07/01/2023 07/01/2023 Τα Χριστούγεννα εορτάζουν σήμερα στο Πατριαρχείο Σερβίας, η σκέψη όλων όμως βρίσκεται στα δύο παιδιά στο Κοσσυφοπέδιο τα οποία τραυματίστηκαν χθες όταν ένας Αλβανός στην περιοχή Στρπατς άνοιξε αναίτια πυρ εναντίον τους, βάλλοντας από όχημα, τραυματίζοντας τους με αποτέλεσμα να μεταφερθούν εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται εκτός κινδύνου. Του Νικολάου Ζαΐμη Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ....
07 Ιανουαρίου, 2023 - 9:36
Τελευταία ενημέρωση: 07/01/2023 - 9:55

Χριστούγεννα στο Βελιγράδι με προσευχή για τα 2 τραυματισμένα παιδιά στο Κοσσυφοπέδιο

Διαδώστε:
Χριστούγεννα στο Βελιγράδι με προσευχή για τα 2 τραυματισμένα παιδιά στο Κοσσυφοπέδιο

Τα Χριστούγεννα εορτάζουν σήμερα στο Πατριαρχείο Σερβίας, η σκέψη όλων όμως βρίσκεται στα δύο παιδιά στο Κοσσυφοπέδιο τα οποία τραυματίστηκαν χθες όταν ένας Αλβανός στην περιοχή Στρπατς άνοιξε αναίτια πυρ εναντίον τους, βάλλοντας από όχημα, τραυματίζοντας τους με αποτέλεσμα να μεταφερθούν εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

Του Νικολάου Ζαΐμη

Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος, ο οποίος τέλεσε Ιερά Αγρυπνία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι για την εορτή των Χριστουγέννων (το Πατριαρχείο Σερβίας ακολουθεί το Ιουλιανό Ημερολόγιο), καταδίκασε το γεγονός. Ο ναός του Αγίου Σάββα ήταν κατάμεστος από πιστούς που συμμετείχαν στη Χριστουγεννιάτική Ιερά Αγρυπνία. Συλλειτούργησαν ο Επίσκοποι του Πατριαρχείου Σερβίας, κληρικοί της Αρχιεπισκοπής Βελιγραδίου, ενώ παρέστησαν αξιωματούχοι της Σερβικής Δημοκρατίας.

Ο κ.κ. Πορφύριος έστειλε μήνυμα συμπαράστασης προς τα δύο παιδιά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με το ένα να έχει δεχθεί σφαίρα στο χέρι.  Ο Προκαθήμενος της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας στο μήνυμά του ζητά τις προσευχές των πιστών έτσι ώστε οι δύο νεαροί να αναρρώσουν τάχιστα. Παράλληλα, σημειώνει ότι δεν πρέπει να επιτραπεί σε κανέναν να διαταραχθεί η ειρήνη που φέρνουν τα Χριστούγεννα στον κόσμο και καταδικάζει το γεγονός.

Το περιστατικό

Το περιστατικό με τους πυροβολισμούς που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν ο 11χρονος Στέφαν Στογιάνοβιτς και ο 21 ετών Μίλος Στογιάνοβιτς έρχεται να διαταράξει τις εύθραυστες σχέσεις Σέρβων και Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο λίγες μέρες μετά την εκτόνωση της κατάστασης με τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί επί εβδομάδες στους δρόμους του βορείου Κοσόβου.

Αν και σύμφωνα με τα σερβικά μέσα το περιστατικό αποτελεί μεμονωμένη ενέργεια, σε καμία περίπτωση δεν πέρασε απαρατήρητο ως ένα απλό γεγονός. Βελιγράδι καθώς και το καθεστώς της Πρίστινα καταδίκασαν το γεγονός, ενώ η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου έχει συλλάβει έναν άνδρα ως ύποπτο για την ενέργεια.

“Είμαι συγκλονισμένος από την επίθεση σε δύο παιδιά στο Štrpce. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για οποιαδήποτε βία”, έγραψε στο Twitter ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση, Oliver Varhelji.

Στο χειρουργείο οι τραυματίες

Σύμφωνα το rts. rs το οποίο επικαλείται την ανακοίνωση του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια της Σερβικής Δημοκρατίας, ένας ντόπιος Αλβανός πυροβόλησε εναντίον τους από ένα κινούμενο όχημα χωρίς λόγο. Αμέσως τα παιδιά μεταφέρθηκαν τραυματισμένα στο πλησιέστερο Κέντρο Υγείας και από εκεί στο νοσοκομείο της Γρατσάνιτσα όπου υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της σφαίρας.

“Βγήκαμε να βγάλουμε φωτογραφίες, μας πυροβόλησαν από το αυτοκίνητο και με χτύπησαν στο χέρι”, δήλωσε ο Μίλος Στογιάνοβιτς, ένας από τους τραυματίες.

Πηγή φωτογραφίας: kosovo-online.com

Προσευχές από το Χιλανδάρι

Από την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, καταδίκασε το περιστατικό και ευχήθηκε στα δύο αγόρια περαστικά με τον ίδιο να δηλώνει ότι είναι στο πλευρό τους σε ό,τι χρειαστούν. “Όλοι από το Χιλανδάρι προσευχόμαστε για σένα Στέφανε” έγραψε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Πρόεδρος Βούτσιτς αναρτώντας μία φωτογραφία με τον ένα εκ των τραυματιών.

Αμέσως μετά το περιστατικό Σέρβοι της περιοχής βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν, ωστόσο λίγη ώρα αργότερα απέσυραν τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί.

Πηγή φωτογραφίας: kosovo-online.com

Από τους πρώτους που βρέθηκαν στο πλευρό των τραυματιών ήταν ο Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης κ. Θεοδόσιος ο οποίος ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας των τραυματιών. “Η Χριστουγεννιάτικη χαρά να αντικαταστήσει τον πόνο. Οι τραυματίες να επιστρέψουν γρήγορα στα σπίτια τους”, ευχήθηκε στους γονείς των παιδιών ο Πανιερώτατος.

Πηγή φωτογραφίας: rts.rs

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων