29/03/2020 30/03/2020 Την διαφωνία της με τις πρόσφατες συστάσεις της Κυβέρνησης της Σερβίας για την τέλεση των ακολουθιών χωρίς την παρουσία πιστών στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού εξάπλωσης του κορωνοϊού, εξέφρασε η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Στην σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, τονίζεται ότι η τέλεση της Θείας Λειτουργίας και της Θείας Κοινωνίας είναι αδιαπραγμάτευτα ζητήματα...
29 Μαρτίου, 2020 - 16:35
Τελευταία ενημέρωση: 30/03/2020 - 2:57

Το Πατριαρχείο Σερβίας δεν διακόπτει τη Θεία Λειτουργία

Διαδώστε:
Το Πατριαρχείο Σερβίας δεν διακόπτει τη Θεία Λειτουργία

Την διαφωνία της με τις πρόσφατες συστάσεις της Κυβέρνησης της Σερβίας για την τέλεση των ακολουθιών χωρίς την παρουσία πιστών στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού εξάπλωσης του κορωνοϊού, εξέφρασε η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Στην σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, τονίζεται ότι η τέλεση της Θείας Λειτουργίας και της Θείας Κοινωνίας είναι αδιαπραγμάτευτα ζητήματα καθώς όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά “είναι η βάση της πίστης μας στον Θεό.”

Επιμέλεια: Νίκος Οικονόμου – Πρακτορείο «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ»

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

“Ενημερώνουμε όλους τους κληρικούς, τις μονές και τους πιστούς, ότι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία θα εφαρμόσει αυτές τις συστάσεις, όπως έχει ήδη κάνει στις χώρες της Σερβικής διασποράς, αλλά και σε άλλες περιοχές όπου έχουν ληφθεί ανάλογα μέτρα προστασίας πριν από λίγες ημέρες. Η Εκκλησία δεν πρόκειται να διακόψει την τέλεση της Θείας Λειτουργίας ούτε θα πάψει να προσφέρει την Θεία Κοινωνία στους πιστούς, διότι αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν μπορεί να συζητηθεί: είναι η βάση της πίστης μας στον Θεό. Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια των ακολουθιών στην εκκλησία, θα υπάρχει ένας ιερέας (ή ιερείς) με έναν διάκονο, έναν ψάλτη και έναν νεωκόρο (σύμφωνα με την ανάγκη και την περίσταση).

Προτρέπουμε τους πιστούς, ηλικίας 65 ετών και άνω, καθώς και τους νεότερους σε ασθενέστερη κατάσταση υγείας και με χαμηλότερη ανοσία, να αποφεύγουν να εκκλησιάζονται τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες και να θέτουν τον εαυτό τους και άλλους σε κίνδυνο.

Επαναλαμβάνουμε: ο κίνδυνος δεν είναι στην Θεία Κοινωνία (αντιθέτως, την λαμβάνουμε, μεταξύ άλλων, “για την ίαση ψυχής και σώματος”), αλλά ο πραγματικός κίνδυνος του ιού, που δεν σχετίζεται με τη Θεία Κοινωνία, οφείλεται στην πρόσφατη εξάπλωσή του παντού, και η επικείμενη περίοδος θεωρείται τόσο από τους Κινέζους όσο και από τους δικούς μας ειδικούς ως η πιο κρίσιμη, και βλέπουμε την εντατικοποίηση της απομόνωσης ως τον μοναδικό τρόπο να τον εμποδίσουμε να εξαπλωθεί, και για να αποφευχθεί η τραγική εμπειρία της Ιταλίας και ορισμένων άλλων χωρών.

Στους πιστούς μας δίνουμε την πατρική, ποιμαντικά υπεύθυνη και στοργική ευλογία να παρακολουθούν τις ακολουθίες μέσω τηλεοπτικών μεταδόσεων και/ή μέσω διαδικτύου, μέσω των ιστοτόπων των εκκλησιών, και να προγραμματίζουν εγκαίρως να κοινωνήσουν κατ’ οίκον σε συνεννόηση με τους ιερείς των ενοριών τους.

Όλα τα άλλα μυστήρια, ιδιαίτερα το Ιερό Μυστήριο της Βάπτισης, πρέπει να αναβληθούν για μεταγενέστερη ημερομηνία όταν η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί, αλλά σε επείγουσα ανάγκη, πρέπει να τελούνται σύμφωνα με τα μέτρα που έχουν λήφθει λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Οι κηδείες πρέπει να τελούνται με όσο το δυνατόν λιγότερα άτομα.”

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων