24/07/2023 24/07/2023 H 24η Ιουλίου 2020 έχει καταγραφεί ως η μαύρη ημέρα για την Ορθοδοξία, αφού τότε τελέστηκε η πρώτη μουσουλμανική προσευχή εντός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη μετά από 86 χρόνια, ύστερα από την υπογραφή του διατάγματος του Προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που μετέτρεπε το ιερό σύμβολο της Ορθοδοξίας και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς...
24 Ιουλίου, 2023 - 11:31
Τελευταία ενημέρωση: 24/07/2023 - 16:12

24 Ιουλίου 2020 – Μαύρη ημέρα για την Ορθοδοξία και την Αγιά Σοφιά – Αφιερώματα στην pemptousia.tv

Διαδώστε:
24 Ιουλίου 2020 – Μαύρη ημέρα για την Ορθοδοξία και την Αγιά Σοφιά – Αφιερώματα στην pemptousia.tv

H 24η Ιουλίου 2020 έχει καταγραφεί ως η μαύρη ημέρα για την Ορθοδοξία, αφού τότε τελέστηκε η πρώτη μουσουλμανική προσευχή εντός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη μετά από 86 χρόνια, ύστερα από την υπογραφή του διατάγματος του Προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που μετέτρεπε το ιερό σύμβολο της Ορθοδοξίας και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από μουσείο σε τζαμί.

Δείτε σήμερα στο πρόγραμμα της pemptousia.tv:

Στις 13.05 & σε επανάληψη στις 21.05 την εκπομπή Ό,τι καλόν που παρουσιάζει ο Ηλίας Λιαμής με καλεσμένο τον εικαστικό και συγγραφέα Βαγγέλη Παππά που αναφέρεται στο μεγαλείο του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, περιγράφει τον ναό, αναφέρει άγνωστες πτυχές της ιστορίας της οικοδόμησής του, αναλύει τους βαθύτατους συμβολισμούς του για την πίστη και το Γένος μας και τεκμηριώνει την μοναδικότητά του στον παγκόσμιο πολιτισμό.

 

Στις 16.25 τις αντιδράσεις των Ιεραρχών σχετικά με την απόφαση του Τούρκου προέδρου να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε μουσουλμανικό τέμενος.

Στις 17.35 την ομιλία της Φλώρας Καραγιάννη, διευθύντριας του Ευρωπαϊκού Κέντρου βυζαντινών και μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ) για την αξία της Αγιάς Σοφιάς ως παγκόσμιο κέντρο αναφοράς πολιτισμού και πνεύματος.

Στις 17.50 το αφιέρωμα με τίτλο “Η Βασιλεύουσα στη σκέπη της Παναγίας”. Από την ίδρυσή της, η Κωνσταντινούπολη είναι αφιερωμένη στην Παναγία και η ιστορία της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Θεοτόκο. Ναοί αφιερωμένοι στη Xάρη Tης, και θαυματουργές εικόνες της Παναγίας διατηρούνται αναλλοίωτοι στο χρόνο και αφηγούνται την ιστορία της Πόλης.

Στις 18.10 μια συνέντευξη κατάθεση ψυχής, της επικεφαλούς της ερευνητικής ομάδας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την προστασία της Αγιάς Σοφιάς, καθηγήτριας του ΕΜΠ και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Τώνιας Μοροπούλου, κατά την οποία είχε εκφράσει την οργή της, μετά την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Η κ. Μοροπούλου είχε αναφερθεί και στην εποχή που εργάστηκε στον ιστορικό ναό, στα εμπόδια που συνάντησε και στα συναισθήματα που βίωσε μπαίνοντας στην Αγιά Σοφιά.

   

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων