11/06/2021 11/06/2021 Του Νικόλαου Ζαΐμη Πέρασαν 23 ολόκληρα χρόνια από την ημέρα που τελέστηκε η τελευταία Θεία Λειτουργία στο ναό του Σωτήρος Χριστού που βρίσκεται στο κέντρο της Πρίστινα. Σε μια περιοχή όπως το Κοσσυφοπέδιο όπου οι προκλήσεις για τους Ορθοδόξους είναι καθημερινές, με την ευκαιρία της εορτής της Αναλήψεως του Κυρίου ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης...
11 Ιουνίου, 2021 - 9:00
Τελευταία ενημέρωση: 11/06/2021 - 12:11

Θεία Λειτουργία μετά από 23 χρόνια στην Πρίστινα

Διαδώστε:
Θεία Λειτουργία μετά από 23 χρόνια στην Πρίστινα

Του Νικόλαου Ζαΐμη

Πέρασαν 23 ολόκληρα χρόνια από την ημέρα που τελέστηκε η τελευταία Θεία Λειτουργία στο ναό του Σωτήρος Χριστού που βρίσκεται στο κέντρο της Πρίστινα. Σε μια περιοχή όπως το Κοσσυφοπέδιο όπου οι προκλήσεις για τους Ορθοδόξους είναι καθημερινές, με την ευκαιρία της εορτής της Αναλήψεως του Κυρίου ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης κ. Θεοδόσιος τέλεσε χθες, Πέμπτη 10 Ιουνίου, τη Θεία Λειτουργία παρουσία δώδεκα πιστών.

Ο συγκεκριμένος ναός ξεκίνησε να κατασκευάζεται τη δεκαετία του 90′ ωστόσο οι πολεμικές συγκρούσεις δεν επέτρεψαν την αποπεράτωσή του ενώ κατά τη διάρκεια των βίαιων και αιματηρών γεγονότων το 1999 τη φύλαξή του είχαν αναλάβει οι Βρετανικές ειρηνευτικές δυνάμεις.

Μετά την αποχώρηση των ειρηνευτικών δυνάμεων από την φύλαξη του ναού το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου αρνήθηκε πεισματικά την έκδοση άδειας για τη συνέχιση των εργασιών και τη λειτουργία του ναού μη αναγνωρίζοντας τον ως ιδιοκτησία του Πατριαρχείου Σερβίας. Το επιχείρημα της αυθαίρετης αυτής ενέργειας ήταν ότι ο ναός ξεκίνησε να χτίζεται την περίοδο διακυβέρνησης Μιλόσεβιτς. 

Με την ευχή σύντομα ο ναός να ολοκληρωθεί και να γεμίσει με πιστούς

Σύμφωνα με το radiokim.net στο κήρυγμά του ο Επίσκοπος Θεοδόσιος τόνισε ότι σκοπός αυτής της ευχαριστιακής σύναξης στην Πρίστινα ήταν η δοξολογία του ονόματος του Θεού. Ανέφερε, επίσης, ότι οι Χριστιανοί δεν πρέπει να είναι σε απόγνωση όταν κινδυνεύουν επειδή ο Θεός δίνει δύναμη για να αντιμετωπιστούν όλες οι δυσκολίες.

“Για πρώτη φορά σήμερα, εορτάζουμε την Ανάληψη σε αυτόν τον υπέροχο αλλά ημιτελή ναό που οι προκάτοχοί μας μας άφησαν με το καθήκον να τον διακονούμε. Να προσευχηθούμε στον Θεό έτσι ώστε σύντομα να τον ολοκληρώσουμε”, σημείωσε.

“Αυτός ο ναός στην Πρίστινα πρέπει να είναι ο ναός όλων μας, για να μας ενώνει και να μας συγκεντρώνει εδώ με ειρήνη, αγάπη και αρμονία. Ναι, εδώ, από αυτό το μέρος, στέλνουμε ένα μήνυμα αγάπης και ειρήνης σε όλους, ανεξάρτητα από το ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι και ποιες ήταν οι προθέσεις τους. Με την σημερινή Θεία Λειτουργία σε αυτόν τον ναό, μαρτυρούμε ποιοι είμαστε, και ποιοι θα πρέπει να είμαστε στο μέλλον. Μαρτυρούμε ότι δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τους αγίους μας και ότι ανήκει σε εμάς. Αν και σήμερα είμαστε λίγοι στον αριθμό, αποτελούμε ο σπόρος για τους μελλοντικούς Χριστιανούς. Ευχόμαστε σύντομα αυτός ο ναός θα ολοκληρωθεί και να γεμίσει με πιστούς”.

Πηγή φωτογραφιών: mitropolija.com

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων