24/05/2019 24/05/2019 Δήμαρχος στο Κοσσυφοπέδιο αρνείται να παραχωρήσει αμφισβητούμενη γη σε σερβικό μοναστήρι της Σερβίας που υπάγεται στην UNESCO, παρά την σχετική δικαστική εντολή και την πίεση της ΕΕ. Το μοναστήρι Ντέτσανι του 14ου αιώνα εξακολουθεί να φυλάσσεται από νατοϊκές δυνάμεις και έχει εμπλακεί σε μια διαμάχη δεκαετιών με τις τοπικές αρχές για μία έκταση πάνω από...
24 Μαΐου, 2019 - 8:12

Υπό “κατοχή” παραμένει η ιστορική μονή Ντέτσανι

Διαδώστε:
Υπό “κατοχή” παραμένει η ιστορική μονή Ντέτσανι

Δήμαρχος στο Κοσσυφοπέδιο αρνείται να παραχωρήσει αμφισβητούμενη γη σε σερβικό μοναστήρι της Σερβίας που υπάγεται στην UNESCO, παρά την σχετική δικαστική εντολή και την πίεση της ΕΕ.

Το μοναστήρι Ντέτσανι του 14ου αιώνα εξακολουθεί να φυλάσσεται από νατοϊκές δυνάμεις και έχει εμπλακεί σε μια διαμάχη δεκαετιών με τις τοπικές αρχές για μία έκταση πάνω από 24 εκτάρια γης.

Το 2016 το συνταγματικό δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου αποφάσισε ότι η γη ανήκε στο μοναστήρι, το οποίο χρησιμοποιεί το οικόπεδο για καλλιέργεια .

Ωστόσο, ο δήμαρχος της περιοχής κατέστησε σαφές ότι δεν θα σεβαστεί την απόφαση, παρά την πρόσφατη έκκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τιμήσει την απόφαση.

“Αν και γνωρίζουμε τις συνέπειες της μη εφαρμογής της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, είμαστε πολύ αποφασισμένοι να μην το εφαρμόσουμε”, δήλωσε ο δήμαρχος Μπασκίμ Ραμοζάι στο Facebook.

Η ειδική απεσταλμένη της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο εξέφρασε “βαθιά ανησυχία” για το γεγονός αυτό.
“Οι αποφάσεις της ανώτατης νομικής εξουσίας του Κοσσυφοπεδίου είναι τελικές και πρέπει να υλοποιηθούν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση”, ανέφερε σε δήλωσή της η Ναταλία Αποστόλοβα.

Μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ, εκπρόσωπος της εκκλησίας δήλωσε ότι η διαμάχη “δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας και διακρίσεων”.

Ο δήμος θεωρείται προπύργιο του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου πρώην μαχητή των ανταρτών, ο οποίος έχει υιοθετήσει σκληρή θέση εναντίον της Σερβίας.

Η Μονή Βισόκι Ντέτσανι (σερβικά:Високи Дечани) είναι σερβική Μονή που βρίσκεται στο Κοσσυφοπέδιο στο χωριό Ντέτσανι. Την έκτισε ο Σέρβος βασιλιάς Στέφανος Ούρος Γ΄ Ντέτσανσκι το 1335.Το Καθολικό της Μονής είναι αφιερωμένο στον Χριστό Παντοκράτορα και την Ανάληψη του Κυρίου. Το καθολικό της Μονής είναι πεντάκλιτο και ανήκει στην τεχνοτροπία της Ράσκας. Η Μονή βρίσκεται σε μια κοιλάδα, δίπλα στον μικρό ποταμό Ντέτσανσκα Μπίστριτσα και νοτιοδυτικά της πόλης Πέτς, στους πρόποδες της οροσειράς Προκλέτιε. Ολόκληρο το συγκρότημα της Μονής θεωρείται εξαιρετικό πολιτιστικό μνημείο και βρίσκεται, από το 2004, υπό την προστασία της UNESCO.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων