14/03/2019 14/03/2019 Με τίτλο “Η στάση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην κρίση της Εκκλησίας στην Ουκρανία” το πατριαρχείο της Σερβίας απέστειλε επιστολή προς όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες αιτιολογώντας της στάση της απέναντι στην χορήγηση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η επιστολή αυτή δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα το Πατριαρχείου Σερβίας. Τονίζοντας...
14 Μαρτίου, 2019 - 8:29
Τελευταία ενημέρωση: 14/03/2019 - 8:54

Το Σερβικό Πατριαρχείο για την Εκκλησία στην Ουκρανία

Διαδώστε:
Το Σερβικό Πατριαρχείο για την Εκκλησία στην Ουκρανία

Με τίτλο “Η στάση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην κρίση της Εκκλησίας στην Ουκρανία” το πατριαρχείο της Σερβίας απέστειλε επιστολή προς όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες αιτιολογώντας της στάση της απέναντι στην χορήγηση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η επιστολή αυτή δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα το Πατριαρχείου Σερβίας.

Τονίζοντας ότι “η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η πρώτη μεταξύ των Αυτοκέφαλων Ορθοδόξων Εκκλησιών” αναφέρει ότι ενώ είχε την διάθεση εξ αρχής να βοηθήσει στην κρίση “δυστυχώς η φωνή της παραμένει «φωνή βοώντος εν τη ερήμω».

“Από  την Κωνσταντινούπολη δεν λάβαμε καμία απάντηση , μόνο σιωπή” γράφει στην επιστολή και προσθέτει: “Εν συνεχεία η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Εκκλησίας απηύθυνε νέα έκκληση να μην βιαστούμε, αλλά να ενεργήσουμε σύμφωνα με το πνεύμα της καθολικότητας, της αδελφικής αγάπης και ευθύνης, όχι μόνο για την Εκκλησία στην Ουκρανία, αλλά και για την ενότητα της Ορθοδοξίας στο σύνολό της. Η αντίδραση ήταν η ίδια – σιωπή”.

Κατόπιν αυτών η στάση της Εκκλησίας της Σερβίας που κοινοποιείται και επισήμως σε όλες τις τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, έχει ως εξής: Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείο στις αρμοδιότητες της Ρωσικής Εκκλησίας, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ουκρανία. Δεν αναγνωρίζει την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, ενώ ως επίσημη εκκλησία της χώρας αναγνωρίζει την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας με Προκαθήμενο τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, Ονούφριο

Επίσης, στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι δεν αναγνωρίζει την ενωτική σύνοδο που διεξήχθη στο Κίεβο, που οδήγησε στην εκλογή του  Μητρ. Επιφάνιου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων