30/11/2023 30/11/2023 Η Εκκλησία μας τιμά σήμερα τη μνήμη του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, ιδρυτή της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και πολιούχου Αγίου της Πάτρας. Στην τηλεόραση της Πεμπτουσίας παρακολουθήστε αφιερώματα και ομιλίες για τον  Άγιο Ανδρέα, ο οποίος υπήρξε «Απόστολος των Ελλήνων», αφού ήρθε στον ελλαδικό χώρο για να κηρύξει το λόγο του Θεού και...
30 Νοεμβρίου, 2023 - 11:41
Τελευταία ενημέρωση: 30/11/2023 - 15:24

Άγιος Ανδρέας: Τα δύο ιστορικά εκκλησάκια στο κέντρο της Αθήνας

Διαδώστε:
Άγιος Ανδρέας: Τα δύο ιστορικά εκκλησάκια στο κέντρο της Αθήνας

Η Εκκλησία μας τιμά σήμερα τη μνήμη του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, ιδρυτή της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και πολιούχου Αγίου της Πάτρας. Στην τηλεόραση της Πεμπτουσίας παρακολουθήστε αφιερώματα και ομιλίες για τον  Άγιο Ανδρέα, ο οποίος υπήρξε «Απόστολος των Ελλήνων», αφού ήρθε στον ελλαδικό χώρο για να κηρύξει το λόγο του Θεού και να ιδρύσει Εκκλησίες.

Στο κέντρο της Αθήνας στην Πλατεία Αμερικής, βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου. Άγνωστο μνημείο μεγάλης ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας, αλλά κυρίως παρακαταθήκη υψίστης πολιτιστικής κληρονομιάς, μιας και αποτέλεσε τον τόπο μαρτυρίου της Αγίας Φιλοθέης. Το εκκλησάκι αναστηλώθηκε το 1942 από τον Αναστάσιο Ορλάνδο και αγιογραφήθηκε από τον ζωγράφο Φώτη Κόντογλου.

Πατήστε στις εικόνες για να δείτε το βίντεο:

Άγιος Ανδρέας: Το ιστορικό εκκλησάκι στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο

Το πέτρινο Εκκλησάκι του Αγ. Ανδρέα που βρίσκεται δίπλα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο στους Αμπελόκηπους αποτελεί Μετόχι της Ιεράς Μονής Πετράκη. Ήταν ναός κοιμητηρίου και σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε τον 16ο αιώνα. Ο εφημέριος του Ναού, Αρχιμ. Ευσέβιος, διηγείται στον δημοσιογράφο Δημήτρη Στρουμπάκο, την ιστορία του ναού που εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί πνευματική όαση όχι μόνο για τους ασθενείς του νοσοκομείου και τους συνοδούς τους αλλά και για τους κατοίκους της γύρω περιοχής.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων