14/04/2023 14/04/2023 Στα εθνικά, κοινωνικά αλλά και παγκόσμια προβλήματα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, το Πασχάλιο μήνυμα της Σερβικής Εκκλησίας το οποίο υπογράφουν ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων της Σερβικής Εκκλησίας. Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Στην αρχή του μηνύματος γίνεται αναφορά στο θεολογικό νόημα της Αναστάσεως. “Χαιρόμαστε και γιορτάζουμε την Ανάσταση του...
14 Απριλίου, 2023 - 10:42
Τελευταία ενημέρωση: 14/04/2023 - 10:49

Το Πασχάλιο Μήνυμα της Σερβικής Εκκλησίας

Διαδώστε:
Το Πασχάλιο Μήνυμα της Σερβικής Εκκλησίας

Στα εθνικά, κοινωνικά αλλά και παγκόσμια προβλήματα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, το Πασχάλιο μήνυμα της Σερβικής Εκκλησίας το οποίο υπογράφουν ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων της Σερβικής Εκκλησίας.

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Στην αρχή του μηνύματος γίνεται αναφορά στο θεολογικό νόημα της Αναστάσεως. “Χαιρόμαστε και γιορτάζουμε την Ανάσταση του Κυρίου Χριστού γιατί, με αυτόν τον τρόπο, λαμβάνουμε όρκο της δικής μας νίκης πάνω στις αλυσίδες του θανάτου και αναγγέλλουμε τη χαρά της ζωής στον κόσμο!”, σημειώνεται μεταξύ άλλων.

“Η πίστη λίγων ανθρώπων που έχουν εμπιστοσύνη στον Χριστό είναι μια δύναμη που βοηθά ακόμα και αυτούς που είναι αδύναμοι στην πίστη, και μερικές φορές ακόμη και εκείνους που δεν έχουν πίστη. Ακριβώς λόγω της ισχυρής πίστης σε Αυτόν, στην αγάπη και στην τελική κρίση Του”, αναφέρεται στο Πασχάλιο μήνυμα για τη δύναμη της πίστης που εκπέμπει ο κενός τάφος του Αναστάντος Χριστού.

“Η αποξένωση του Κοσσυφοπεδίου από το Σερβικό κράτος είναι απαράδεκτη”

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στον πολλαπλασιασμό της προσευχής για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, το λίκνο της Ορθοδοξίας του Σερβικού λαού. “Ας ενώσουμε και ας πολλαπλασιάσουμε τις προσευχές μας για ειρήνη, για τη διατήρηση του Κοσσυφοπεδίου και των Μετόχια στη Σερβία, για τη διατήρηση των ιερών μας. Ας ενώσουμε και ας πολλαπλασιάσουμε τις προσευχές μας για την ειρηνική ζωή του λαού μας παντού, για να μην επαναληφθούν τα δεινά μας. Να ξέρετε ότι η προσευχή του πιστού λαού για ειρήνη, η προσευχή της Εκκλησίας για ειρήνη, είναι πιο δυνατή από κάθε όπλο. Οι αρχιεπίσκοποι και ο πιστός λαός της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, του οποίου το πρώτο όνομα είναι Πατριαρχείο Πεκίου, είναι σταθερά και αμετάβλητα της γνώμης ότι η αποξένωση του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων από το κράτος της Σερβίας, άμεσα ή έμμεσα, de facto ή de iure, είναι Απαράδεκτη”.

Ο Πατριάρχης Σερβίας και οι Επίσκοποι της Σερβικής Εκκλησίας προσεύχονται στον Σωτήρα και τονίζουν ότι “συνηγορούμε για μια κοινή ζωή, με αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων, γιατί αν υπάρχει χώρος στις ψυχές μας και για τους δύο, θα υπάρχει χώρος για όλους στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια”.

Η πρόοδος της κοινωνίας να οικοδομηθεί στα θεμέλια του Ευαγγελίου

Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία απευθύνει έκκληση προς όλους τους φορείς της χώρας να παραμείνουν όλοι προσηλωμένοι στον κοινό στόχο για μια καλύτερη κοινωνία η πρόοδος της οποίας θα οικοδομηθεί στα θεμέλια του Ευαγγελίου.

“Ζητούμε ιδιαίτερα τη διατήρηση της σερβικής γλώσσας και του κυριλλικού αλφαβήτου, πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε ο σερβικός πολιτισμός. Απευθύνουμε έκκληση να ομαλοποιηθεί η χρήση του κυριλλικού αλφαβήτου στον δημόσιο χώρο, καθώς και να σταματήσει η βία κατά της σερβικής γλώσσας και να καταργηθούν οι διατάξεις των νόμων που επιβάλλουν αυτή τη βία”, αναφέρει.

Η Πασχάλια Εγκύκλιος κλείνει με την ευχή να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αιματοχυσία μεταξύ δύο αδελφικών και ομόδοξων λαών. “Προσευχόμαστε για την ειρήνη στην Ουκρανία, για το τέλος των βασάνων και των συγκρούσεων μεταξύ αδελφών της ίδιας πίστης και του ίδιου αίματος, ώστε η εχθρότητα και το μίσος να αντικατασταθούν από τη φιλία και την αγάπη. Σήμερα προσευχόμαστε ιδιαίτερα στον Αναστημένο Κύριο για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, την ιεραρχία της και τον πιστό λαό της, που είναι εκτεθειμένος στην αδικία, τη βία και τις διώξεις”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων