12/05/2022 12/05/2022 Του Νικόλαου Ζαΐμη Με τη παρουσία και Έλληνα Ιεράρχη, του Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, πραγματοποιείται φέτος η πανήγυρη του Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ στο Μαυροβούνιο, η οποία προσελκύει χιλιάδες πιστούς κάθε χρόνου καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο προσκύνημα της χώρας, προεξάρχοντος των λατρευτικών εκδηλώσεων του Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριου.  Αναμένονται πάνω από...
12 Μαΐου, 2022 - 8:55
Τελευταία ενημέρωση: 12/05/2022 - 13:23

Χιλιάδες πιστοί στην εορτή του Αγίου Βασιλείου Όστρογκ στο Μαυροβούνιο

Διαδώστε:
Χιλιάδες πιστοί στην εορτή του Αγίου Βασιλείου Όστρογκ στο Μαυροβούνιο

Του Νικόλαου Ζαΐμη

Με τη παρουσία και Έλληνα Ιεράρχη, του Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, πραγματοποιείται φέτος η πανήγυρη του Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ στο Μαυροβούνιο, η οποία προσελκύει χιλιάδες πιστούς κάθε χρόνου καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο προσκύνημα της χώρας, προεξάρχοντος των λατρευτικών εκδηλώσεων του Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριου. 

Αναμένονται πάνω από 100.000 προσκυνητές

Μάλιστα χιλιάδες είναι αυτοί που καταφτάνουν και από τις γειτονικές χώρες της Σερβίας και της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης. Χιλιάδες ήταν αυτοί που έφτασαν στη Μονή περπατώντας για περίπου τρεις ημέρες, εκπληρώνοντας το τάμα τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ope.gr οι εκτιμήσεις φέτος κάνουν λόγο ότι οι προσκυνητές που αναμένεται να λάβουν μέρος σήμερα το απόγευμα στη λιτανεία που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Νίκτσις στην οποία θα κορυφωθούν οι λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμή του Αγίου, θα ξεπεράσουν τους 100.000 χιλιάδες.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες με την υποδοχή του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου ο οποίος αμέσως μετά την άφιξή του προσκύνησε το ιερό λείψανο του Αγίου Βασιλείου το οποίο φυλάσσεται στη Μονή.

Στη συνέχεια τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίον εκτός από τον οικείο Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιο και τον Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο, συμμετείχαν πολλοί Επίσκοποι του Πατριαρχείου Σερβίας.

Μαυροβουνίου: Ιδιαίτερη ευλογία η παρουσία του Πατριάρχη

Στην προσφώνησή του προς τον Προκαθήμενο της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας ο Μητροπολίτης κ. Ιωαννίκιος εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του πρώτου ιεράρχη της Εκκλησίας της Σερβίας, τονίζοντας ότι κάθε χρόνο στη συνέχεια της γιορτής της Ανάστασης του Χριστού η Εκκλησία με τη χάρη του Θεού έχει ορίσει να τιμά τον Άγιο Βασίλειο του Όστρογ. Ειδικά ο φετινός εορτασμός έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς συμπληρώνεται 350 χρόνια από την κοίμησή του Αγίου. “Ο Θεός μας έδωσε να έχουμε μια τέτοια πληρότητα χαράς, να μας ευλογεί ο Μακαριώτατος Πατριάρχης της Σερβίας Πορφύριος”, σημείωσε.

Μετά τη σύντομη αναφορά στο βίο και τη δράση του Αγίου Βασιλείου ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά τον Πατριάρχη κ.κ. Πορφύριο στον οποίο ευχήθηκε ο Θεός να του χαρίζει δύναμη και υγεία έτσι ώστε να συνεχίσει το πολυδιάστατο έργο του στη Σερβική Εκκλησία. Τέλος, ευχαρίστησε για την ευγενική ανταπόκριση να παραστεί στις λατρευτικές εκδηλώσεις και τον Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο. “Χαιρόμαστε επίσης που παρίσταται ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, που φυλάει τον γαλάζιο τάφο που μας ένωσε με τον αδελφό ελληνικό λαό. Χαιρόμαστε που μας έφερε την ευλογία του Αγίου Σπυρίδωνος του Θαυματουργού και την αγάπη και τους χαιρετισμούς από τον ευσεβή και φιλόξενο λαό του”, είπε.

Πατριάρχης Σερβίας: Προσευχόμαστε περισσότερο φέτος στον Άγιο

Στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης Σερβίας αναφέρθηκε στα χαρίσματα του Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ σημειώνοντας ότι με τη δράση του ο Άγιος ξεπέρασε τα όρια του έθνους και έγινε αγαπητός σε όλο τον κόσμο.

“Μαζευτήκαμε εδώ για να προσευχηθούμε για την ειρήνη, τη φιλανθρωπία, το έλεος σε ολόκληρο τον κόσμο. Ειδικά φέτος, περισσότερο περισσότερο από άλλες φορές,  προσευχόμαστε στον Άγιο Βασίλειο του Όστρογκ, γιατί ζούμε σε μια εποχή που γίνεται πολύς λόγος για ειρήνη, αγάπη, αλλά παράγονται εργαλεία πολέμου και ως εκ τούτου χρειάζεται προσευχή για να κοιτάξουμε ειλικρινά την ψυχή μας και να συγχωρήσουμε. Ο Άγιος Βασίλειος προσεύχεται στον Θεό για εμάς”, ανέφερε με αφορμή τα όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις κορυφώνονται στη Μονή Όστρογκ σήμερα το πρωί με την τέλεση της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας ενώ το απόγευμα θα συνεχιστούν οι εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Βασιλείου, στην Επισκοπή Βουδίμλιε και Νίκσιτς.

Λίγα λόγια για τον Άγιο Βασίλειο του Όστρογκ

Ο Άγιος Βασίλειος, Επίσκοπος Ζακχόλμσκ, γεννήθηκε από ευσεβείς γονείς το 1610 μ.Χ. στην περιοχή του Πόποβ της Ερζεγοβίνης. Από αγάπη προς το μοναχικό βίο εγκατέλειψε την πατρική οικία και εισήλθε στη μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Τρέμπινκ, όπου εκάρη μοναχός.

Λόγω της αρετής του εξελέγη Επίσκοπος Ζάκχολμσκ και Σκεντερίας. Ανέλαβε τον Μητροπολιτικό θρόνο στο δεύτερο ήμισυ του 16ου αιώνα, ως διάδοχος του Επισκόπου Παύλου και προκάτοχος του Επισκόπου Νικοδήμου. Ο Άγιος Βασίλειος ήταν ένας πραγματικός ποιμένας για το ποίμνιο του Χριστού και ο Κύριος τον αξίωσε του χαρίσματος της Θαυματουργίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων