01/08/2023 01/08/2023 Ο Ιερός Ναός του Προφήτη Ηλία στο χωριό Nekodim, κοντά στο δήμο Ουρόσεβατς του Κοσσυφοπεδίου, υπέστη ζημιές από άγνωστους δράστες. Σύμφωνα με τον π. Trajko Vlajković, πολλά παράθυρα του Ναού έσπασαν. Το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο, καθώς ο Ιερός Ναός βανδαλίστηκε και στις αρχές του περασμένου έτους. Ο π. Trajko Vlajković δήλωσε στο rts ότι...
01 Αυγούστου, 2023 - 12:55
Τελευταία ενημέρωση: 01/08/2023 - 12:49

Βανδαλισμός εκκλησίας του Προφήτη Ηλία σε επαρχία του Κοσσυφοπεδίου

Διαδώστε:
Βανδαλισμός εκκλησίας του Προφήτη Ηλία σε επαρχία του Κοσσυφοπεδίου

Ο Ιερός Ναός του Προφήτη Ηλία στο χωριό Nekodim, κοντά στο δήμο Ουρόσεβατς του Κοσσυφοπεδίου, υπέστη ζημιές από άγνωστους δράστες. Σύμφωνα με τον π. Trajko Vlajković, πολλά παράθυρα του Ναού έσπασαν. Το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο, καθώς ο Ιερός Ναός βανδαλίστηκε και στις αρχές του περασμένου έτους.

Ο π. Trajko Vlajković δήλωσε στο rts ότι μια ομάδα πιστών, συμπεριλαμβανομένου ενός αρτοποιού, αντίκρυσαν τα σπασμένα παράθυρα του Ναού καθώς πλησιάζανε για να τον καθαρίσουν.

Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο χωριό δεν υπάρχει ορθόδοξος πληθυσμός μετά τον πόλεμο του 1999, και όσοι εκτοπίστηκαν επέστρεψαν μόνο για να ανακαινίσουν τον Ναό με καινούργιες πόρτες και παράθυρα ακριβώς πριν από δύο χρόνια, και να καθαρίσουν το Ορθόδοξο νεκροταφείο.

Η εκκλησία βρίσκεται δύο χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ουρόσεβατς. Ξαναχτίστηκε το 1921 πάνω στα παλιά θεμέλια. Η σημερινή του μορφή δόθηκε το 1993.

Κατά τη διάρκεια της βίας που ξέσπασε τον Μάρτιο του 2004, ο Ιερός Ναός υπέστη ζημιές. Μάλιστα στο Ορθόδοξο νεκροταφείο στο Nekodim, αρκετές επιτύμβιες στήλες καταστράφηκαν.

Πριν τον πόλεμο του 1999, περίπου 100 Ορθόδοξες οικογένειες ζούσαν στο Nekodim, το Varoš και το Grlica. Μετά τον πόλεμο, ούτε στο Ουρόσεβατς υπάρχουν Σέρβοι.

Παρακολουθήστε σχετικό βίντεο ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων