27/03/2021 27/03/2021 Για τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία το 1999 μίλησε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος. Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην ομιλία του στα θύματα των βομβαρδισμών που διήρκησαν 78 ημέρες και ξεκίνησαν στις 24 Μαρτίου του ’99. Ο Πατριάρχης ξεκίνησε την ομιλία του με τη φράση του Ευαγγελίου “Μη κρίνεις για να μην κριθείς” και...
27 Μαρτίου, 2021 - 9:30
Τελευταία ενημέρωση: 27/03/2021 - 12:00

“Τα θύματα των βομβαρδισμών έδειξαν την χριστιανική αγάπη”

Διαδώστε:
“Τα θύματα των βομβαρδισμών έδειξαν την χριστιανική αγάπη”

Για τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία το 1999 μίλησε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος. Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην ομιλία του στα θύματα των βομβαρδισμών που διήρκησαν 78 ημέρες και ξεκίνησαν στις 24 Μαρτίου του ’99.

Ο Πατριάρχης ξεκίνησε την ομιλία του με τη φράση του Ευαγγελίου “Μη κρίνεις για να μην κριθείς” και ανέφερε μεταξύ άλλων:

Ήρθα εδώ με την αίσθηση ότι είχαμε συγκεντρωθεί όχι για να κρίνουμε αλλά για να θυμηθούμε και να πούμε τι ήταν αλήθεια. Έχουμε συγκεντρωθεί για να θυμηθούμε όλοι μαζί, σε εθνικό επίπεδο, εκείνες τις ημέρες πριν από είκοσι δύο χρόνια.

Πρώτα απ’ όλα προσευχόμαστε για τα αθώα θύματα, τα οποία είναι αθώα γιατί είναι οι άνθρωποι μας οι οποίοι βίωσαν την επιθετικότητα κάτι που είναι σαφές σήμερα σε όλο τον κόσμο. Θυμόμαστε και προσευχόμαστε για τους στρατιώτες, για τους αστυνομικούς, για τους στρατούς των ουράνιων ιπποτών μας, για τους αθώους πολίτες σε ολόκληρο το Κοσσυφοπέδιο και το Μαυροβούνιο που σκοτώθηκαν σε δρόμους, πλατείες, εργοστάσια, νοσοκομεία.

Τους θυμόμαστε όλους και θα προσευχόμαστε για πάντα γιατί είμαι βέβαιος ότι ο Θεός τους κατέγραψε στο βιβλίο της αιώνιας ζωής, τα ονόματα όλων των θυμάτων κατά τη διάρκεια αυτών των 78 ημερών.

Θέλω όμως να επισημάνω ότι οι άνθρωποι μας, όχι μόνο οι υπερασπιστές των εδαφών αλλά και εκείνοι με τα παιδιά και τις οικογένειες που προσπαθούσαν να προστατευτούν στα υπόγεια και τα καταφύγια, έδειξαν ένα βασικό χαρακτηριστικό, μια αρετή του ήθους, ένα πολύτιμο μέρος της ταυτότητάς μας, την χριστιανική αγάπη για τον πλησίον. 

Εκείνες τις μέρες, μοιραστήκαμε μεταξύ μας όλα όσα ήταν απαραίτητα και όλα όσα είχαμε.

Λένε ότι ο σερβικός λαός, ειδικά μετά το 1945, έχασε τις χριστιανικές του ιδιότητες, και είμαι βέβαιος για αυτό που λέω: τη στιγμή του βομβαρδισμού, εκείνες τις 78 ημέρες όλοι είδαμε τη βαθιά χριστιανική αγάπη και την αλληλεγγύη των λαών μας οι οποίοι εκπλήρωσαν την Θεϊκή εντολή: Αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν!

Αυτή η αγάπη, ακόμη και το θάρρος, ο αληθινός ηρωισμός, εκδηλώνεται ξανά αυτούς τους μήνες που υποφέρουμε από την πανδημία. Τώρα οι ιππότες είναι γιατροί, νοσοκόμες, όλοι οι ιατροί, τότε, με τον δικό τους τρόπο, πολλοί άνθρωποι με τον τρόπο τους.

Τέλος, θέλω να κάνω μια ερώτηση στον εαυτό μου και σε εσάς: τι μας έκανε να συνεχίσουμε σε αυτό το πρωτοφανές κακό που επιτέθηκε στους ανθρώπους μας κατά τη διάρκεια και μετά τον βομβαρδισμό; Τι μας βοήθησε να συνεχίσουμε; Και τι θα μας κρατήσει σε αυτήν την επιδημία;

Έχουμε υποστηριχθεί από τη χριστιανική στάση απέναντι στη ζωή, τον χριστιανικό τρόπο ζωής. Η χριστιανική αγάπη που μας δίδαξε ο Άγιος Σάββα και όλοι οι άγιοι από τη σερβική φυλή.

Ένας στρατιώτης ή ένας αξιωματικός, μετά τον πόλεμο ή σε μια εποχή ειρήνης όταν τελικά φτάνει στο σπίτι, ή τώρα ένας γιατρός από μια κλινική, ένας εργάτης, ένας υπάλληλος – όταν τους υποδεχτεί μια υγιής οικογένεια – γυναίκα, παιδιά, τα θεμέλια μιας υγιούς κοινωνίας, επιβίωσης και προόδου.

Το κράτος, μαζί με την Εκκλησία, πρέπει να φροντίσει να διατηρήσει, μέσω της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, μαζί με την οικονομική ανάπτυξη, την ταυτότητα των ανθρώπων μας εδώ και αιώνες.

Μόνο όταν στηριζόμαστε στη δική μας ταυτότητα, μόνο όταν ξέρουμε ποιοι είμαστε και τι είμαστε, μόνο όταν μιλάμε τη δική μας γλώσσα μπορούμε να μάθουμε άλλες γλώσσες, μπορούμε να μιλήσουμε ο ένας στον άλλο, για να οικοδομήσουμε την ειρήνη μεταξύ μας, αλλά τότε θα είναι και σίγουρη η εγγύηση ότι θα ξέρουμε πώς να μιλάμε σε άλλους, ενώ σεβόμαστε, ότι θα ξέρουμε πώς να χτίζουμε αληθινές και γνήσιες σχέσεις που σέβονται τους άλλους.

Γι ‘αυτό ήρθαμε εδώ, όχι για να κρίνουμε και να καταδικάσουμε, αλλά για να θυμόμαστε τα αθώα θύματα του βομβαρδισμού που διήρκεσε 78 ημέρες, που πραγματοποιήθηκε από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας.

Συγκεντρωθήκαμε για να προσευχηθούμε για αυτά τα θύματα, αλλά και για να προσευχηθούμε στον Θεό και για όλους εκείνους που έχουν κακή βούληση κατ’ αρχήν, αλλά και σε σχέση με εμάς, για να γίνουμε καλύτεροι.

Δείτε ένα βίντεο από την εκδήλωση:

Επιμέλεια: Ρωμανός Αλβέρτης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων