28/05/2021 28/05/2021 Του Νικόλαου Ζαΐμη Δεν υπεγράφη τελικά, όπως αναμενόταν, η συμφωνία η οποία θα εξασφάλιζε τα δικαιώματα της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο μεταξύ του Πατριάρχη κ.κ. Πορφυρίου και του Πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου, Ζντράβκο Κριβοκάπιτς, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η συμφωνία θα πρέπει να υπογραφεί τον ερχόμενο Οκτώβριο. Ο κ. Κριβοκάπιτς έφτασε χθες το...
28 Μαΐου, 2021 - 8:12
Τελευταία ενημέρωση: 28/05/2021 - 11:32

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: Δεν υπεγράφη το σύμφωνο μεταξύ Πατριαρχείου Σερβίας και κυβέρνησης Μαυροβουνίου – Άλλη ημερομηνία πρότεινε η Ποντγκόριτσα

Διαδώστε:
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: Δεν υπεγράφη το σύμφωνο μεταξύ Πατριαρχείου Σερβίας και κυβέρνησης Μαυροβουνίου – Άλλη ημερομηνία πρότεινε η Ποντγκόριτσα

Του Νικόλαου Ζαΐμη

Δεν υπεγράφη τελικά, όπως αναμενόταν, η συμφωνία η οποία θα εξασφάλιζε τα δικαιώματα της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο μεταξύ του Πατριάρχη κ.κ. Πορφυρίου και του Πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου, Ζντράβκο Κριβοκάπιτς, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η συμφωνία θα πρέπει να υπογραφεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Ο κ. Κριβοκάπιτς έφτασε χθες το βράδυ στο Βελιγράδι, με μεγάλη καθυστέρηση όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Σερβίας, προκειμένου να συναντηθεί με το Προκαθήμενο της εν Σερβία Εκκλησίας για να υπογράψουν από κοινού το τελικό σύμφωνο μεταξύ εκκλησίας και κυβέρνησης Μαυροβουνίου.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο Μητροπολίτης Δαμπροβοσνίας κ. Χρυσόστομος, ο Επίσκοπος Σουμαδίας κ. Ιωάννης καθώς και ο Επίσκοπος Μπουντίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιος. Υπενθυμίζεται πως από τη Δευτέρα έχουν ξεκινήσει οι τακτικές εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Σερβίας.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Πατριαρχείο, ενώ αναμενόταν ο πρωθυπουργός να υπογράψει το κείμενο της συμφωνίας. το οποίο νωρίτερα είχε λάβει την τελική του μορφή με γνώση και του εκπροσώπου της Ποντγκόριτσα ο οποίος ενημέρωσε για την σχετική εξέλιξη τον πρωθυπουργό, ο κ. Κριβοκάπιτς εξέφρασε την άποψη πως το σύμφωνο θα πρέπει να υπογραφεί στο Τσέτνιε στις 30 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία θα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κυρού Αμφιλοχίου.

Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ζράντβκο Κριβοκάπιτς 

Ο Πατριάρχης Πορφύριος άκουσε τις θέσεις και τα επιχειρήματα του κ. Κριβοκάπιτς και εξέφρασε την έκπληξή του για την έκβαση αυτή της συνάντησης η οποία, όπως τονίζεται από το Πατριαρχείο, είχε ως αποκλειστικό σκοπό την υπογραφή της συμφωνίας.

“Ο Μακαριώτατος και οι Ιεράρχες που συμμετείχαν στη συνάντηση εξέφρασαν τη λύπη τους και την έντονη ανησυχία τους για το μέλλον της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και των πιστών στο Μαυροβούνιο, παρά το γεγονός πως είναι πλειοψηφία στη χώρα, από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία η οποία να εγγυάται τη νομική τους κάλυψη. Ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και οι πιστοί της δεν θα παραιτηθούν από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους”, καταλήγει η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Σερβίας η οποία βγήκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Ο Μαυροβούνιος πρωθυπουργός γνωστοποίησε τη θέση του και με ανάρτηση στο twitter όπου έγραψε: “Πρότεινα να υπογραφεί η Συμφωνία με την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Τσέτνιε, στις 30 Οκτωβρίου, ημέρα θανάτου του Μητροπολίτη Αμφιλοχίου”.

Νωρίτερα, σε άλλη ανάρτησή του, έγραψε ότι έφτασε στο Βελιγράδι και το Πατριαρχείο Σερβίας για να μεταφέρει τους χαιρετισμούς των πιστών και τη βούλησή τους να δουν τον Επίσκοπο Ιωαννίκιο στον θρόνου του Αγίου Πέτρου.

Κριβοκάπιτς: Δεσμεύομαι για την υπογραφή της συμφωνίας

Επίσημες δηλώσεις σχετικά με τη συνάντηση την οποία είχε χθες στο Βελιγράδι με τον Πατριάρχη Σερβίας  έκανε ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου.

«Είχα την τιμή να συνομιλήσω με τον Πατριάρχη Σερβίας και αρκετούς Ιεράρχες της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η δέσμευσή μου για την υπογραφή της συμφωνίας με το Πατριαρχείο Σερβίας», σημείωσε και πρόσθεσε «απομένει να συμφωνήσουμε με τον Μακαριώτατο την ακριβή ημερομηνία που θα γίνει η υπογραφή. Ανυπομονώ για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλλασίας, ο οποίος πιστεύω πως θα καθοδηγήσει το ποίμνιο με την ίδια πίστη όπως ο μακαριστός Μητροπολίτης Αμφιλόχιος».

«Θέλουμε να φιλοξενήσουμε τον Πατριάρχη Πορφύριο στο Μαυροβούνιο με τον πιο αξιοπρεπή τρόπο το συντομότερο δυνατό, όπως αρμόζει στον Πατριάρχη, αλλά και τον φιλόξενο και πιστό λαό του Μαυροβουνίου», κατέληξε.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων