24/02/2024 24/02/2024 Στις 24 Φεβρουαρίου η Εκκλησία μας εορτάζει την Πρώτη και Δεύτερη εύρεση της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννη. Στο On Demand περιεχόμενο της τηλεόρασης της Πεμπτουσίας παρακολουθήστε αφιερώματα σε ναούς και μοναστήρια του Αγίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννη, ανά την Ελλάδα.  Ο Καθεδρικός Ιερός Ναός Τιμίου Προδρόμου Νεαπόλεως Ο Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού Τιμίου...
24 Φεβρουαρίου, 2024 - 10:16
Τελευταία ενημέρωση: 24/02/2024 - 9:30

Αφιέρωμα στην 1η και 2η εύρεση της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννη στην Pemptousia TV

Διαδώστε:
Αφιέρωμα στην 1η και 2η εύρεση της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννη στην Pemptousia TV

Στις 24 Φεβρουαρίου η Εκκλησία μας εορτάζει την Πρώτη και Δεύτερη εύρεση της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννη. Στο On Demand περιεχόμενο της τηλεόρασης της Πεμπτουσίας παρακολουθήστε αφιερώματα σε ναούς και μοναστήρια του Αγίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννη, ανά την Ελλάδα.

 Ο Καθεδρικός Ιερός Ναός Τιμίου Προδρόμου Νεαπόλεως

Ο Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού Τιμίου Προδρόμου Νεαπόλεως, π. Ιωάννης Πενλόγλου μας ξεναγεί στον χώρο και μιλά στην κάμερα της Πεμπτουσίας και στη Μαρία Χαραλαμπίδου για την ιστορία, τα παρεκκλήσια και τη λειτουργική ζωή του Καθεδρικού Ναού.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

Το ιστορικό μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου στην Ανάληψη Τριχωνίδος

Ένα από τα αρχαιότερα και πλουσιότερα Μοναστήρια στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας είναι η Ιερά Μονή του Τιμίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού, στο χωριό Δερβέκιστα, σημερινή Ανάληψη Θέρμου – Τριχωνίδας. Το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου προσέφερε επί Τουρκοκρατίας πολλές υπηρεσίες στο Ελληνικό Έθνος και στους Χριστιανούς. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης που βρισκόταν στην Δερβέκιστα πήγαινε συχνά στο Μοναστήρι.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

 

 Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Βομβοκούς

Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου βρίσκεται στην Ναυπακτία. Πιθανολογείται ότι ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα και ανοικοδομήθηκε περίπου το 1695 πάνω στα θεμέλια του παλιού ναού. Την περίοδο της επανάστασης του 1821 υπήρξε το αρχηγείο της στρατιωτικής δύναμης που συμμετείχε στον αποκλεισμό του Φρουρίου της Ναυπάκτου. Για την Ιστορία της Μονής αλλά και για την προσφορά του μοναχισμού, μας μιλούν ο Μητροπολίτρης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος και η Ηγουμένη της Μονής Γερόντισσα Ειρήνη.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

Ο ιστορικός ναός του Αγίου Ιωάννη του Πέλικα

Για το παλαιότερο και ένα από τα πιο ιστορικά εξωκκλήσια του Αμαρουσίου, τον Αγ.Ιωάννη τον Πέλικα μας μιλάει ο π. Ιάκωβος Ιεροδιάκονος της Μητροπόλεως Κηφισίας. Ο Ναός χρονολογείται στο τέλος του 14ου αιώνα, είναι χαρακτηρισμένο μνημείο ιστορικής αξίας ενώ συντηρείται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

Λίγα λόγια για την εύρεση της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννη

Όταν αποκεφαλίσθηκε από τον Ηρώδη ο Αγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, η τιμία κεφαλή αυτού τοποθετήθηκε μέσα σε αγγείο από όστρακο και κρύφθηκε στην κατοικία του Ηρώδη. Μετά από πολλά χρόνια, ο Αγιος Ιωάννης φανερώθηκε στο όνειρο δύο μοναχών, οι οποίοι είχαν αναχωρήσει για τα Ιεροσόλυμα με σκοπό να προσκυνήσουν το τάφο του Κυρίου, αγγέλλοντας σε αυτούς που βρίσκεται η τιμία κεφαλή του. Κι εκείνοι, αφού την βρήκαν, την είχαν με τιμές. Από αυτούς την παρέλαβε κάποιος κεραμεύς και την μετέφερε στην πόλη των Εμεσηνών. Όταν όμως πέθανε την κληροδότησε στην αδελφή του. Και από τότε διαδοχικά περιήλθε σε πολλούς, για να καταλήξει στα χέρια κάποιου ιερομονάχου αρειανού που ονομαζόταν Ευστάθιος και εφύλαξε την τιμία κάρα σε σπήλαιο. Από εκεί, μεταφέρθηκε επί Ουάλεντος (364 – 378 μ.Χ.), στο Παντείχιον της Βιθυνίας μέχρι που ο Θεοδόσιος ο Μέγας (379 – 395 μ.Χ.) ανεκόμισε αυτή στο Έβδομο της Κωνσταντινουπόλεως, όπου ανέγειρε μέγα και περικαλλέστατο ναό.

Βεβαίως, περί της ευρέσεως της τιμίας κεφαλής του Προδρόμου υπάρχουν και άλλες αντιφατικές παραδόσεις. Κατ’ άλλη εκδοχή η τιμία κάρα βρέθηκε στην Έμεσα το 458 μ.Χ., επί βασιλείας Λέοντος Α΄ (457 – 474 μ.Χ.), ενώ άλλοι δέχονται ότι αυτή βρέθηκε το 760 μ.Χ. και μεταφέρθηκε στο ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Έμεσα. Από εκεί μετακομίσθηκε στην Κωνσταντινούπολη, επί βασιλείας Μιχαήλ Γ΄ (842 – 867 μ.Χ.) και πατριαρχίας Ιγνατίου.

Περί των ιερών λειψάνων του Τιμίου Προδρόμου βρίσκουμε ειδήσεις και σε διαφόρους χρονογράφους. Ο Ζωναράς αναφέρει ότι το 968 μ.Χ. ο Νικηφόρος Φωκάς βρήκε στην Έδεσσα της Μεσοποταμίας «βόστρυχον τοῦ Βαπτιστοῦ Ἰωάννου αἵματι περφυμένον», που μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη. Πέντε δε χρόνια νωρίτερα κόμισε στην Κωνσταντινούπολη από τη Βέροια της Συρίας, περί τον Απρίλιο του 963 μ.Χ., μέρος του ιματίου του Τιμίου Προδρόμου. Σύμφωνα με άλλη μαρτυρία ο Νικηφόρος Φωκάς βρήκε στην Κρήτη «τὸ ἔνδυμα τοῦ Προφήτου ἐκ τριχῶν καμήλου τυγχάνον καὶ περὶ τὸν τράχηλον ἠμαγμένον».

Η Σύναξη της ευρέσεως της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου ετελείτο στο Προφητείο του, που βρισκόταν στην τοποθεσία την ονομαζομένη Φωρακίου.

Με πληροφορίες από Ορθόδοξο Συναξαριστή

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων