07/12/2021 07/12/2021 Τρισάγιο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κυρό Αμφιλόχιο τελέστηκε χθες ενώπιον του τάφου του στην κρύπτη του Καθεδρικού Ναού Αναστάσεως Χριστού στην Ποντγκόριτσα, μετά τη Θεία Λειτουργία επί τη εορτή του Αγίου Αμφιλοχίου, Επισκόπου Ικονίου. Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα Στο ποιμαντικό του κήρυγμα, ο πρωτοπρεσβύτερος, διευθυντής του περιοδικού και του ραδιοφωνικού σταθμού της Μητροπόλεως...
07 Δεκεμβρίου, 2021 - 12:15
Τελευταία ενημέρωση: 07/12/2021 - 16:00

Τρισάγιο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλόχιο

Διαδώστε:
Τρισάγιο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλόχιο

Τρισάγιο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κυρό Αμφιλόχιο τελέστηκε χθες ενώπιον του τάφου του στην κρύπτη του Καθεδρικού Ναού Αναστάσεως Χριστού στην Ποντγκόριτσα, μετά τη Θεία Λειτουργία επί τη εορτή του Αγίου Αμφιλοχίου, Επισκόπου Ικονίου.

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

Στο ποιμαντικό του κήρυγμα, ο πρωτοπρεσβύτερος, διευθυντής του περιοδικού και του ραδιοφωνικού σταθμού της Μητροπόλεως Μαυροβουνίου, π. Ντάλιμπορ, που τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο, υπενθύμισε στο ποίμνιο ότι ο Άγιος Αμφιλόχιος ήταν σύγχρονος του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, του οποίου ήταν και φίλος.

«Παρεμπιπτόντως, ήταν μαθητής του Μεγάλου Βασιλείου. Ο πατέρας του ονομαζόταν επίσης Αμφιλόχιος και ήταν μέγας ρήτορας. Κληρονόμησε το χάρισμα της δημόσιας ομιλίας από τον πατέρα του», είπε μεταξύ άλλων για τον Άγιο και συνέχισε: «Συμμετείχε στη δεύτερη Οικουμενική Σύνοδο και συγχρόνως, μαζί με το ποίμνιό του, αποδέχτηκε τις αποφάσεις εκείνης της συνόδου και καταδίκασε την αίρεση του Αρείου. Επιπλέον, έγραψε ένα έργο σχετικά με εκείνη τη Σύνοδο – ένα σύγγραμμα για τον σεβασμό και τον εορτασμό του Σύμβολου της Πίστεως, το Άγιο Πνεύμα και τον εορτασμό της Αγίας Τριάδος».

Υπενθύμισε ακόμα ότι ο Άγιος Αμφιλόχιος ήταν ο ουράνιος προστάτης του μακαριστού Μητροπολίτη Αμφιλοχίου, τον οποίον και θύμιζε:

«Και θυμίζει (σ.σ. ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος) πολύ τον Άγιο Αμφιλόχιο ως μέγας ιεράρχης της αγίας μας Εκκλησίας. Ο Μέγας Ιεράρχης όχι μόνο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μας αλλά και ολόκληρης της Οικουμενικής Εκκλησίας είναι ένας μεγάλος ιεράρχης και μεγάλος ευεργέτης του Θεού, για τον οποίο θα μιλήσουμε, θα γράψουμε και θα διαβάσουμε το μεγάλο έργο που έκανε εδώ στη γη», είπε.

Πηγή: https://mitropolija.com/

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων