18/02/2021 18/02/2021 Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί η διαδικασία εκλογής του 46ου Πατριάρχη Σερβίας. Οι Επίσκοποι της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας αναμένεται να εκλέξουν τον νέο Προκαθήμενο, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ορθοδοξία στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Η διαδικασία γίνεται στην Κρύπτη του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Σάββα και όχι στο Πατριαρχικό Μέγαρο, ως...
18 Φεβρουαρίου, 2021 - 14:20
Τελευταία ενημέρωση: 18/02/2021 - 15:50

Βελιγράδι: Σε εξέλιξη η διαδικασία εκλογής νέου Πατριάρχη Σερβίας – Η ψηφοφορία και η κλήρωση (φωτογραφίες)

Διαδώστε:
Βελιγράδι:  Σε εξέλιξη η διαδικασία εκλογής νέου Πατριάρχη Σερβίας – Η ψηφοφορία και η κλήρωση (φωτογραφίες)

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί η διαδικασία εκλογής του 46ου Πατριάρχη Σερβίας. Οι Επίσκοποι της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας αναμένεται να εκλέξουν τον νέο Προκαθήμενο, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ορθοδοξία στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Η διαδικασία γίνεται στην Κρύπτη του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Σάββα και όχι στο Πατριαρχικό Μέγαρο, ως συνήθως. Όπως αναφέρεται στη σχετική επίσημη ανακοίνωση του Πατριαρχείου Σερβίας, δεν επιτρέπεται η παρουσία εκπροσώπων των ΜΜΕ στη συνεδρίαση, και θα εκδοθεί επίσημο δελτίο τύπου με την ολοκλήρωσή της.

Η διαδικασία ξεκίνησε με τη Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Δαμπροβοσνίας κ. Χρυσοστόμου, τοποτηρητή του Πατριαρχικού θρόνου.

 

 

 

 

 

 

Στη διαδικασία εκλογής Της Ιεραρχίας προεδρεύει ο Επίσκοπος Σιρμίου κ. Βασίλειος. Σύμφωνα με πληροφορίες του διεθνούς Πρακτορείου Ορθοδοξία www. Ope.Gr , η πλειοψηφία των Eπισκόπων και του λαού θα προτιμούσε για νέο Πατριάρχη τον Επίσκοπο Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιο.


Οι Επίσκοποι που θα ψηφίσουν είναι 39 και αυτοί που έχουν δικαίωμα του εκλέγεσθαι είναι 30. Για να εκλεγεί κάποιος πρέπει να έχει συμπληρώσει περισσότερες από τις μισές από τις 39 ψήφους. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται έως ότου εκλεγεί το τριπρόσωπο, και ενδέχεται να κρατήσει έως αργά το απόγευμα

Εν συνεχεία τα τρία αυτά ονόματα τοποθετούνται σε φακέλους και ακολουθεί η κλήρωση από το π. Ματθαίο από τη Μητρόπολη Μπρανιτσέβου.

Μεταξύ των υποψήφιων για τη θέση του Προκαθήμενου της Σερβικής Εκκλησίας είναι ο Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας κ. Πορφύριος, ο Μητροπολίτης Δαμπροβοσνίας κ. Χρυσόστομος,ο Επίσκοπος Μπάτσκας κ. Ειρηναίος, ο Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιος και ο Επίσκοπος Μπανιαλούκας κ. Εφραίμ.

Η εκλογή του νέου Πατριάρχη βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης της Σερβίας και ειδικότερα, του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Δημοσιεύματα του σερβικού τύπου γράφουν ότι ο Πρόεδρος Βούτσιτς παρακολουθεί στενά τη διαδικασία και όσα έχουν προηγηθεί, επιδιώκοντας να διατηρηθεί η στενή συνεργασία μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Πολιτείας.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων