18/02/2021 18/02/2021 «Το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια  είναι θέμα σερβικής ταυτότητας. Σε περίπτωση που το χάσουμε ως θεμέλιο  ύπαρξης, δεν είμαι σίγουρος ότι οι άνθρωποι μας έχουν μέλλον. Το Κοσσυφοπέδιο είναι κάτι περισσότερο από μύθος. Είναι μια διαθήκη. Το ζωτικό ενδιαφέρον της εκκλησίας για κείνο είναι η διατήρησή του». Αυτή τη θέση εξέφρασε πάνω σε ένα από...
18 Φεβρουαρίου, 2021 - 20:36
Τελευταία ενημέρωση: 18/02/2021 - 20:33

Τι είχε πει ο νέος Πατριάρχης Σερβίας για το Κοσσυφοπέδιο

Διαδώστε:
Τι είχε πει ο νέος Πατριάρχης Σερβίας για το Κοσσυφοπέδιο

«Το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια  είναι θέμα σερβικής ταυτότητας. Σε περίπτωση που το χάσουμε ως θεμέλιο  ύπαρξης, δεν είμαι σίγουρος ότι οι άνθρωποι μας έχουν μέλλον. Το Κοσσυφοπέδιο είναι κάτι περισσότερο από μύθος. Είναι μια διαθήκη. Το ζωτικό ενδιαφέρον της εκκλησίας για κείνο είναι η διατήρησή του».

Αυτή τη θέση εξέφρασε πάνω σε ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της Σερβίας στα τέλη του περασμένου έτους ο νέος Πατριάρχης Σερβίας, κ.κ. Πορφύριος.

«Αυτή η θέση δεν σημαίνει εχθρότητα απέναντι σε κανέναν, αλλά στο Κοσσυφοπέδιο υπάρχει ακόμα μια εκκλησία  χωρίς την οποία, δεν υπάρχει μέλλον.

Το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου αποτελεί  όρκο για τον Σέρβο Πατριάρχη και την εκκλησία μας. Είναι ζήτημα ταυτότητας. Το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι ούτε θεωρητικό ζήτημα ούτε ζήτημα γεωγραφίας. Το ζωτικό ενδιαφέρον της εκκλησίας είναι η διατήρηση του Κοσσυφοπεδίου και η οικοδόμηση του Ναού του Αγίου Σάββα», είχε προσθέσει τότε σε συνέντευξή του.

Ο νέος πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είχε εκφράσει στο παρελθόν τη σαφή θέση του για το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια, δηλώνοντας ότι αυτό το ζήτημα είναι τόσο οδυνηρό και ταυτόχρονα σημαντικό, που δεν πρέπει να επιτραπεί σε κανέναν να το καταχραστεί για την επίτευξη προσωπικών ή κομματικών/πολιτικών συμφερόντων.

«Προσεύχομαι οι πολιτικοί ηγέτες μας να μπορέσουν να βρουν μια λύση, με την οποία η δυσαρέσκεια και των δύο πλευρών να μειωθεί στο ελάχιστο. Το Κοσσυφοπέδιο και η Μετόχια ήταν και θα είναι πάντα το κέντρο της προσευχής μας, αλλά και κάθε άλλης προσπάθειας. Ο κόμβος του Κοσσυφοπεδίου έχει καταστραφεί εδώ και δεκαετίες από πολλούς για τους οποίους το Κοσσυφοπέδιο δεν ήταν η “ακριβότερη σερβική λέξη”  κι έτσι επέτρεψαν να αποφασίσουν άλλοι γι’ αυτό».

Πηγή: rs-lat.sputniknews.com

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων