01/11/2023 02/11/2023 Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος, μετά τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις 31 Οκτωβρίου, συνεχάρη τον Άντρια Μάντιτς, για την ανάδειξή τους σε πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, και τον Μιλόικο Σπάγιτς ο οποίος ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας. Ο Σεβασμιώτατος τους ευχήθηκε πλήρη επιτυχία σε αυτά τα υψηλά και πολύ υπεύθυνα καθήκοντα. Της...
01 Νοεμβρίου, 2023 - 17:32
Τελευταία ενημέρωση: 02/11/2023 - 2:50

Το συγχαρητήριο μήνυμα του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου στον νέο Πρωθυπουργό της χώρας Μιλόικο Σπάγιτς

Διαδώστε:
Το συγχαρητήριο μήνυμα του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου στον νέο Πρωθυπουργό της χώρας Μιλόικο Σπάγιτς

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος, μετά τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις 31 Οκτωβρίου, συνεχάρη τον Άντρια Μάντιτς, για την ανάδειξή τους σε πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, και τον Μιλόικο Σπάγιτς ο οποίος ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας. Ο Σεβασμιώτατος τους ευχήθηκε πλήρη επιτυχία σε αυτά τα υψηλά και πολύ υπεύθυνα καθήκοντα.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι, χρησιμοποιώντας την πλούσια πολιτική εμπειρία και τη σοφία σας, θα προεδρεύσετε με βάση το κράτος δικαίου στην πατρίδα μας, ώστε όλοι να ζουν με ειρήνη και αλληλοσεβασμό, και θα προάγετε τη συνεργασία για το κοινό καλό. Σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία σε αυτό το υψηλό και πολύ υπεύθυνο καθήκον», υπογραμμίζει ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στον κ. Άντρια Μάντιτς.

Μιλόικο Σπάγιτς

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωαννίκιος ευχήθηκε στον Μιλόικο Σπάγιτς κάθε επιτυχία σε αυτή την υψηλή και πάνω απ’ όλα υπεύθυνη θέση. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κυβέρνηση της οποίας θα προεδρεύσετε επάξια θα μεριμνά για το καλό του Μαυροβουνίου και του λαού του, προάγοντας τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την τίμια εργασία, και πάνω απ’ όλα την αδελφική αρμονία και την αμοιβαία κατανόηση», αναφέρει στο συγχαρητήριο μήνυμά του ο Σεβασμιώτατος.

 

Μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου ανέδειξε χθες την νέα κυβέρνηση, που αποτελεί έναν συνασπισμό φιλοευρωπαϊκών και φιλοσερβικών κομμάτων που αναμένεται να ηγηθεί στην προσπάθεια της χώρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η νέα κυβέρνηση, με επικεφαλής τον οικονομολόγο Μιλόικο Σπάγιτς του πολιτικού κινήματος «Europe Now», θα έχει 19 υπουργεία και πέντε αντιπρόεδρους της κυβέρνησης. «Οι τέσσερις κύριες προτεραιότητές μας στην εξωτερική πολιτική είναι η πλήρης ένταξη […] στην ΕΕ, η ενεργή, αξιόπιστη ένταξη στο ΝΑΤΟ, η βελτίωση των καλών σχέσεων με τους γείτονες και η ενίσχυση του ρόλου της χώρας σε πολυμερείς οργανισμούς», είπε σε δηλώσεις του στην πρώτη υπουργική διάσκεψη ο κ. Σπάγιτς.

Ανέφερε ότι οι οικονομικές πολιτικές θα στοχεύουν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού του Μαυροβουνίου που αριθμεί τους 620.000 κατοίκους και θα περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις που επιτρέπουν περισσότερα δημοσιονομικά έσοδα, επενδύσεις, καλύτερο επιχειρηματικό κλίμα και δικαστικό σύστημα.

Στην πρώτη συνεδρίασή της την Τρίτη, η νέα κυβέρνηση ανέβαλε για 30 ημέρες την απογραφή πληθυσμού και νοικοκυριών που είχε προγραμματιστεί για την 1η Νοεμβρίου εξιατίας τεχνικών προβλημάτων και προγραμματισμένου μποϊκοτάζ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία είχαν επικαλεστεί τον φόβο μήπως η απογραφή δεν θα είναι διαφανής.

Ο κ. Σπάγιτς είπε ότι θα εγκατασταθεί λογισμικό που θα επιτρέπει σε όλους τους πολίτες να ελέγχουν τα ατομικά τους δεδομένα που έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα απογραφής, και ότι τα μέλη της αντιπολίτευσης θα συμπεριληφθούν για πρώτη φορά σε επιτροπές απογραφής, οι οποίες επιβλέπουν την απογραφή.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η οικονομία του Μαυροβουνίου που υιοθέτησε το ευρώ το 2002 ως νόμισμά της, αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 4,8% το 2023.

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

Με πληροφορίες από reuters, gov.me

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων