19/01/2022 20/01/2022 Την Θεία Λειτουργία της δεσποτικής εορτής των Θεοφανίων με τον μέγα αγιασμό τέλεσε σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας στην Ιερά Μονή Όστρογκ ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος. Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίκιος είπε ότι πρέπει να γιορτάζουμε τη μεγάλη εορτή στην οποία ο Θεός Πατέρας εβόησε από...
19 Ιανουαρίου, 2022 - 20:14
Τελευταία ενημέρωση: 20/01/2022 - 1:31

Θεοφάνια στο Μαυροβούνιο

Διαδώστε:
Θεοφάνια στο Μαυροβούνιο

Την Θεία Λειτουργία της δεσποτικής εορτής των Θεοφανίων με τον μέγα αγιασμό τέλεσε σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας στην Ιερά Μονή Όστρογκ ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος.

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίκιος είπε ότι πρέπει να γιορτάζουμε τη μεγάλη εορτή στην οποία ο Θεός Πατέρας εβόησε από τον ουρανό, επιβεβαιώνοντας ότι ο Κύριος Ιησούς Χριστός είναι ο μονογενής Υιός Του, που βαπτίζεται στον Ιορδάνη.

«Και το Άγιο Πνεύμα κατέβηκε με τη μορφή περιστεριού στον Χριστό (Ο Ιορδάνης εστράφη εις τα οπίσω, θεωρών το Πνεύμα το Aγιον, εν είδει περιστεράς κατερχόμενον και περιϊπτάμενόν σοι) και έτσι αποκάλυψε σε όσους ήταν άξιοι να δουν και να ακούσουν το μυστικό της αγίας μας πίστης, της Αγίας Τριάδος. Ως εκ τούτου, στο όνομα της πρώτης φανέρωσης της Αγίας Τριάδος στον Ιορδάνη ποταμό και στο όνομα της βάπτισης του Χριστού, βαπτιζόμαστε και εμείς. Ο Κύριος έλαβε το βάπτισμα από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή στον Ιορδάνη ποταμό όχι επειδή χρειαζόταν το βάπτισμα και την ανανέωση της ανθρώπινης φύσης, αλλά με το βάπτισμά Του κανόνισε τη δική μας βάπτιση, την ανανέωσή μας στα νερά του Ιορδάνη. Και κάθε ύδωρ που ευλογούμε σε ανάμνηση και δόξα της βάπτισης του Χριστού γίνεται νερό του Ιορδάνη, νερό ανανέωσης, νερό νέας ζωής, νερό του Αγίου Πνεύματος», είπε ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας στο κήρυγμά του.

Ο Σεβασμιώτατος πρόσθεσε ότι κατά τις γιορτές, τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνια ιδιαίτερα, βλέπουμε ότι δε χαίρονται μόνο οι άνθρωποι, αλλά όλη η κτίση δοξάζει τον Θεό.

«Στις προσευχές που διαβάζουμε σήμερα, ακούσατε πως ο ουρανός και η γη, το φως και ο αέρας, το βουνό και το νερό, και κάθε πλάσμα, ζωντανό και άψυχο δημιούργημα, χαίρονται για τον Θεό και τη φανέρωσή Του. Όλα χαίρονται με τον τρόπο τους, ορθώνονται και δοξάζουν τον Κύριο. Και ιδίως το αγιασμένο νερό χαίρεται για την έλευση και φανέρωση του Κυρίου», είπε.

«Θα λέγαμε», συνέχισε ο Μητροπολίτης Ιωαννίκιος, «ότι το νερό είναι νεκρό και αναίσθητο. Ωστόσο, είναι τόσο δεκτικό να λάβει τον αγιασμό… Έτσι, δεν είναι νεκρό, αλλά ζει! Πώς θα μπορούσε να είναι νεκρό όταν δίνει ζωή σε ό,τι αναπνέει και ζει;», είπε.

«Με αυτό το ίδιο νερό αγιάζουμε τα σπίτια μας, το πίνουμε προς υγείαν ψυχής και σώματος. Ραντίζουμε τα σπίτια για να φύγει το σκότος, κάθε κακό και κάθε δαιμόνιο από τα σπίτια μας», εξήγησε ο Σεβασμιώτατος, τονίζοντας ότι ο αγιασμός καθαρίζει και ανανεώνει τις ψυχές μας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων