14/03/2022 14/03/2022 Την έντονη αντίδρασή του σε πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο χαρακτηρίζει την Εκκλησία της Σερβίας ως υποκινητή εντάσεων μεταξύ εθνοτικών ομάδων στα Δυτικά Βαλκάνια εξέφρασε με ανακοίνωσή του το Πατριαρχείο Σερβίας τονίζοντας ότι δεν ανταποκρίνεται η θέση αυτή στην καθημερινότητα της Εκκλησίας η οποία διαρκώς προσεύχεται για την ειρήνη και συμβάλει στην αρμονική...
14 Μαρτίου, 2022 - 15:34

Το Πατριαρχείο Σερβίας αντιδρά σε Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαδώστε:
Το Πατριαρχείο Σερβίας αντιδρά σε Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Την έντονη αντίδρασή του σε πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο χαρακτηρίζει την Εκκλησία της Σερβίας ως υποκινητή εντάσεων μεταξύ εθνοτικών ομάδων στα Δυτικά Βαλκάνια εξέφρασε με ανακοίνωσή του το Πατριαρχείο Σερβίας τονίζοντας ότι δεν ανταποκρίνεται η θέση αυτή στην καθημερινότητα της Εκκλησίας η οποία διαρκώς προσεύχεται για την ειρήνη και συμβάλει στην αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων με διαφορετικές καταβολές.

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

“Η εντελώς αδικαιολόγητη αναφορά της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για εξωτερική παρέμβαση σε όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης, που βασίζεται αποκλειστικά σε βαθιές ιστορικές προκαταλήψεις και τετριμμένα στερεότυπα δεν είναι έκπληξη, αλλά σίγουρα βαθιά απογοητευτική για εμάς”, αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση.

“Το να θέσουμε τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο ρόλο της αιτίας «εντάσεων μεταξύ εθνοτικών ομάδων στα Δυτικά Βαλκάνια με σκοπό την υποκίνηση συγκρούσεων και τη διαίρεση των κοινοτήτων» είναι εντελώς αντίθετο με τα γεγονότα και τη δέσμευση της Εκκλησίας στην καθημερινή ζωή, και ως εκ τούτου απορρίπτουμε κατηγορηματικά μια τέτοια στάση”, υπογραμμίζεται καθώς κατά το Πατριαρχείο Σερβίας Η Εκκλησία προσεύχεται ασταμάτητα για ειρήνη, οικοδομεί πάνω σε αυτή και ενθαρρύνει τον πιστό λαό της να θεραπεύσει το πρώιμο παρελθόν, προάγοντας την εμπιστοσύνη και χτίζει γέφυρες συνεργασίας με τους γείτονες, ανεξάρτητα από το πώς προσεύχονται και σε ποιο έθνος ανήκουν”.

Η Εκκλησία της Σερβίας υποστηρίζει ότι διαστρεβλώνεται η πραγματική εικόνα στο σχετικό Ψήφισμα μια ενέργεια η οποία δεν συνάδει με την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Ο χαρακτηρισμός της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο σχετικό ψήφισμα, σε αντίθεση με αυτά τα αδιαμφισβήτητα και γνωστά δεδομένα, δίνει μια ανακριβή εικόνα καθώς και αποτελέσματα που δεν συνάδουν με τους στόχους για τους οποίους ιδρύθηκε και υπάρχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, κρίνοντας τουλάχιστον από τις διακηρύξεις της”.  

Το Πατριαρχείο Σερβίας στην ανακοίνωσή του κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις παραδοσιακές αξίες του γάμου και της οικογένειας τονίζοντας ότι ενεργεί σύμφωνα με τις αξίες του Ευαγγελίου και της Ορθόδοξης παράδοσης πάνω σε αυτές.

“Τέλος, δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει καμία παρέμβαση, είτε από την Ανατολή είτε από τη Δύση, στα θεμελιώδη ζητήματα της ειρήνης και της συνύπαρξης, που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, του έργου και της δέσμευσης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η Εκκλησία θα συνεχίσει να προσεύχεται στον μοναδικό Ειρηνοποιό, τον Χριστό που Εσταυρώθηκε και Ανέστη, για ειρήνη μεταξύ των ανθρώπων που ζουν σε αυτή την περιοχή και για ειρήνη όλου του κόσμου”, καταλήγει.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων