25/03/2023 25/03/2023 Έκκληση για ειρήνη σε όλο τον κόσμο απηύθυνε ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος στο μήνυμά του με αφορμή την 24η Επέτειο από τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ στις 24 Μαρτίου του 1999. Σύσσωμος ο σερβικός λαός συμμετείχε στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου στο Σόμπορ. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Σημειώνεται ότι, χθες...
25 Μαρτίου, 2023 - 10:10
Τελευταία ενημέρωση: 25/03/2023 - 11:02

Το μήνυμα του Πατριάρχη Σερβίας για την 24η Επέτειο από τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ

Διαδώστε:
Το μήνυμα του Πατριάρχη Σερβίας για την 24η Επέτειο από τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ

Έκκληση για ειρήνη σε όλο τον κόσμο απηύθυνε ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος στο μήνυμά του με αφορμή την 24η Επέτειο από τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ στις 24 Μαρτίου του 1999. Σύσσωμος ο σερβικός λαός συμμετείχε στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου στο Σόμπορ.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Σημειώνεται ότι, χθες τελέστηκε μνημόσυνο σε όλους τους Ιερούς Ναούς, όπως άλλωστε γίνεται κάθε χρόνο, για τα θύματα της 24ης Μαρτίου του 1999. Κεριά άναψαν στα μνημεία των πεσόντων σε όλη τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Δημοκρατία της Σέρπσκα και φόρο τιμής απέτισαν εκπρόσωποι κρατών, μέλη του Σερβικού Στρατού, της αστυνομίας, εκπρόσωποι φορέων και μέλη συλλόγων, μέλη οικογενειών των νεκρών και τραυματιών.

«[….] Συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να προσευχηθούμε στον έναν Τριαδικό Θεό για τα θύματα της απάνθρωπης και παράνομης επίθεσης της μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης στην ιστορία, στην πιο δυσανάλογη πολεμική σύγκρουση. Όλοι ξέρουμε, από την πόλη όπου έπεσε η πρώτη βόμβα, σαν σήμερα το 1999, τις ίδιες πρώτες απογευματινές ώρες, όταν άρχισαν οι πρώτες καταστροφές της υπέροχης και αγαπημένης μας Πατρίδας, του φυσικού πλούτου, της περιουσίας και των ζωών μας. Ο πρώτος που σκοτώθηκε ήταν ο Σέρβος Radovan Medić. Υπενθυμίζουμε ότι ο λαός μας, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος, χρειάζεται περισσότερο ειρήνη και αμοιβαία κατανόηση», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Μακαριώτατος.

«Θυμόμαστε εκείνες τις μέρες που όχι μόνο στρατιωτικές εγκαταστάσεις βομβαρδίστηκαν σε αυτή την πόλη, αλλά και εργοστάσια χειροτεχνίας, σπίτια, σχολεία, νηπιαγωγεία, ακόμη και πηγές νερού από τις οποίες τροφοδοτούνταν η πόλη Σόμπορ. Τότε οι κάτοικοι του Σόμπορ συγκεντρώθηκαν σε αυτήν ακριβώς την πλατεία που φέρει το όνομα -και δεν είναι βέβαια τυχαίο- του Αγίου Γεωργίου, ενθάρρυναν, βοηθούσαν ο ένας τον άλλον, και μετέδιδαν το μήνυμα της ειρήνης από τη μια, και ταυτόχρονα προσευχόντουσαν για την επικράτησή της», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Το ίδιο κάνουμε και σήμερα. Συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να προσευχηθούμε για όλους εκείνους που υπέφεραν άδικα από τους βομβαρδισμούς […]. Προσευχόμαστε ακόμη για να σταματήσει η στρατιωτική σύγκρουση που διεξάγεται στην Ευρώπη, που απειλεί να παρασύρει ολόκληρο τον κόσμο στην αβυσσαλέα δίνη της. Προσευχόμαστε για την Ουκρανία. Προσευχόμαστε να σταματήσει να χύνεται το αίμα αθώων από τα όπλα του θανάτου», επεσήμανε.

«Κάποιοι θα ήθελαν να ωθήσουν ξανά τον σερβικό λαό μας σε συγκρούσεις, τόσο μεταξύ τους, όσο και σε συγκρούσεις με άλλους. Εκείνοι, που δεν κατανοούν ότι πιστεύουμε στον Θεό της αγάπης και της ειρήνης, και ότι η Εκκλησία μαρτυρεί την ειρήνη κηρύττοντάς την σε όλους τους ανθρώπους και τα έθνη, απαιτούν από την Εκκλησία να “καλύψει” αυτούς που θα μας έσπρωχναν σε αμοιβαίες παρεξηγήσεις, σε νέους πολέμους και συγκρούσεις», τόνισε.

«Όσοι συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα, ομόφωνα πιστεύουμε ότι αποστολή της Εκκλησίας είναι να αντλεί δύναμη από την προσευχή και την πίστη στον Χριστό, και μαρτυρεί και οικοδομεί την ειρήνη και την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ ανθρώπων και εθνών. […] Ας χτίσουμε πρώτα και ας διατηρήσουμε την ειρήνη του Θεού μέσα μας, και μετά θα μπορέσουμε να κάνουμε ειρήνη με το πλησίον μας, τους γείτονες, τους φίλους και συναδέλφους στη δουλειά, και με όλους, και μετά θα μπορέσουμε να γίνουμε αληθινοί ευαγγελιστές της ειρήνης», είπε.

«Προσευχόμαστε και αγωνιζόμαστε για να μην επαναληφθούν τα βάσανά μας ούτε σε εμάς ούτε σε κανέναν άλλον. Ας επιμείνουμε στον δρόμο όλων των συνομιλιών και των διαπραγματεύσεων, στον δρόμο του διαλόγου με στόχο τη στοιχειώδη και αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των ανθρώπων. Αλλά ας μην δεχόμαστε τελεσίγραφα και εκβιασμούς με οποιοδήποτε κόστος.  

Σήμερα προσευχόμαστε για όλους εκείνους που υπέφεραν την άνοιξη του 1999,για τα αθώα θύματα, τους συμπατριώτες μας, τους αδελφούς και τις αδελφές μας. Είθε ο Θεός να συγχωρήσει τις ψυχές τους και να τους αναπαύσει Με υγεία, πνευματική χαρά και κάθε καλό, ας υποδεχτούμε τη μεγαλύτερη εορτή, τη γιορτή της νίκης, τη γιορτή της ζωής και της Αναστάσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Να είστε όλοι ευλογημένοι από τον Θεό και να ζήσετε πολλά χρόνια!», κατέληξε.

Μετά την ομιλία του Μακαριωτάτου, ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις που ήταν αφιερωμένες στην Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα της ΝΑΤΟϊκής επίθεσης το 1999.

Στον εορτασμό συμμετείχαν ο Βλάντιμιρ Όρλιτς Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Σερβίας, η Άνα Μπρνάμπιτς Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Σερβίας, υπουργοί της κυβέρνησης της Σερβίας, εκπρόσωποι των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων, εκπρόσωποι θρησκευτικών κοινοτήτων, κληρικοί και πλήθος λαού.

    

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από tvhram

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων