18/02/2021 18/02/2021 Εν μέσω προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ορθοδοξία στο Μαυροβούνιο, το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, συνεδριάζει σήμερα στο Βελιγράδι το Συμβούλιο των Επισκόπων της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, προκειμένου να εκλέξει τον 46ο Πατριάρχη Σερβίας. Ο μακαριστός Πατριάρχης Σερβίας κυρός Ειρηναίος εξεδήμησε εις Κύριον στις 20 Νοεμβρίου 2020 εξαιτίας του κορωνοϊού. Η διαδικασία ξεκίνησε με Θεία Λειτουργία,...
18 Φεβρουαρίου, 2021 - 8:11
Τελευταία ενημέρωση: 18/02/2021 - 13:18

Βελιγράδι: Στην Κρύπτη του Αγίου Σάββα η εκλογή του νέου Πατριάρχη Σερβίας (βίντεο) – Η εκλογή και η κλήρωση

Διαδώστε:
Βελιγράδι: Στην Κρύπτη του Αγίου Σάββα η εκλογή του νέου Πατριάρχη Σερβίας (βίντεο) – Η εκλογή και η κλήρωση

Εν μέσω προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ορθοδοξία στο Μαυροβούνιο, το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, συνεδριάζει σήμερα στο Βελιγράδι το Συμβούλιο των Επισκόπων της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, προκειμένου να εκλέξει τον 46ο Πατριάρχη Σερβίας.

Ο μακαριστός Πατριάρχης Σερβίας κυρός Ειρηναίος εξεδήμησε εις Κύριον στις 20 Νοεμβρίου 2020 εξαιτίας του κορωνοϊού.

Η διαδικασία ξεκίνησε με Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτης Δαμπροβοσνίας κ. Χρυσοστόμου, τοποτηρητή του Πατριαρχικού θρόνου.

Στην διαδικασία εκλογής Της Ιεραρχίας προεδρεύει ο Επίσκοπος Σιρμίου κ. Βασίλειος. Σύμφωνα με πληροφορίες του διεθνούς Πρακτορείου Ορθοδοξία www. Ope.Gr , η πλειοψηφία των Eπισκόπων και του λαού θα προτιμούσε για νέο Πατριάρχη τον Επίσκοπο Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιο.

Οι Επίσκοποι που θα ψηφίσουν είναι 39 και αυτοί που έχουν δικαίωμα του εκλέγεσθαι είναι 30. Για να εκλεγεί κάποιος πρέπει να έχει συμπληρώσει περισσότερες από τις μισές από τις 39 ψήφους, δηλαδή 21 ψήφους. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται έως ότου εκλεγεί το τριπρόσωπο, και ενδέχεται να κρατήσει έως αργά το απόγευμα

Εν συνεχεία τα τρία αυτά ονόματα τοποθετούνται σε φακέλους και ακολουθεί η κλήρωση από το π. Ματθαίο από τη Μητρόπολη Μπρανιτσέβου.

Με βάση τον Καταστατικό Χάρτη του Πατριαρχείο Σερβίας, η εκλογή του νέου Προκαθημένου έπρεπε να διεξαχθεί εντός τριών μηνών από την εκδημία και εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία το χρονικό αυτό περιθώριο εξαντλήθηκε.

Στις 10 Φεβρουαρίου, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Σερβίας αποφάσισε ότι οι Επίσκοποι θα συγκεντρωθούν στην Κρύπτη του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Σάββα και όχι στο Πατριαρχικό Μέγαρο, όπως γινόταν έως σήμερα.

Η ιδέα της διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη του νέου Πατριάρχη στον Καθεδρικό Ναό έγινε -σύμφωνα με τις επίσημες τοποθετήσεις- ώστε να μπορέσουν να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά και ως φόρο τιμής προς τον μακαριστό Ειρηναίο, ο οποίος έχει ταφεί εκεί.

Μεταξύ των υποψήφιων για τη θέση του Προκαθήμενου της Σερβικής Εκκλησίας είναι ο Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας κ. Πορφύριος, ο Μητροπολίτης Δαμπροβοσνίας κ. Χρυσόστομος,ο Επίσκοπος Μπάτσκας κ. Ειρηναίος, ο Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιος και ο Επίσκοπος Μπανιαλούκας κ. Εφραίμ.

Η εκλογή του νέου Πατριάρχη βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης της Σερβίας και ειδικότερα, του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Δημοσιεύματα του σερβικού τύπου γράφουν ότι ο Πρόεδρος Βούτσιτς παρακολουθεί στενά τη διαδικασία και όσα έχουν προηγηθεί, επιδιώκοντας να διατηρηθεί η στενή συνεργασία μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Πολιτείας.
Όπως δήλωσε ο Μητροπολίτης Δαμπροβοσνίας κ. Χρυστόστομος, τοποτηρητής του Πατριαρχικού Θρόνου, η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει μία ημέρα.
Σύμφωνα με τη διαδικασία, από τους Ιεράρχες που μπορούν να εκλεγούν στον Πατριαρχικό Θρόνο, θα εκλεγεί το τριπρόσωπο με μυστική ψηφοφορία. Τα ονόματα των τριών επικρατέστερων θα τοποθετηθούν σε τρεις φακέλους. Οι φάκελοι θα τοποθετηθούν πάνω σε ένα Ευαγγέλιο και η ανάδειξη του νέου Πατριάρχη γίνεται με κλήρωση από έναν μοναχό.

«Η εκλογή του Πατριάρχη είναι μια οικεία, εκκλησιαστική και πνευματική πράξη εθνικής σημασίας. Κάθε συμμετέχων σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να ακολουθεί το θέλημα του Θεού» υπογράμμισε χθες σε συνέντευξη στο DAN o Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιος, μία ημέρα πριν από την εκλογή του νέου Πατριάρχη.

Ερωτηθείς για το πώς προετοιμάζονται οι επίσκοποι της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για την εκλογή του νέου μελλοντικού Πατριάρχη και το αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και διαφωνίες τόνισε:

«Είναι φυσικό, ότι την παραμονή εκλογής του νέου Πατριάρχη, οι επίσκοποι συναντιούνται και διαβουλεύονται, και είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τον ποιον θα ψηφίσουν. (…) Όταν υπάρχει καλή θέληση, και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα υπάρξει, δεν θα είναι πρόβλημα να επιλεγούν οι τρεις υποψηφίους» υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Μόλις θα έχουμε τους τρεις υποψηφίους, μπορούμε να πούμε ότι κάναμε το καλύτερο δυνατό από την ανθρώπινη πλευρά μας» επεσήμανε, τονίζοντας ότι η τελική επιλογή ανήκει στον Θεό.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία ο Επίσκοπος είπε χαρακτηριστικά: «Παρά το ό, τι γράφεται και λέγεται, νομίζω ότι όλοι οι Ιεράρχες θα αποφασίσουν σύμφωνα με τη συνείδησή τους, θέλοντας να ευχαριστήσουν τον Θεό και την Εκκλησία τους».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Σερβίας, η εκλογή του νέου Πατριάρχη Σερβίας, μετά την εκδημία του μακαριστού Πατριάρχη κυρού Ειρηναίου, θα πραγματοποιηθεί σήμερα 18 Φεβρουαρίου στην Κρύπτη του Ναού του Αγίου Σάββα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων