10/05/2021 10/05/2021 Γραφείο Ρεπορτάζ ope.gr Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε σε κροατικό μέσο ενημέρωσης ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος. Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην εκλογή του στο θρόνο του Αγίου Σάββα, στη ποιμαντική του διακονία στη Μητρόπολη Ζάγκρεμπ και Λουμπλιάνας και τη σχέση που ανέπτυξε με τον κροατικό λαό. Αναφορικά με την εκλογή του διαδόχου...
10 Μαΐου, 2021 - 10:33
Τελευταία ενημέρωση: 10/05/2021 - 11:05

“Το Κοσσυφοπέδιο είναι πνευματικό και πολιτικό ζήτημα για μας”

Διαδώστε:
“Το Κοσσυφοπέδιο είναι πνευματικό και πολιτικό ζήτημα για μας”

Γραφείο Ρεπορτάζ ope.gr

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε σε κροατικό μέσο ενημέρωσης ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος.

Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην εκλογή του στο θρόνο του Αγίου Σάββα, στη ποιμαντική του διακονία στη Μητρόπολη Ζάγκρεμπ και Λουμπλιάνας και τη σχέση που ανέπτυξε με τον κροατικό λαό.

Αναφορικά με την εκλογή του διαδόχου του στη Μητρόπολη Ζάγκρεμπ υπογράμμισε πως αυτό θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες καθώς μέσα στο μήνα θα συνεδριάσει η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου και εκεί θα ληφθεί η απόφαση για την ακριβή ημερομηνία εκλογής.

Στη συνέχεια μίλησε για τη σχέση της Εκκλησίας με τη σύγχρονη κοινωνία και το ρόλο του Πατριαρχείο Σερβίας στις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο και τα Σκόπια. “Έχω πει πολλές φορές ότι δεν θα ασχοληθώ με την πολιτική, αλλά εννοώ την κομματική πολιτική. Ποτέ, δημοσίως, δεν θα προτιμήσω ένα πολιτικό κόμμα σε σχέση με ένα άλλο, κυρίως επειδή οι πιστοί της σερβικής εκκλησίας είναι μέλη σχεδόν όλων των κομμάτων στη Σερβία, τη Σέρπσκα, το Μαυροβούνιο κ.λπ. Όλοι οι ιερείς πρέπει να το τηρούν αυτό”, ξεκαθάρισε, σημειώνοντας πως το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, του Μαυροβουνίου και των Σκοπίων είναι ταυτόχρονα πνευματικό και πολιτικό ζήτημα για τους Σέρβους.

Για τη σχέση του με τον Πρόεδρό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τη συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας, τόνισε πως τόσο το κράτος όσο και η Εκκλησία αγωνίζονται για το καλό του λαού και κάθε συνεργασία, στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων, είναι ευπρόσδεκτη.

Τέλος ο ο Προκαθήμενος της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας μήνυμα προς τους πιστούς καλώντας τους να έχουν ως κέντρο και ελπίδα της ζωής τους τον αναστημένο Κύριο.

Φωτογραφία: Πέταρ Μιλόσεβιτς

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων