04/05/2023 04/05/2023 Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος καλεί τους Ορθόδοξους κατοίκους του Βελιγραδίου να προσευχηθούν σε όλους τους ναούς στον Κύριο Ιησού Χριστό για την ανάπαυση της ψυχής των θυμάτων και την γρήγορη ανάρρωση των τραυματιών από την χθεσινή τραγωδία στο σχολείο Βάντισλαβ Ρίμπνικαρ στην περιοχή Βρατσάρ της σερβικής πρωτεύουσας. Σε μήνυμα που εξέδωσε, ο Προκαθήμενος της...
04 Μαΐου, 2023 - 11:14
Τελευταία ενημέρωση: 04/05/2023 - 11:19

Βελιγράδι: Προσευχή σε όλους τους ναούς για τα θύματα της τραγωδίας σε σχολείο – Συλλυπητήρια μηνύματα

Διαδώστε:
Βελιγράδι: Προσευχή σε όλους τους ναούς για τα θύματα της τραγωδίας σε σχολείο – Συλλυπητήρια μηνύματα

Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος καλεί τους Ορθόδοξους κατοίκους του Βελιγραδίου να προσευχηθούν σε όλους τους ναούς στον Κύριο Ιησού Χριστό για την ανάπαυση της ψυχής των θυμάτων και την γρήγορη ανάρρωση των τραυματιών από την χθεσινή τραγωδία στο σχολείο Βάντισλαβ Ρίμπνικαρ στην περιοχή Βρατσάρ της σερβικής πρωτεύουσας.

Σε μήνυμα που εξέδωσε, ο Προκαθήμενος της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησία, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Ζητώ από όλους να προσευχηθούν στον Αναστάντα Κύριο για ειρήνη και αμοιβαία αγάπη. Και ζητώ από όλους να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να σταματήσουν και να καταδικάσουν κάθε είδους βία και ιδιαίτερα την προώθηση της βίας δημόσια».

Μετά τη χθεσινή δολοφονική επίθεση του 13χρονου Κόστα Κετσμάνοβιτς στο σχολείο Βάντισλαβ Ρίμπνικαρ έχασαν τη ζωή τους οκτώ παιδιά και ένας φύλακας. Έξι παιδιά και μία δασκάλα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε Νοσοκομείο. Η σερβική κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο πένθος που θα ξεκινήσει την Παρασκευή 5 Μαΐου. Σε ψυχιατρική κλινική θα μεταφερθεί ο 13χρονος, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο δράστης είχε γράψει σε χαρτί τα ονόματα όλων των μαθητών που επρόκειτο να σκοτώσει.

Χθες βράδυ χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της σερβικής πρωτεύουσας, καθώς και μπροστά από το σχολείο, για να αποχαιρετήσουν τους αδικοχαμένους. Στο πεζοδρόμιο μπροστά από το σχολείο συγκεντρώθηκαν συγκινητικά μηνύματα, το τελευταίο «αντίο» στους μαθητές που ήρθαν στο σχολείο, αλλά δεν επέστρεψαν ποτέ. «Στη Μπογιάνα μας, σ’ ευχαριστώ για κάθε όμορφη στιγμή» ήταν γραμμένο σε ένα χαρτί, στο οποίο οι συμμαθητές της είχαν ζωγραφίσει καρδιές.

Το μήνυμα του Πατριάρχη Σερβίας

«Με αβάσταχτο πόνο, άκουσα την είδηση για την καταστροφή, που όμοια της δεν έχει συμβεί ποτέ στο έθνος μας και στην Πατρίδα μας, και σήμερα συνέβη σε ένα δημοτικό σχολείο του Βελιγραδίου.

Προσεύχομαι στον Σωτήρα Χριστό για τα τραυματισμένα παιδιά και τους εργαζομένους στο σχολείο. Προσεύχομαι στον Σωτήρα Χριστό για τους γονείς, τους αδελφούς, τις αδελφές, τους συγγενείς τους, και εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια. Οι προσευχές και η αγάπη του Αναστάντος Κυρίου και όλη η ανθρώπινη φροντίδα και προσοχή είναι μαζί σας σήμερα, αγαπητά μας παιδιά και αγαπητοί δάσκαλοι που βρίσκεστε σήμερα στα νοσοκομεία του Βελιγραδίου.

Ζητώ από όλους να προσευχηθούν στον Αναστάντα Κύριο για ειρήνη και αμοιβαία αγάπη. Και ζητώ από όλους να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να σταματήσουν και να καταδικάσουν κάθε είδους βία και ιδιαίτερα την προώθηση της βίας δημόσια», ανέφερε χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος.

Συλλυπητήρια Πατριάρχη Μόσχας σε Βούτσιτς και Σερβίας Πορφύριο

Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και στον Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο για την χθεσινή τραγωδία σε σχολείο στο Βελιγράδι.

Θρήνος επικρατεί στη Σερβία μετά τη χθεσινή δολοφονική επίθεση του 13χρονου Κόστα Κετσμάνοβιτς στο σχολείο Βάντισλαβ Ρίμπνικαρ στην περιοχή Βρατσάρ της σερβικής πρωτεύουσας, που είχε ως τραγική συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους οκτώ παιδιά και ένας φύλακας. Έξι παιδιά και μία δασκάλα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε Νοσοκομείο. Η σερβική κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο πένθος από την Παρασκευή 5 Μαΐου.

Το συλλυπητήριο μήνυμα στον Πρόεδρο της Σερβίας:

«Είμαστε συγκλονισμένοι από την είδηση ​​του περιστατικού με πυροβολισμούς σε σχολείο του Βελιγραδίου. Τα αθώα θύματα της τερατώδης θηριωδίας ήταν παιδιά και ενήλικες που βρίσκονταν εντός των τειχών του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Θλίβομαι μαζί με τον αδελφικό σερβικό λαό και προσεύχομαι στον Κύριο για την ανάπαυση της ψυχής των νεκρών. Σας ζητώ να μεταφέρετε λόγια συμπαράστασης και παρηγοριάς σε όλους όσοι έχασαν συγγενείς και φίλους σε αυτή την τραγωδία. Είθε ο Ελεήμων Σωτήρας να συμβάλει στην ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

Το συλλυπητήριο μήνυμα στον Πατριάρχη Σερβίας:

«Παρακαλούμε δεχτείτε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια για την τραγωδία που συνέβη σε σχολείο του Βελιγραδίου στο Βρατσάρ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο εννέα ατόμων, μεταξύ των οποίων οκτώ παιδιά, καθώς και πολλού τραυματίες.

Η θηριωδία σκοτείνιασε τις φωτεινές μέρες του Πάσχα. Είθε ο Κύριος και Σωτήρας του κόσμου, που είναι η Ανάσταση και η ζωή, να αναπαύσει τις ψυχές των αθώων θυμάτων στις αιώνιες κατοικίες Του, όπου δεν υπάρχει αρρώστια, θλίψη, στεναγμός. Προσεύχομαι στον Κύριο για παρηγοριά στους γονείς και σε όλα τα μέλη της οικογένειας των δολοφονημένων μαθητών, καθώς και για την ταχεία θεραπεία όλων των θυμάτων».

Συλλυπητήριο μήνυμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη προς τον κ. Βούτσιτς

Με μήνυμα του στο τουίερ ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του: «Επικοινώνησα τηλεφωνικώς με τον κ. Βούτσιτς. Εκ μέρους του ελληνικού λαού, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια για τους πυροβολισμούς στο σχολείο του Βελιγραδίου. Οι σκέψεις μας είναι με τους ανθρώπους της Σερβίας και με τις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας».

Τα μέτρα που πρότεινε ο Σέρβος Πρόεδρος για την αποτροπή παρόμοιων περιστατικών

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς πρότεινε δέκα μέτρα για την αποτροπή παρόμοιων τραγικών περιστατικών:

  • Καθιέρωση διετούς μορατόριουμ για την κατοχή και οπλοφορία.
  • Έλεγχος όλων των αδειών μεταφοράς όπλων.
  • Έλεγχος στην οπλοφορία.
  • Έλεγχος λειτουργίας όλων των πεδίων βολής και απαγόρευση εισόδου ανηλίκων.
  • Θέσπιση ποινικής ευθύνης για πρόσωπα που συνέβαλαν στην παροχή όπλων σε ανηλίκους.
  • Δυνατότητα μείωσης της ηλικίας ποινικής ευθύνης από 14 σε 12 έτη.
  • Αυστηρότερες κυρώσεις για τους παρόχους υπηρεσιών μέσων ενημέρωσης που καλύπτουν και υποστηρίζουν τη βία.
  • Καθιέρωση υποχρεωτικών ελέγχων για ναρκωτικά στα σχολεία ανά εξάμηνο.
  • Οργάνωση ειδικών ομάδων για την πρόληψη της βίας.
  • Μέτρα για τον αποκλεισμό της πρόσβασης σε τοποθεσίες στον dark web.

Ο χάρτης που δείχνει την τοποθεσία του σχολείου:

Όσα αναφέρει ο επικεφαλής του αστυνομικού τμήματος του Βελιγραδίου

Ο επικεφαλής του αστυνομικού τμήματος του Βελιγραδίου, Βέσελιν Μίλιτς, είπε ότι ο 13χρονος έσπειρε το θάνατο στο σχολείο του το έκανε «επειδή ήταν εξοστρακισμένος από την κοινωνία». Ο έφηβος μακελάρης σχεδίασε το τρομερό έγκλημα ένα μήνα πριν, ενώ μαζί του βρέθηκαν δύο χειρόγραφα, στα οποία σημείωνε ποιον και πώς σχεδίαζε να σκοτώσει στο σχολείο.

«Δεν μπορέσαμε να μάθουμε το κίνητρο από την αρχή, γιατί πρόκειται για ένα παιδί. Δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε ότι οποιοδήποτε παιδί από το περιβάλλον μας θα μπορούσε να κάνει κάτι τόσο αηδιαστικό και άρρωστο. Αυτό που μάθαμε ήταν ότι τον αγνοούσαν. Αγνοήθηκε και εξοστρακίστηκε από την κοινωνία. Αυτό τον οδήγησε να το κάνει και να κάνει τις σκέψεις του πράξεις» είπε ως καλεσμένος στο RTS.

Ο Μίλιτς είπε ότι όταν το αγόρι κάλεσε την αστυνομία είπε ότι ήταν «ψυχοπαθής που πρέπει να ηρεμήσει». Ο Κετσμάνοβιτς επιβεβαίωσε ότι έφτιαξε μόνος του τις μολότοφ, με σκοπό να χτίσει ένα αμυντικό τείχος γύρω από το σχολείο. Είχε επίσης στα πράγματά του τέσσερις μολότοφ και δύο πιστόλια.

Σύμφωνα με την κατάθεσή του, το έκανε και δεν είχε καμία πρόθεση ή επιθυμία να πυρπολήσει κανένα παιδί, αλλά όπως είπε, να χτίσει αμυντικό τείχος στην είσοδο του σχολείου για να μην έρθει η αστυνομία για να προσφέρει βοήθεια. Ο Μίλιτς επανέλαβε ότι ο δράστης κάλεσε ο ίδιος την αστυνομία και τους ενημέρωσε για το έγκλημα.

«Είμαι ο Κόστα Κετσμάνοβιτς, πυροβόλησα πολλούς ανθρώπους» είπε στο μοιραίο τηλεφώνημα, λίγο πριν παραδοθεί. Δήλωσε ότι τον έπιασε φόβος, πανικός και άρχισε να έχει ακανόνιστες αναπνοές και ότι του φαινόταν σωστό να καλέσει την αστυνομία και να το καταγγείλει. «Από τότε που μπήκα στο σώμα το 1998, ούτε εγώ ούτε κανένα από το ερευνητικό προσωπικό έχουμε ακούσει ή δει κάτι τέτοιο να συμβαίνει στη Σερβία και σίγουρα ελπίζω να μην ξανασυμβεί» πρόσθεσε.

«Έχω πάει σε χιλιάδες έρευνες και αυτή είναι μια τραγωδία που δεν έχει προηγούμενο για την κοινωνία μας και το ερώτημα είναι τι πρέπει να κάνουμε», είπε ο Μίλιτς. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αστυνομικοί συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω τον Κόστα Κετσμάνοβιτς, γεννημένο το 2009, προσθέτοντας ότι με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μέχρι στιγμής, ο δράστης σχεδίαζε λεπτομερή δολοφονία.

«Έκανε ένα σχέδιο για την είσοδο και την έξοδο από το σχολείο και καθόρισε, όπως ανέφερε, στόχους προτεραιότητας. Το σκίτσο μοιάζει σαν κάτι από βιντεοπαιχνίδι, που δείχνει ότι σχεδίαζε λεπτομερώς πώς να μπει και σε ποιες τάξεις» είπε ο Μίλιτς, προσθέτοντας ότι το αγόρι επέλεξε συνειδητά την 3η Μαΐου ως ημερομηνία εκτέλεσης και την τάξη ιστορίας, επειδή ήταν κοντά στην είσοδο του σχολείου

 

 

Φωτογραφίες από rts.rs

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων