22/11/2022 22/11/2022 Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος τιμήθηκε με την πλακέτα Κόλαρ, από το Κληροδότημα του Ilija Milosavljević Kolarc (Ιλία Μιλοσάβιεβιτς Κόλαρ) για την πνευματική φροντίδα που δείχνει όλα αυτά τα χρόνια στον σερβικό πολιτισμό και την τέχνη. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα κληροδοτήματα για τον σερβικό πολιτισμό, την εκπαίδευση και την τέχνη,...
22 Νοεμβρίου, 2022 - 13:56

Βράβευση του Πατριάρχη Πορφύριου για την πνευματική φροντίδα στον σερβικό πολιτισμό

Διαδώστε:
Βράβευση του Πατριάρχη Πορφύριου για την πνευματική φροντίδα στον σερβικό πολιτισμό

Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος τιμήθηκε με την πλακέτα Κόλαρ, από το Κληροδότημα του Ilija Milosavljević Kolarc (Ιλία Μιλοσάβιεβιτς Κόλαρ) για την πνευματική φροντίδα που δείχνει όλα αυτά τα χρόνια στον σερβικό πολιτισμό και την τέχνη.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα κληροδοτήματα για τον σερβικό πολιτισμό, την εκπαίδευση και την τέχνη, το οποίο έκλισε 90 χρόνια από την ίδρυσή του από τον Σέρβο έμπορο Ilija Milosavljević Kolarc, ο οποίος τιμήθηκε για τα 144 χρόνια ζωής και προσφοράς.

Στο πλαίσιο της τελετής βράβευσης του Μακαριωτάτου, εορτάσθηκε και η εορτή των Αγίων Αρχαγγέλων, στις 21 Νοεμβρίου 2022.

Στην αρχή της τελετής, ο Μακαριώτατος απηύθυνε λόγο. “Αυτό το κληροδότημα χτίστηκε για να είναι ένας τόπος συγκέντρωσης, ένας τόπος συνάντησης για όλους τους ανθρώπους που νοιάζονται για το έθνος”, είπε χαρακτηριστικά.

“Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο πολιτισμός δεν είναι απλώς κάτι που είναι αποτέλεσμα κάποιων βιοχημικών διεργασιών στο κεφάλι του ανθρώπου, αλλά ότι έχει μια άρρηκτη οργανική σύνδεση με την ψυχή. Υπό αυτή την έννοια, ο πολιτισμός είναι πάντα άρρηκτα συνδεδεμένος με την πνευματικότητα. Η ρίζα της λέξης πολιτισμός είναι η λατρεία. Επομένως, ο τρόπος που βλέπει κανείς τη ζωή, ο τρόπος που βλέπει κανείς τη δημιουργία, σχετίζεται με το πού ανήκει ο άνθρωπος στον πνευματικό χώρο“, τόνισε και πρόσθεσε:

Ζούμε, και μετά δημιουργούμε, ανάλογα με το ποια είναι η άποψή μας για τον κόσμο, δηλαδή ανάλογα με το ποια είναι η πίστη μας. Γνωρίζουμε την πίστη του λαού μας ανά τους αιώνες. Γνωρίζουμε ότι με αυτή την πίστη ζήσαμε συνυφασμένοι με ανθρώπους που είχαν διαφορετικές πεποιθήσεις. Αυτή η πίστη άφησε πίσω της πολλά και έργα, τα οποία βρήκαν τον πιο ζεστό χώρο κάτω από αυτή τη στέγη, το πιο ζεστό και κατάλληλο μέρος να εκτεθεί σε όλους όσοι είναι δημιουργοί, αλλά και όσοι τρέφονται με τον πολιτισμό“.

Με αφορμή την εορτή των Αγίων Αρχαγγέλων, ο Μακαριώτατος είπε: “Οι Άγγελοι και οι Αρχάγγελοι υπηρετούν την αγάπη του ανθρώπου από αγάπη για τον Θεό. Γι’ αυτό λέμε ότι ο καθένας έχει τον δικό του φύλακα άγγελο. Οι Άγγελοι είναι όντα αγάπης και υπηρεσίας, δηλαδή ένας χώρος αγάπης, αλλά και ένας χώρος που υπηρετεί τους ανθρώπους μας”.

Ακόμη, ο Μακαριώτατος υπογράμμισε: Να μην κρατάτε κακία, να σεβόμαστε τη θέληση του Θεού”.

Στη συνέχεια ο διαχειριστής του Κληροδοτήματος του Κόλαρ, Αλεξάνταρ Πέκοβιτς, απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους υπενθυμίζοντας ότι ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από τέσσερις μήνες ακριβώς μετά από υπόδειξη της πρώην διαχειρίστριας του Κόραλ Jasna Dimitrijević. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε μια διαδικασία ενδελεχούς ανακαίνισης του κληροδοτήματος.

Με την ευκαιρία αυτή, ο κ. Πέκοβιτς απένειμε στον Μακαριώτατο κ.κ. Πορφύριο ειδική πλακέτα ως ένδειξη αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης για την ιδιαίτερη πνευματική του φροντίδα για τον σερβικό πολιτισμό και την τέχνη, που εκφράζεται από δεκαετίες αγάπης για το κληροδότημα του Κόλαρ. Παραδίδοντας την πλακέτα, ο κ. Πέκοβιτς επεσήμανε ότι ο Μακαριώτατος επισκέπτεται πολιτιστικά προγράμματα πολύ συχνά από τότε που ήταν φοιτητής και είναι μακροχρόνιος φίλος αυτού του κληροδοτήματος.

Πλακέτα απονεμήθηκε επίσης στην Υπουργό Πολιτισμού κα Maja Gojković.

      

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από spc.rs

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων