25/01/2022 26/01/2022 Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Επισκόπου Σάμπατς κυρού Λαυρεντίου θα τελεστεί αύριο Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022 το πρωί, στoν Ιερό Καθεδρικό Ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου του Σάμπατς, όπως γνωστοποιεί με ανακοίνωση του το Πατριαρχείο Σερβίας. Θα προηγηθεί η τέλεση Θείας Λειτουργίας με ώρα έναρξης στις 10:00 π.μ. ώρα Ελλάδος (9:00 π.μ. τοπική ώρα). Μετά...
25 Ιανουαρίου, 2022 - 21:19
Τελευταία ενημέρωση: 26/01/2022 - 20:16

Την Τετάρτη 26/1 η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Επισκόπου Σάμπατς κυρού Λαυρεντίου

Διαδώστε:
Την Τετάρτη 26/1 η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Επισκόπου Σάμπατς κυρού Λαυρεντίου

Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Επισκόπου Σάμπατς κυρού Λαυρεντίου θα τελεστεί αύριο Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022 το πρωί, στoν Ιερό Καθεδρικό Ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου του Σάμπατς, όπως γνωστοποιεί με ανακοίνωση του το Πατριαρχείο Σερβίας.

Θα προηγηθεί η τέλεση Θείας Λειτουργίας με ώρα έναρξης στις 10:00 π.μ. ώρα Ελλάδος (9:00 π.μ. τοπική ώρα). Μετά το πέρας της Εξοδίου Ακολουθίας, θα ακολουθήσει η ταφή του μακαριστού Επισκόπου στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου (Βελιμίροβιτς) της Σερβίας του Σόκο Γκραντ.

Υπενθυμίζεται ότι ο μακαριστός Επίσκοπος Σάμπατς κυρός Λαυρέντιος εκοιμήθη το απόγευμα της Κυριακής 23 Ιανουαρίου 2022 σε ηλικία 87 ετών. Η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων του Πατριαρχείου Σερβίας όρισε Τοποτηρητή της Ιεράς Επισκοπής Σάμπατς τον Πανιερώτατο Επίσκοπο Ζβορνικίου και Τούζλας κ. Φώτιο.

Σύντομο βιογραφικό του μακαριστού Επισκόπου Σάμπατς κυρού Λαυρεντίου:

Ο μακαριστός γεννήθηκε το 1935 στην Πογκόστιτσα όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Στη συνέχεια φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι από την οποία και έλαβε το πτυχίο του.

Τον Αύγουστο του 1958 εκάρη μοναχός ενώ το ίδιο έτος έλαβε και τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης. Το 1961 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος. Το 1967 η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχέιου Σερβίας τον εξέλεξε Επίσκοπο Μοραβίτσας με την χειροτονία του να τελείται στις 16 Ιουνίου στον Καθεδρικό Ναό Βελιγραδίου.

Σε έκτακτη σύνοδο της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων στις 30 Μαρτίου 1969 εξελέγη Επίσκοπος Δυτικής Ευρώπης και Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Επίσκοπος Λαυρέντιος επισκέφθηκε την Αυστραλία. Ήταν ο πρώτος Σέρβος αρχιεπίσκοπος του οποίου το πόδι πάτησε στο έδαφος αυτής της πιο μακρινής ηπείρου. Κατά τη διάρκεια της αποστολής του, σε τρία χρόνια, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να σταλεί νέος επίσκοπος στα μέρη εκείνα και να αφιερωθεί μόνο στο ευρωπαϊκό τμήμα της Μητρόπολης.

Στις 25 Ιουνίου 1989 εξελέγη Επίσκοπος Σάμπατς και Βαλιέβο την οποία διαποίμανε μέχρι και την κοίμησή του.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων