01/07/2021 01/07/2021 Μετά από έξι ολόκληρες δεκαετίες, ο τίτλος του ιδιοκτήτη τεσσάρων εκκλησιών στο νησί/ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αγίου Στεφάνου, το οποία μέχρι σήμερα διοικούσε το ξενοδοχειακό συγκρότημα “Budva Riviera” και η μετοχική εταιρεία “Ξενοδοχεία Αγίου Στεφάνου”, όπως όλα δείχνουν θα αποδοθεί, επίσημα, στην Ιερά Μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας. (Το Σβέτι Στέφαν ή Άγιος Στέφανος είναι χερσόνησος ευρισκόμενη στα νότια του Μαυροβουνίου, εντός...
01 Ιουλίου, 2021 - 18:16
Τελευταία ενημέρωση: 01/07/2021 - 18:28

Τέσσερις εκκλησίες επιστρέφουν στη Μητρόπολη Μαυροβουνίου

Διαδώστε:
Τέσσερις εκκλησίες επιστρέφουν στη Μητρόπολη Μαυροβουνίου

Μετά από έξι ολόκληρες δεκαετίες, ο τίτλος του ιδιοκτήτη τεσσάρων εκκλησιών στο νησί/ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αγίου Στεφάνου, το οποία μέχρι σήμερα διοικούσε το ξενοδοχειακό συγκρότημα “Budva Riviera” και η μετοχική εταιρεία “Ξενοδοχεία Αγίου Στεφάνου”, όπως όλα δείχνουν θα αποδοθεί, επίσημα, στην Ιερά Μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας. (Το Σβέτι Στέφαν ή Άγιος Στέφανος είναι χερσόνησος ευρισκόμενη στα νότια του Μαυροβουνίου, εντός του Δήμου της Μπούντβα (που ανήκει στην Επισκοπή Βουδίμλιε και Νίκσιτς). Πρόκειται για πρώην ψαροχώρι, το οποίο, στη συνέχεια, μετατράπηκε σε ξενοδοχειακό συγκρότημα).

Την επιστροφή των Ιερών Ναών στη Μητρόπολη επισπεύδει, σύμφωνα, πάντα, με όλες τις νομικές διαδικασίες, η νεοδιορισμένη διοίκηση των πλειοψηφικών κρατικών εταιρειών HG “Budva Riviera” και “Ξενοδοχεία Αγίου Στεφάνου”.

«Μετά από περισσότερα από δέκα χρόνια προβλημάτων για τον καθορισμό της ιδιοκτησίας των Ιερών Ναών στον Άγιο Στέφανο – αυτές είναι οι εκκλησίες του Αγίου Στεφάνου, της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Στεφάνου, του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ανακοινώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε, την επόμενη περίοδο, αυτό που αναμφίβολα ανήκε στην εκκλησία», δήλωσε ο διευθυντής της Ριβιέρας του Βουδίμλιε (Budva Riviera).

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιος είχε προσπαθήσει να ακυρώσει την απόφαση εθνικοποίησης που έλαβαν οι κομμουνιστικές αρχές πριν από 60 χρόνια μέσω αγωγής, που εκδικάστηκε στο Δικαστήριο του Κότορ το 2010. Ο μακαριστός ζητούσε να επιστραφούν επισήμως στη Μητρόπολη οι τέσσερις εκκλησίες, που ανήκαν στην Ιερά Μονή Πρασκόβιτσα, πνευματική έδρα του Παστρόβιτς και είχαν κρατικοποιηθεί.

Η δικαστική διαφορά είχε ανασταλεί προσωρινά και η επίλυσή της συνεχιζόταν ως διοικητική διαδικασία στην υπηρεσία Διαχείρισης Ακινήτων.

Παρεμπιπτόντως, η παλαιότερη εκκλησία, που είναι αφιερωμένη στον Αρχιδιάκονο Στέφανο, χτίστηκε το 1464 και η χερσόνησος πήρε από αυτήν το όνομά της.

Η μεγαλύτερη εκκλησία, μόλις ένα μέτρο μακριά από αυτήν, χτίστηκε το 1885 και ήταν αφιερωμένη στην ανακομιδή των Ιερών λειψάνων του Αγίου Στεφάνου.

Πηγή: mitropolija.com

Επιμέλεια-Μετάφραση για το ope.gr: Ευγενία Δίτσα

Εξωτερική φώτο αρχείου

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων