06/04/2024 06/04/2024 Την τρίτη Κυριακή των Νηστειών βρισκόμαστε στο μέσο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, καθώς έχουμε τρεις βδομάδες μέχρι την Κυριακή των Βαΐων. «…Νυν εμφανιζόμενος ο Σταυρός, δύναμιν παρέχη εν τω μέσω των νηστειών…». O πνευματικός αγώνας είναι πιο έντονος τη Σαρακοστή και έτσι αυτή την Κυριακή οι άγιοι Πατέρες όρισαν να προσκυνείται ο Τίμιος Σταυρός του Κυρίου...
06 Απριλίου, 2024 - 17:00
Τελευταία ενημέρωση: 06/04/2024 - 9:52

Κυριακή Γ΄ Νηστειών – Της Σταυροπροσκυνήσεως στην Pemptousia TV

Διαδώστε:
Κυριακή Γ΄ Νηστειών – Της Σταυροπροσκυνήσεως στην Pemptousia TV

Την τρίτη Κυριακή των Νηστειών βρισκόμαστε στο μέσο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, καθώς έχουμε τρεις βδομάδες μέχρι την Κυριακή των Βαΐων. «…Νυν εμφανιζόμενος ο Σταυρός, δύναμιν παρέχη εν τω μέσω των νηστειών…».

O πνευματικός αγώνας είναι πιο έντονος τη Σαρακοστή και έτσι αυτή την Κυριακή οι άγιοι Πατέρες όρισαν να προσκυνείται ο Τίμιος Σταυρός του Κυρίου και να διακηρύττεται ο ρόλος του Σταυρού για τη σωτηρία μας, για να λαμβάνουν οι πιστοί τη χάρη και τη δύναμη, ώστε να συνεχίσουν τον πνευματικό τους αγώνα.

Σύμφωνα με το τυπικό της ημέρας, στο τέλος της Ακολουθίας του Όρθρου – στο «ασματικό» της Δοξολογίας – ο Τίμιος Σταυρός με λιτανευτική πομπή μεταφέρεται στο κέντρο του ναού για να παραμείνει όλη την εβδομάδα.

 Χωρίς απελπισία, απόγνωση και πανικό να πορευθούμε ελπίζοντας στον Εσταυρωμένο

«Η Χάρις του Σταυρού να μας βοηθήσει ώστε όχι με απόγνωση, όχι με απελπισία, όχι με πανικό αλλά με ελπίδα στο Θεό να προχωρήσουμε και να αναπαύσουμε τον Ιησού Χριστό ο οποίος είναι ο νικητής του θανάτου, ο Παντοκράτωρ Κύριος και Δημιουργός ο Πλάστης και ο Αναπλάστης ώστε σε Αυτόν να πορευόμεθα, Αυτόν να ποθούμε, Αυτόν να ζητούμε, ώστε να πάρουμε την αιωνιότητα». Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε στους πατέρες, ο καθηγούμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ, την ημέρα της Σταυροπροσκυνήσεως, στην τράπεζα της Μονής, το 2020. Παρακολουθήστε την ομιλία στο On Demand περιεχόμενο της τηλεόρασης της Πεμπτουσίας.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

Ερμηνευτική προσέγγιση στο Δ’ Κατανυκτικό Ιδιόμελο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής – Ο Γεώργιος Φερεντίνος, Άρχων Υμνωδός της Μ.τ.Χ.Ε. ερμηνεύει το Κατανυκτικό Ιδιόμελο «Ατενίσαι τό όμμα εις ουρανόν» της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που ψάλλεται στον Δ΄ Κατανυκτικό Εσπερινό τη Γ΄ Κυριακή των Νηστειών ή Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως εσπέρας. Παρακολουθήστε το βίντεο στο On Demand περιεχόμενο της τηλεόρασης της Πεμπτουσίας.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων