08/05/2023 08/05/2023 O Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και Ευαγγελιστής τιμάται από την Εκκλησία μας κάθε χρόνο στις 8 Μαΐου. Το νησί της Πάτμου είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον ευαγγελιστή Ιωάννη, καθώς εκεί πέρασε τα τελευταία χρόνια της επίγειας ζωής του και συνέγραψε την Αποκάλυψη. Στο πρόγραμμα της ψηφιακής τηλεόρασης της Pemptousia.tv δείτε στις 11:50 στην εκπομπή Μοναστήρια...
08 Μαΐου, 2023 - 9:44
Τελευταία ενημέρωση: 08/05/2023 - 10:37

Αφιέρωμα στο ιερό νησί της Αποκάλυψης, την Πάτμο (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Αφιέρωμα στο ιερό νησί της Αποκάλυψης, την Πάτμο (ΒΙΝΤΕΟ)

O Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και Ευαγγελιστής τιμάται από την Εκκλησία μας κάθε χρόνο στις 8 Μαΐου. Το νησί της Πάτμου είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον ευαγγελιστή Ιωάννη, καθώς εκεί πέρασε τα τελευταία χρόνια της επίγειας ζωής του και συνέγραψε την Αποκάλυψη.

Στο πρόγραμμα της ψηφιακής τηλεόρασης της Pemptousia.tv δείτε στις 11:50 στην εκπομπή Μοναστήρια της Ορθοδοξίας ένα αφιέρωμα στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο.

Επίσης, στις 14:50 και σε επανάληψη στις 22:50 δείτε ένα αφιέρωμα με τίτλο: “Πάτμος, η ιερά νήσος της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού”.

Τοποθετημένο στο λόφο μεταξύ της Σκάλας και της Χώρας, το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης είναι ένα από τα σημεία αναφοράς όχι μόνο της Πάτμου, αλλά του χριστιανισμού παγκοσμίως.

Δείτε ένα οδοιπορικό από το αρχείο του Πρακτορείου Ορθοδοξία (ope.gr):

Ο οικισμός της Χώρας Πάτμου, με τη Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκαλύψεως, έχουν εγγραφεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Η εξαιρετική τους σημασία αναγνωρίζεται και προστατεύονται προς όφελος της ανθρωπότητας. Όταν κάποιος βρεθεί στην Πάτμο, ίσως να μην περάσει καν από το μυαλό του τι πρόκειται να δει, να βιώσει και να ανακαλύψει.

Η ιστορία της Πάτμου ξεκινάει με τον Άγιο Ιωάννη το θεολόγο το 95 μ.χ . Το 14ο έτος της βασιλείας του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Δομητιανού, ο Ευαγγελιστής Ιωάννης εξορίζεται από την Έφεσο στην Πάτμο διότι κήρυττε το Χριστό.

Σήμερα, το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης έχει διαμορφωθεί σε λατρευτικό χώρο, όπου δίνεται η δυνατότητα στον προσκυνητή να δει το χώρο στον οποίο γράφτηκε η Αποκάλυψη, να αγγίξει την τριπλή σχισμή στο βράχο, να επεξεργαστεί το σημείο στο οποίο αναπαυόταν ο Ευαγγελιστής, καθώς και να αγγίξει τα κοιλώματα στον βράχο από όπου πιανόταν για να σηκωθεί, ενώ ακόμα έχει δημιουργηθεί σε ύψος ανθρώπινου αναστήματος το αναλόγιο του Προχόρου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων