13/01/2024 14/01/2024 Ακριβώς εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την αναγραφή του ονόματος του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ήταν 13 Ιανουαρίου 2015 όταν η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου προέβαινε στην Αγιοκατάταξη ενός εκ των πιο λαοφιλών αγίων που ανέδειξαν οι ημέρες μας. Ο Άγιος Παΐσιος υπήρξε γνήσιος ενσαρκωτής του ορθοδόξου...
13 Ιανουαρίου, 2024 - 10:17
Τελευταία ενημέρωση: 14/01/2024 - 3:23

Εννέα χρόνια από την αγιοκατάταξη του Αγίου Παϊσίου – Αφιερώματα και εκπομπές στην Pemptousia TV

Διαδώστε:
Εννέα χρόνια από την αγιοκατάταξη του Αγίου Παϊσίου – Αφιερώματα και εκπομπές στην Pemptousia TV

Ακριβώς εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την αναγραφή του ονόματος του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ήταν 13 Ιανουαρίου 2015 όταν η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου προέβαινε στην Αγιοκατάταξη ενός εκ των πιο λαοφιλών αγίων που ανέδειξαν οι ημέρες μας.

Ο Άγιος Παΐσιος υπήρξε γνήσιος ενσαρκωτής του ορθοδόξου μοναχικού ιδεώδους και θεωρείται από τους πρωτεργάτες της αναβίωσης του σύγχρονου μοναχισμού στο Άγιο Όρος. Παράλληλα υπήρξε ζηλωτής της σώζουσας Ορθοδόξου πίστεως, στηλιτεύοντας με τον γνωστό μειλίχιο και ταπεινό ύφος του τις αιρέσεις και τις κακοδοξίες, ιδιαιτέρως τη σύγχρονη παναίρεση του οικουμενισμού.

 

 

Μάλιστα, ο βίος του Αγίου Παϊσίου, εκτός από τα εκατοντάδες βιβλία που είναι διαθέσιμα, μπήκε στα σπίτια των Ελλήνων μέσα από την τηλεόραση, καθώς το 2022 προβλήθηκε μέσω του MEGA ο Α΄ Κύκλος της τηλεοπτικής σειράς «Άγιος Παΐσιος – Από τα Φάρασα στον Ουρανό», μία παραγωγή του Ινστιτούτου «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός», η οποία καθήλωσε το τηλεοπτικό κοινό αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε επεισόδιο της ιστορικής-βιογραφικής σειράς παρακολουθούσαν κατά μέσο όρο 1.311.911 τηλεθεατές.

Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη τα γυρίσματα για τον Β’ Kύκλο της σειράς, ο οποίος θα ξεκινήσει να προβάλλεται στο MEGA τον Οκτώβριο του 2024.

 

 

Το on-demand περιεχόμενο της Pemptousia TV περιέχει εκπομπές και αφιερώματα για τον Άγιο Παΐσιο. Σας προτείνουμε να παρακολουθήσετε:

Ταινία/ντοκιμαντέρ παραγωγής του Ινστιτούτου «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός» και της Πεμπτουσίας, με την ευγενική χορηγία της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου. Ο Άγιος Παΐσιος είναι ένας από τους τελευταίους Αγιορείτες Αγίους με τον οποίο μεγαλύνεται το Άγιον Όρος, δοξάζεται η Εκκλησία του Χριστού. Έχει γίνει γνωστός σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο και όχι μόνο. Ο βίος του περιγράφεται στην εν λόγω ταινία/ντοκιμαντέρ, μαζί με μαρτυρίες επωνύμων.
Ο Γέροντας της Καλύβης Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Νέας Σκήτης, Παΐσιος μοναχός, μιλάει για τον Άγιο Παΐσιο, τα θαύματά του και την οσιακή βιοτή Του. Ακούγεται η φωνή του Αγίου Παϊσίου.
Αυτό είναι το πατρικό σπίτι του Αγίου Παϊσίου στην Άνω Κόνιτσα. Ο ανιψιός του Αγίου, γιος του αδερφού του Ραφάηλ, κ. Χρήστος Εζνεπίδης, μάς ξεναγεί στο φτωχικό που πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια ο Άγιος, μαζί με τους γονείς του και τα 8 αδέρφια του. Σε αυτό το σπίτι, πήγε ο Άγιος Παΐσιος, όταν ήταν 2 ετών. Εδώ μεγάλωσε, εδώ έπαιξε, εδώ γέλασε, εδώ έκλαψε και προσευχήθηκε, προτού αφιερωθεί ολοκληρωτικά στον Θεό.
Ο αείμνηστος γιατρός του Αγίου Παϊσίου, Γεώργιος Μπλάτζας, μιλάει για τις τελευταίες στιγμές του Αγίου, για την ασθένειά του, για τα χειρουργεία του και για τον τρόπο που ο Άγιος αντιμετώπιζε τους πειρασμούς. Το ασκητικό φρόνημα του Αγίου, ήταν αυτό που δε θα ξεχάσει ποτέ ο ίδιος, ενώ περιγράφει ότι ο Άγιος Παΐσιος είχε το πιο ωραίο χαμόγελο.
Για τον Άγιο Παΐσιο μιλά ο φυσικός και αγιογράφος Αθανάσιος Ρακοβαλής. Ο κ. Ρακοβαλής εξιστορεί μοναδικές στιγμές αγιοσύνης του Γέροντα που τον σημάδεψαν, προσωπικά θαύματα που ο ίδιος έζησε, καθώς και συμβουλές του Γέροντα προς τον ίδιο που θα κρατήσει για πάντα. Τέλος, μιλά για την απλόχερη και άδολη αγάπη του που όπως χαρακτηριστικά λέει ήταν μεγαλύτερη κι από εκείνη της μητέρας προς το παιδί.
Ο Αρχιεπίσκοπος Σινά κ. Δαμιανός, σε συνέντευξή του μας καταθέτει μερικές προσωπικές μαρτυρίες από τη γνωριμία του με τον Άγιο Παΐσιο , κάποιες εκ των οποίων βρίσκονται καταγεγραμμένες σε χειρόγραφες σημειώσεις και περιγραφικές διηγήσεις του σεβασμιωτάτου. Σε κρίσιμες καμπές της Ιστορίας μας οι Άγιοι αποτελούν καταφύγιο και λιμάνι, ιδιαίτερα οι σύγχρονοι.
Ο ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Μαντζαρίδης μιλάει για τον Άγιο Παΐσιο τον ησυχαστή που κατόρθωσε να γίνει παγκόσμιος άνθρωπος.
Ο πρωτοπρεσβύτερος Χαρίλαος Παπαγεωργίου μιλάει για την οσιακή μορφή του Γέροντα Παϊσίου και την αγάπη του για τον πονεμένο άνθρωπο.
Παρακολουθήστε σκηνές από τα γυρίσματα της σειράς «Άγιος Παΐσιος – Από τα Φάρασα στον Ουρανό», που αφορά στη ζωή του Αγίου. Μιλούν οι πρωταγωνιστές για τους ρόλους τους αλλά και τις μοναδικές στιγμές που έζησαν, στην προσπάθεια τους να μάθουν για τη ζωή του Αγίου Παΐσίου.

 

Η Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη

Πρόκειται για έναν Άγιο από τους πολλούς που ενεγράφησαν στις Αγιολογικές Δέλτους επί των ημερών της μακράς Πατριαρχίας του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, o οποίος είχε την ευλογία να γνωρίσει από κοντά τον Άγιο Παΐσιο

Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση εκείνης της ημέρας εκ μέρους της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου:

«ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Συνῆλθεν, ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος εἰς τήν τακτικήν συνεδρίαν αὐτῆς σήμερον, Tρίτην, 13ην Ἰανουαρίου 2015, πρός ἐξέτασιν τῶν ἐν τῇ ἡμερησίᾳ διατάξει ἀναγεγραμμένων θεμάτων.
Κατ᾿ αὐτήν, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος: α) ὁμοφώνως ἀποδεχθεῖσα εἰσήγησιν τῆς Κανονικῆς Ἐπιτροπῆς ἀνέγραψεν εἰς τό Ἁγιολόγιον τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας τόν μοναχόν Παΐσιον Ἁγιορείτην καί β) προτάσει τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, διά ψήφων κανονικῶν ἐξελέξατο παμψηφεί τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Εἰρηναῖον Ἀβραμίδην, διακονοῦντα ἐν Παρισίοις, Βοηθόν Ἐπίσκοπον παρά τῷ Σεβασμιωτάτῳ Μητροπολίτῃ Γαλλίας κυρίῳ Ἐμμανουήλ, ὑπό τόν τίτλον τῆς πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Ἐπισκοπῆς Ρηγίου.

Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 13ῃ Ἰανουαρίου 2015
Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου‘»

Τον Ιούλιο του 2015, αναγνώστηκε η Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη παρουσία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στο Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή, όπου βρίσκεται και ο τάφος του Αγίου Παϊσίου, πριν τον πρώτο Πανηγυρικό Πατριαρχικό Εσπερινό της εορτής της μνήμης του Αγίου Παϊσίου.

Παρακολουθήστε το απόσπασμα:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων