14/12/2022 14/12/2022 Με πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία εορτάσθηκε ο προστάτης της βασιλικής οικογένειας Καραγεώργεβιτς, Άγιος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος, με το παλιό ημερολόγιο, στο Παρεκκλήσιο του Παλατιού, στο Λευκό Παλάτι, παρουσία των διαδόχων του θρόνου πρίγκιπα Αλέξανδρου και πριγκίπισσας Αικατερίνης. Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος, στην ομιλία του του τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο πρώτος οίκος του έθνους...
14 Δεκεμβρίου, 2022 - 9:06
Τελευταία ενημέρωση: 14/12/2022 - 9:09

Βελιγράδι: Τιμήθηκε ο προστάτης του Βασιλικού Οίκου παρουσία του Πατριάρχη Σερβίας

Διαδώστε:
Βελιγράδι: Τιμήθηκε ο προστάτης του Βασιλικού Οίκου παρουσία του Πατριάρχη Σερβίας

Με πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία εορτάσθηκε ο προστάτης της βασιλικής οικογένειας Καραγεώργεβιτς, Άγιος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος, με το παλιό ημερολόγιο, στο Παρεκκλήσιο του Παλατιού, στο Λευκό Παλάτι, παρουσία των διαδόχων του θρόνου πρίγκιπα Αλέξανδρου και πριγκίπισσας Αικατερίνης. Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος, στην ομιλία του του τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο πρώτος οίκος του έθνους είναι ταυτόχρονα και οίκος του Θεού, και ότι όλοι καλούμαστε να γίνουμε απόστολοι.

Επιμέλεια Σβετλάνα Λεβίτσκι

«Αυτός είναι ο πρώτος οίκος στο έθνος μας. Αυτός ο οίκος είναι ταυτόχρονα και ο οίκος του Θεού, είναι Εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο. Όλοι καλούμαστε να γίνουμε απόστολοι, και σε κάθε οικογένεια, σε κάθε έθνος. Ο πρώτος αποστολικός οίκος είναι ακριβώς ο ευγενής Βασιλικός Οίκος. Γιατί απόστολος είναι αυτός που ακολουθεί τον Χριστό, και αυτό σημαίνει ότι βασίζει τη ζωή του, ό,τι είναι και ό,τι έχει, στον Κύριο», τόνισε ο Πατριάρχης Πορφύριος.

«Χαιρόμαστε σήμερα, συγκεντρωμένοι σε αυτόν τον Βασιλικό Οίκο, την ημέρα της δόξας σας, γιατί η δόξα σας είναι και η δόξα όλου του σερβικού λαού», είπε στην αρχή του κηρύγματός του ο Μακαριώτατος.

Στη συνέχεια, ο Προκαθήμενος της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας τόνισε ότι δεν είναι τυχαίο που ο Απόστολος Ανδρέας είναι προστάτης του Βασιλικού Οίκου:

«Αυτός είναι ο πρώτος οίκος στο έθνος μας. Αυτός ο οίκος είναι ταυτόχρονα και ο οίκος του Θεού, είναι Εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο. Όλοι καλούμαστε να γίνουμε απόστολοι, και σε κάθε οικογένεια, σε κάθε έθνος. Ο πρώτος αποστολικός οίκος είναι ακριβώς ο ευγενής Βασιλικός Οίκος. Γιατί απόστολος είναι αυτός που ακολουθεί τον Χριστό, και αυτό σημαίνει ότι βασίζει τη ζωή του, ό,τι είναι και ό,τι έχει, στον Κύριο».

Ο Μακαριώτατος πρόσθεσε ότι «Αυτός ο οίκος είναι ένας αποστολικός οίκος γιατί έχει ιδρυθεί, ζει και αναπτύσσεται μέσα στους αιώνες βασιζόμενο στο Ευαγγέλιο του Χριστού. Έχοντας λάβει την ευλογία του Θεού να είναι πνευματικός προστάτης σας ο Άγιος Ανδρέας, λαμβάνετε και ένα είδος σφραγίδας και κατευθυντήριων γραμμών της Οικογένειας μέσα στους αιώνες».

Η ομιλία του πρίγκιπα Αλέξανδρου

Στην ομιλία του, ο διάδοχος πρίγκιπας Αλέξανδρος ευχαρίστησε τον Πατριάρχης Σερβίας και όλους τους εκλεκτούς προσκεκλημένους και επεσήμανε: «Συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να τιμήσουμε τη μνήμη του προστάτη μας. Η εορτή του Αγίου Ανδρέα ήταν ανέκαθεν μια από τις πιο σημαντικές και ιερές παραδόσεις του σερβικού λαού. Ο Άγιος Ανδρέας μάς έχει στηρίξει ανά τους αιώνες. Το κερί που ανάβουμε την Ημέρα του ουράνιου προστάτη μας, μας έδινε και δίνει πάντα δύναμη, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές. Ο προστάτης μάς φώτιζε και την εποχή που ο λαός μας ήταν στη σκλαβιά και στα χαρακώματα. Το φως του πάντα μας έδειχνε το δρόμο και μας έδινε κουράγιο και παρηγοριά.

Ο Πρωτόκλητος Απόστολος είναι ο προστάτης της οικογένειάς μου. Στέλνουμε τις προσευχές μας να ευλογήσει το σπίτι μας, το έθνος μας και όλους τους ανθρώπους στον κόσμο. Θα νικήσουμε όλους τους πειρασμούς και δεν θα απογοητεύσουμε τους προγόνους και τους απογόνους μας αν είμαστε ενωμένοι ως λαός. Σας εύχομαι να περάσετε αυτή την ευλογημένη μέρα και όλες τις επόμενες μέρες με ειρήνη, ευημερία, καλή υγεία και ευημερία».

Στις εορταστικές εκδηλώσεις συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος, καθώς και ο Ηγούμενος της Μονής Χιλανδάρη, αρχιερέας Δρ. Zoran Ranković, ο κοσμήτορας της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής στο Βελιγράδι, αρχιερέας καθ.  Δρ. Vladimir Vukašinović, ο πρώτος εφημέριος του Βελιγραδίου πρεσβύτερος Mihailo Rapajić, ο ιερέας στο Παρεκκλήσι του Παλατιού, και ο πρύτανης της Σχολής του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι.

 

Με φωτογραφίες και πληροφορίες από TV Hram

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων