27/02/2024 27/02/2024 Σήμερα η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Εφραίμ του Κατουνακιώτη. Πριν από 26 χρόνια, στις 27 Φεβρουαρίου του 1998 εκοιμήθη ο Παπά – Εφραίμ Κατουνακιώτης, «ένας διάπυρος λειτουργός του Υψίστου», «ένας μετάρσιος ησυχαστής λειτουργός», «ο Θεολόγος και Παιδαγωγός της Ερήμου». «Ανεπιτήδευτος, Απλούς και Κατανυκτικότατος!» Η βίωση και η αίσθηση της κορωνίδος των μυστηρίων της...
27 Φεβρουαρίου, 2024 - 11:45
Τελευταία ενημέρωση: 27/02/2024 - 12:33

Αφιέρωμα στον Όσιο Εφραίμ τον Κατουνακιώτη από την Pemptousia TV

Διαδώστε:
Αφιέρωμα στον Όσιο Εφραίμ τον Κατουνακιώτη από την Pemptousia TV

Σήμερα η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Εφραίμ του Κατουνακιώτη. Πριν από 26 χρόνια, στις 27 Φεβρουαρίου του 1998 εκοιμήθη ο Παπά – Εφραίμ Κατουνακιώτης, «ένας διάπυρος λειτουργός του Υψίστου», «ένας μετάρσιος ησυχαστής λειτουργός», «ο Θεολόγος και Παιδαγωγός της Ερήμου».

«Ανεπιτήδευτος, Απλούς και Κατανυκτικότατος!» Η βίωση και η αίσθηση της κορωνίδος των μυστηρίων της Εκκλησίας αποτελούσε κέντρο της ζωής του αγιασμένου «παππού» του Άθωνος, λέει ο Ιερομόναχος π. Εφραίμ Σιμωνοπετρίτης, για τον Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη.

Η ζωή του Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη ήταν ένα συνεχές μαρτύριο συνειδήσεως. Ακολούθησε τους Πατέρες και εφάρμοσε με ακρίβεια στη ζωή του τη διδασκαλία τους. Διακρίθηκε για την μαρτυρική του υπακοή, και χαρακτηρίσθηκε χαρισματούχος υποτακτικός, λέει ο Γεώργιος Μαντζαρίδης, ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ..

Η Αγιοκατάταξη του Οσίου Εφραίμ του Κατουνακιώτου είχε προαναγγελθεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Άγιον Όρος στις 20 Οκτωβρίου του 2019 και ανακοινώθηκε, στις 9 Μαρτίου του 2020,  από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στο On Demand περιεχόμενο της τηλεόρασης της Πεμπτουσίας παρακολουθήστε ομιλίες και αφιερώματα στον νεοφανή Άγιο Εφραίμ Κατουνακιώτη.

Εορτασμός της μνήμης του Οσίου Εφραίμ Κατουνακιώτου στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου

Τιμήθηκε την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023, η μνήμη του Οσίου Εφραίμ του Κατουνακιώτου στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου. Της Ευχαριστιακής Συνάξεως προεξήρχε ο εορτάζων Καθηγούμενος της Μονής Γέρων Εφραίμ, πλαισιούμενος από Βατοπαιδινούς και άλλους αγιορείτες πατέρες από Μόνες και κελλιά της Αθωνικής πολιτείας καθώς και ιερείς προσκυνητές. Τον χορό των ιεροψαλτών πλαισίωσαν Βατοπαιδινοί και άλλοι αγιορείτες πατέρες και ο μουσικολογιώτατος κ. Γιώργος Κωνσταντίνου.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

Γέρων Εφραίμ Κατουνακιώτης – Ένας διάπυρος λειτουργός του Υψίστου

Ο Καθηγούμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γέρων Εφραίμ μιλά για την βαθειά λειτουργική συνείδηση και βιοτή του Γέροντος Εφραίμ Κατουνακιώτη, τον οποίον χαρακτηρίζει ως «προστάτη των λειτουργών και των ιερέων».

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

 Γέροντας Εφραίμ: «Ο Όσιος Εφραίμ ο Κατουνακιώτης βίωσε το μυστήριο της υπακοής»

Ομιλίες στο Συνοδικό της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου μετά το πέρας της Ευχαριστιακής Συνάξεως κατά τη διάρκεια του κεράσματος επί τη ευκαιρία της μνήμης του Οσίου Εφραίμ του Κατουνακιώτου και της εορτής του Καθηγουμένου της Μονής Γέροντος Εφραίμ Βατοπαιδινού. Κατά τη διάρκεια του κεράσματος οι πατέρες απέδωσαν ψαλτοτράγουδο εις τον Άγιον Εφραίμ τον Κατουνακιώτη, πάνω στο δρόμο του γνωστού αρχαίου ποντιακού τραγουδιού «Τη τρίχας το γεφύριν» σε στίχους που συνέθεσε ένας εκ των αδελφών της Μονής.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

Άγιος Εφραίμ Κατουνακιώτης: Ο χαρισματούχος υποτακτικός

Η άκρη της χερσονήσου του Άθω, από το ακρωτήρι Άκραθος μέχρι και τη σκήτη Μικράς Αγίας Άννας, είναι γνωστή και ως «Έρημος του Αγίου Όρους». Η απόκοσμη αυτή πλευρά στο Περιβόλι της Παναγίας έχει γίνει σπίτι για τους πιο ανυποχώρητους και σκληροτράχηλους αγωνιστές του μοναχισμού, όπως ήταν και ο Άγιος Εφραίμ ο Κατουνακιώτης.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

Η προσωπικότητα του Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη

Ο ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών Γεώργιος Κρουσταλάκης στην αποκλειστική του συνέντευξη στην Πεμπτουσία μιλάει για τη ζωή και τις εμπειρίες του Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη και σκιαγραφεί την προσωπικότητα του Γέροντα Εφραίμ.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

Από το γυμνάσιο των Θηβών στο «πανεπιστήμιο της ερήμου» τον Άθωνα

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Κρουσταλάκης μιλάει για τη ζωή και τις εμπειρίες του Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη. Συγκεκριμένα αναφέρεται στη μετά την ολοκλήρωση της γυμνασιακής φοίτησης του γέροντα Εφραίμ και στην ανάβαση του στο Άγιον Όρος, στο «Πανεπιστήμιο της Ερήμου» και πως εκεί στη «Σχολή της νοεράς εργασίας του Ιωσήφ του Ησυχαστή», ολοκληρώθηκε μία χαρισματική προσωπικότητα.

https://www.pemptousia.tv/view/b/category/Columnists/subCategory/sofia_kai_logos_b1yfY/id/kathigitis_georgios_kroustalakis_apo_to_gumnasio_ton_thibon_sto_panepistimio_ti_BopUi/lang/el_GR

 

Η αίσθηση της χάριτος στη Θεία Λειτουργία

Ο κ.  Κρουσταλάκης, συνεχίζει μιλώντας  για τη μυστηριακή ζωή και τις εμπειρίες του Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη και ιδιαίτερα για την αίσθηση χάριτος  στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας.

https://www.pemptousia.tv/view/b/category/Columnists/subCategory/sofia_kai_logos_b1yfY/id/kathigitis_georgios_kroustalakis_h_aisthisi_tis_xaritos_sti_theia_leitourgia_h9U7y/lang/el_GR

 

Η αίσθηση και η ευωδία της Χάριτος

Ο κ.  Κρουσταλάκης αναφερόμενος στον βίο του Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη μιλάει για τις εμπειρίες από τη ζωή του γέροντα Εφραίμ, που φανερώνουν την ευωδία της Χάριτος του Θεού στον οσιακό βίο του.

https://www.pemptousia.tv/view/b/category/Columnists/subCategory/sofia_kai_logos_b1yfY/id/kathigitis_georgios_kroustallakis_h_aisthisi_kai_i_euodia_tis_xaritos_W47SC/lang/el_GR

 

Καθηγητής Γεώργιος Κρουσταλλάκης: Η παιδαγωγική της ερήμου

Σε αυτό το μέρος της συνέντευξης, ο ομότιμος καθηγητής της φιλοσοφικής σχολής Αθηνών Γεώργιος Κρουσταλάκης αναφέρεται στη παιδαγωγική της ερήμου, στη παιδαγωγική του Γέροντα Εφραίμ του Κατουνακιώτη.

https://www.pemptousia.tv/view/b/category/Columnists/subCategory/sofia_kai_logos_b1yfY/id/kathigitis_georgios_kroustallakis_h_paidagogiki_t_xazU3/lang/el_GR

 

Παπά-Εφραίμ Κατουνακιώτης: Ένας μετάρσιος ησυχαστής λειτουργός

Ο Ιερομόναχος π. Εφραίμ Σιμωνοπετρίτης, ομιλεί για τον Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη ως λειτουργό: «Ανεπιτήδευτος, Απλούς και Κατανυκτικότατος!» Η βίωση και η αίσθηση της κορωνίδος των μυστηρίων της Εκκλησίας αποτελούσε κέντρο της ζωής του αγιασμένου «παππού» του Άθωνος. Μέσα από την συμμετοχή στην Θεία Ευχαριστία έβλεπε ο Γέρων Εφραίμ και την αξία του μυστηρίου της Ιεράς Εξομολογήσεως.

https://www.pemptousia.tv/view/b/category/Columnists/subCategory/pneymatikos_logos_ex9iu/id/papaefraim_katounakiotis_enas_metarsios_isuxastis_leitourgos_HYTBY/lang/el_GR

 

 «Ο Γέρων της Πνευματικής Πληροφορίας»

Ο Ιερομόναχος π. Εφραίμ Σιμωνοπετρίτης, ομιλεί για τον Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη και την παρρησία που είχε ενώπιον του Θεού, της Κυρίας Θεοτόκου και των Αγίων μέσα από θαυμαστά γεγονότα.

https://www.pemptousia.tv/view/b/category/Columnists/subCategory/pneymatikos_logos_ex9iu/id/o_geron_tis_pneumatikis_pliroforias_HWgAB/lang/el_GR

 

«Πάτερ Προκόπιε ο παππούς ο Εφραίμ έρχεται άρρωστος!»

Ο π. Εφραίμ Σιμωνοπετρίτης διηγείται την αρχή της γνωριμίας του με τον Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη. Μία γνωριμία που έμελλε να εξελιχθεί σε βαθύτατη πνευματική σχέση και φιλία.

https://www.pemptousia.tv/view/b/category/Columnists/subCategory/pneymatikos_logos_ex9iu/id/pater_prokopie_o_pappous_o_efraim_erxetai_arrostos!_PR6u2/lang/el_GR

 

Παπα-Εφραίμ Κατουνακιώτης και Γέρων Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης

Ο π. Εφραίμ Σιμωνοπετρίτης περιγράφει μέσα από τις προσωπικές του εμπειρίες την ιδιαίτερη πνευματική σχέση μεταξύ των δύο Γερόντων: Εφραίμ Κατουνακιώτη και Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτη.

https://www.pemptousia.tv/view/b/category/Columnists/subCategory/pneymatikos_logos_ex9iu/id/papaefraim_katounakiotis_kai_geron_aimilianos_simonopetritis_fgt9p/lang/el_GR

 

Ο Όσιος Εφραίμ ο Κατουνακιώτης και η συνάντησή μου μαζί του

Ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Σχοινάς μιλάει στην Πεμπτουσία καταθέτοντας τη δική του προσωπική μαρτυρία για τον όσιο Εφραίμ Κατουνακιώτη.

https://www.pemptousia.tv/view/b/category/Columnists/subCategory/afieromata_ca8fR/id/o_osios_efraim_o_katounakiotis_kai_i_sunantisi_mou_mazi_tou_ohD2S/lang/el_GR

 

Γέρων Εφραίμ Κατουνακιώτης: Ο Χαρισματούχος Υποτακτικός

Ο Γεώργιος Μαντζαρίδης, ομ. Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., μιλά για τον Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη. Η ζωή του Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη ήταν ένα συνεχές μαρτύριο συνειδήσεως. Ακολούθησε τους Πατέρες και εφάρμοσε με ακρίβεια στη ζωή του τη διδασκαλία τους. Διακρίθηκε για την μαρτυρική του υπακοή, και χαρακτηρίσθηκε χαρισματούχος υποτακτικός.

https://www.pemptousia.tv/view/b/category/Columnists/subCategory/afieromata_ca8fR/id/geron_efraim_katounakiotis_o_xarismatouxos_ypotaktikos_Ky1E1/lang/el_GR

 

Συνάντηση με τον Όσιο Εφραίμ τον Κατουνακιώτη

Ο Θεολόγος Νικόλαος Ζαΐμης μιλά με τον πρωτοπρεσβύτερο π. Σπυρίδωνα Βασιλάκο, Θεολόγο – Συγγραφέα, Υπεύθυνο του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, για τον σύγχρονο άγιο της Εκκλησίας μας όσιο Εφραίμ τον Κατουνακιώτη με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου του π. Σπυρίδωνα με τίτλο: «»Έλα φως…». Ο π. Σπυρίδων Βασιλάκος μιλά για την ζωή και τη διδασκαλία του Αγίου μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που γνώρισαν και συνδέθηκαν με τον άγιο Εφραίμ.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

Παρουσίαση του βιβλίου “Έλα Φως…Συνάντηση με τον Όσιο Εφραίμ τον Κατουνακιώτη”

Η διαδικτυακή παρουσίαση του νέου βιβλίου των Εκδόσεών Θεσβίτης “Έλα Φως… Συνάντηση με τον Όσιο Εφραίμ τον Κατουνακιώτη” από την ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ. Συνομιλούν για τον όσιο Εφραίμ τον Κατουνακιώτη αλλά και για τη νέα έκδοση ο π. Χριστόδουλος Μπίθας, ο π. Βασίλειος Χριστοδούλου και ο συγγραφέας του βιβλίου π. Σπυρίδων Βασιλάκος. Σχολιάζει, ο αρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας Γιάγκου.

https://www.pemptousia.tv/view/b/category/Columnists/subCategory/ekdhloseis_uYXEP/id/parousiasi_tou_bibliou_ela_fossunantisi_me_ton_TZh5s/lang/el_GR

 

Προσευχή εκ στόματος νηπίων: Ο Γέρων Εφραίμ Κατουνακιώτης και τα παιδιά

Ο Δρ. Στέφανος Δημόπουλος, Χειρούργος Οφθαλμίατρος, μιλά για τη γνωριμία του με τον Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη και αναφέρεται σε περιστατικά της ζωής του, στη δύναμη της προσευχής του, σε εμπειρίες χάριτος του Γέροντα και τη σχέση του μακαριστού Γέροντα με τα παιδιά.

https://www.pemptousia.tv/view/b/category/Columnists/subCategory/afieromata_ca8fR/id/proseuxi_ek_stomatos_nipion_o_geron_efraim_katounakiotis_kai_ta_paidia_s3VtB/lang/el_GR

 

Γέρων Εφραίμ Κατουνακιώτης, ο Θεολόγος και Παιδαγωγός της Ερήμου (1ο μέρος)

Το πρώτο μέρος της Ομιλίας του Ομότιμου Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Αθηνών Γεωργίου Κρουσταλάκης με θέμα: «Γέρων Εφραίμ Κατουνακιώτης, ο Θεολόγος και Παιδαγωγός της Ερήμου».

 

https://www.pemptousia.tv/view/b/category/Columnists/subCategory/afieromata_ca8fR/id/geron_efraim_katounakiotis,_o_theologos_kai_paidagogos_tis_erimou_1o_meros_9UU7D/lang/el_GR

Το δεύτερο μέρος της ομιλίας του Καθηγητή Γεωργίου Κρουσταλάκη

https://www.pemptousia.tv/view/b/category/Columnists/subCategory/afieromata_ca8fR/id/geron_efraim_katounakiotis,_o_theologos_kai_paidagogos_tis_erimou_whenY/lang/el_GR

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων