16/03/2024 17/03/2024 Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024 στην Πατριαρχική και Συνοδική Κατοικία της Ιεράς Μονής Αγίου Δανιήλ στη Μόσχα η συνάντηση μεταξύ του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Μόσχας κ.κ. Κυρίλλου και του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου. Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ.κ. Πορφύριος έφτασε στη Μόσχα για να λάβει μέρος στην Εξόδιο Ακολουθία του μακαριστού Επισκόπου...
16 Μαρτίου, 2024 - 10:00
Τελευταία ενημέρωση: 17/03/2024 - 4:08

Συνάντηση Πατριάρχη Μόσχας με τον Πατριάρχη Σερβίας

Διαδώστε:
Συνάντηση Πατριάρχη Μόσχας με τον Πατριάρχη Σερβίας

Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024 στην Πατριαρχική και Συνοδική Κατοικία της Ιεράς Μονής Αγίου Δανιήλ στη Μόσχα η συνάντηση μεταξύ του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Μόσχας κ.κ. Κυρίλλου και του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ.κ. Πορφύριος έφτασε στη Μόσχα για να λάβει μέρος στην Εξόδιο Ακολουθία του μακαριστού Επισκόπου Μοραβικίου κυρού Αντωνίου, επί σειρά ετών εκπροσώπου του Πατριαρχείου Σερβίας στη Μόσχα, ο οποίος εκοιμήθη εν Κυρίω τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024.

Το πρωί του Σαββάτου 16 Μαρτίου 2024 ο Προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας συλλειτούργησε με τον Πατριάρχη Μόσχας κ.κ. Κύριλλο στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα. Στη συνέχεια τελέστηκε η Εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Επισκόπου κυρού Αντωνίου και ακολούθησε η ταφή στον Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, Μετόχι της Σερβικής Εκκλησίας στη Μόσχα, όπου ο κυρός Αντώνιος διακόνησε για 22 χρόνια ως εκπρόσωπος της Σερβικής Εκκλησίας στο Πατριαρχείο Μόσχας.

Στη χθεσινή συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας, ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιος και ο σύμβουλος του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Πρωθιερέας Νικολάι Μπαλάσοφ, ενώ από την πλευρά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας, ο Επίσκοπος Μπάτσκας κ. Ειρηναίος.

Πριν από τη συνάντηση οι Προκαθήμενοι επισκέφθηκαν τον ναό της Πατριαρχικής Κατοικίας.

Καλωσορίζοντας τον Προκαθήμενο του Πατριαρχείου Σερβίας, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος επισήμανε ότι στο παρελθόν, οι εκπρόσωποι των δύο Εκκλησιών υπερασπίστηκαν πάντα μια κοινή θέση. «Είχαμε πάντα τους πιο αξιόπιστους αδελφούς στο πρόσωπο των αντιπροσώπων της Εκκλησίας της Σερβίας. Και αν, με τη χάρη του Θεού, είχαμε κάποια επιτυχία, τότε οι αδελφοί μας από την Εκκλησία της Σερβίας συμμετείχαν πάντα σε αυτό, οπότε θυμόμαστε τις καλές μας αλληλεπιδράσεις με ευγνωμοσύνη», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος επισήμανε ότι παρά το γεγονός ότι ο λόγος της επίσκεψης στη Μόσχα δεν είναι ευχάριστος, η Εκκλησία της Σερβίας είναι ευγνώμων στον Θεό για αυτήν την επίσκεψη. «Για εμάς τους Χριστιανούς, δεν υπάρχει θάνατος – υπάρχει ζωή. Γνωρίζουμε ότι η ζωή είναι δώρο από τον Θεό, και η αιώνια ζωή δεν είναι στη γη – είναι στη Βασιλεία του Θεού», πρόσθεσε και ευχήθηκε έτη πολλά με υγεία στον Πατριάρχη κ.κ. Κύριλλο.

Αναφερόμενος στον μακαριστό Επίσκοπο Μοραβικίου κυρό Αντώνιο, ο Πατριάρχης Σερβίας ανέφερε ότι ήταν σύμβολο των δεσμών μεταξύ των δύο Εκκλησιών και των δύο αδελφών λαών. «Σας ευχαριστώ που τον δεχτήκατε με αγάπη ως γιό, ως αδελφό σας και ως αδελφό μας, στο πρόσωπό του οποίου ήταν ορατή στον κόσμο η ενότητα μεταξύ της Ρωσικής και της Σερβικής Εκκλησίας, καθώς και του Ρωσικού και του Σερβικού Ορθόδοξου λαού», είπε ο Μακαριώτατος απευθυνόμενος στον Πατριάρχη κ.κ. Κύριλλο.

«Σύμφωνα με τη Ρωσική παροιμία, τα αδέρφια και οι φίλοι φαίνονται στις αντιξοότητες. Όταν όλα είναι καλά, τότε έχεις πολλούς φίλους. Όταν είσαι πλούσιος, είναι γενικά αδύνατο να απομακρύνεις τους “φίλους” σου, αλλά αν γίνεις λίγο φτωχότερος, τότε αυτοί φεύγουν. Και αν προκύψουν κίνδυνοι, τότε οι “φίλοι” εξαφανίζονται και μερικές φορές παίρνουν το μέρος εκείνων που απειλούν», ανέφερε ο Πατριάρχης Μόσχας.

Όπως είπε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρωσίας, η τρέχουσα κατάσταση στον κόσμο αποκαλύπτει αυτήν την αλήθεια. «Είναι αμέσως ξεκάθαρο ποιος είναι φίλος, ποιος είναι μαζί σου στη χαρά και στη λύπη και για ποιον οι καλές σχέσεις – συμπεριλαμβανομένης της Ρωσικής Εκκλησίας και της Ρωσίας- ήταν απλώς προσωρινές με σκοπό την απόκτηση κάποιου οφέλους και οφέλους για τον εαυτό του. Γι’ αυτό η Εκκλησία της Ρωσίας εκτιμά τόσο πολύ τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών», επισήμανε χαρακτηριστικά.

«Γνωρίζουμε για τις καλές σχέσεις του Σερβικού λαού με τη Ρωσία, οι οποίες δεν διαγράφονται, αλλά διατηρούνται όπως ξέρουμε από την ιστορία. Ο Επίσκοπος κ. Ειρηναίος είναι ζωντανός μάρτυρας των κοινών μας έργων», είπε στη συνέχεια ο Πατριάρχης κ.κ. Κύριλλος και, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε: «Αυτό πάντα μαρτυρούσε τη βαθιά αλληλεπίδραση και τις ειλικρινείς αδελφικές σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών μας.»

«Ο Επίσκοπος κυρός Αντώνιος, ο εκπρόσωπός σας, έκανε πολύ καλό ως ποιμένας και οι άνθρωποι εδώ τον αγάπησαν. Θα προσευχηθούμε υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του εκλιπόντος αδελφού μας Επισκόπου κυρού Αντωνίου», κατέληξε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρωσίας απευθυνόμενος στον Πατριάρχη κ.κ. Πορφύριο.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι δύο Προκαθήμενοι συζητήσαν επίσης για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία, τις διορθόδοξες σχέσεις, καθώς και την τρέχουσα κατάσταση στον Ορθόδοξο κόσμο.

Επίσης ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας κ.κ. Κύριλλος χαιρέτησε και τα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας, καθώς και τον Υπουργό Εργασίας, Απασχόλησης, Βετεράνων και Κοινωνικής Πολιτικής της Σερβίας Νίκολα Σελάκοβιτς, ο οποίος εκπροσωπεί τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή δώρων μεταξύ των δύο Προκαθημένων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων