07/09/2023 07/09/2023 SOS για τη σωτηρία των μοναδικών αγιογραφιών του σημαντικού αγιογράφου, ζωγράφου και λογοτέχνη Φώτη Κόντογλου που κοσμούν τον Ναό του Αγίου Γεωργίου Ηρακλείου Αττικής, εκπέμπει ο προϊστάμενος του ναού, Πρωτοπρεσβύτερος Μιχαήλ Παππάς. Της Πέπης Οικονομάκη  Τα έργα αυτά, με απόφαση που δημοσιεύθηκε σε σχετικό ΦΕΚ (21/11/1986), κηρύχτηκαν ως χρήζοντα ειδικής κρατικής προστασίας, τόσο για την...
07 Σεπτεμβρίου, 2023 - 8:45
Τελευταία ενημέρωση: 07/09/2023 - 8:52

Αγωνία για τις αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου που «κατατρώει» η υγρασία (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Αγωνία για τις αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου που «κατατρώει» η υγρασία (ΒΙΝΤΕΟ)

SOS για τη σωτηρία των μοναδικών αγιογραφιών του σημαντικού αγιογράφου, ζωγράφου και λογοτέχνη Φώτη Κόντογλου που κοσμούν τον Ναό του Αγίου Γεωργίου Ηρακλείου Αττικής, εκπέμπει ο προϊστάμενος του ναού, Πρωτοπρεσβύτερος Μιχαήλ Παππάς.

Της Πέπης Οικονομάκη 

Τα έργα αυτά, με απόφαση που δημοσιεύθηκε σε σχετικό ΦΕΚ (21/11/1986), κηρύχτηκαν ως χρήζοντα ειδικής κρατικής προστασίας, τόσο για την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου όσο και για το παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση, «…οι δύο ναοί έχουν αξιόλογες τοιχογραφίες του Φώτη Κόντογλου ο οποίος είναι συνεχιστής της βυζαντινής αγιογραφίας της παράδοσης στη σύγχρονη εποχή. Δείγματα της τέχνης του Κόντογλου υπάρχουν σε ελάχιστους ναούς των Αθηνών…»

Ωστόσο οι αγιογραφίες αυτές παρουσιάζουν σημαντικά σημάδια φθοράς και διάβρωσης από την υγρασία και την έλλειψη συντήρησης. Ο ναός υπάγεται στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και υποχρεωτικά, σύμφωνα με τους νόμους του κράτους, από εκεί πρέπει να γίνει η συντήρηση. Παρά τις ενέργειες του πατρός Μιχαήλ, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν προβεί ακόμη σε κανένα μέτρο για την προστασία τους.

Με τον χρόνο τα σημάδια της φθοράς στις αγιογραφίες γίνονται όλο και εντονότερα και η ανάγκη για συντήρηση τους είναι πιο αναγκαία από ποτέ. «Πρέπει να βρούμε τρόπο να τα φτιάξουμε γιατί είναι μια κληρονομιά που θα μείνει στα παιδιά μας και πρέπει να μείνει στα παιδιά μας. Διότι όσο το αφήνουμε τόσο περισσότερο φθείρεται και τόσο περισσότερη δουλειά θα χρειαστεί για αποκατάσταση – αν μπορεί και να γίνει μετά η αποκατάστασή τους…» τονίζει ο π. Μιχαήλ.

Δείτε το βίντεο με τις αποκλειστικές δηλώσεις του π. Μιχαήλ στην pemptousia.tv:

Κάμερα: Αντώνης Βαραμπούτης

Μοντάζ: Κώστας Μπρουμάς

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ναού, ο σπουδαίος ζωγράφος χρειάστηκε περισσότερα από 5 χρόνια (1954 – 1959) για να ολοκληρώσει τις αγιογραφίες. Τη «σκυτάλη» πήραν στη συνέχεια μαθητές του, τόσο στον κεντρικό Ναό όσο και στο παρεκκλήσι του Αγίου Φανουρίου που ολοκληρώθηκε το 1992.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων