21/12/2022 21/12/2022 Έντονη η συγκίνηση στον Καθεδρικό Ναό της Αθήνας από τη Θρησκευτική Μουσική Εκδήλωση “ΥΠΟΔΕΞΑΙ ΒΗΘΛΕΕΜ” με ύμνους της Εορτής των Χριστουγέννων από τον Βυζαντινό Χορό του Ιδρύματος Μουσικής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Χοράρχης ήταν ο Κωνσταντίνος Αγγελίδης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022 και παρουσιάστηκε ζωντανά στο πρόγραμμα της...
21 Δεκεμβρίου, 2022 - 13:45
Τελευταία ενημέρωση: 21/12/2022 - 17:08

H Θρησκευτική Μουσική Εκδήλωση “ΥΠΟΔΕΞΑΙ ΒΗΘΛΕΕΜ” στο On demand πρόγραμμα της Pemptousia.tv

Διαδώστε:
H Θρησκευτική Μουσική Εκδήλωση “ΥΠΟΔΕΞΑΙ ΒΗΘΛΕΕΜ” στο On demand πρόγραμμα της Pemptousia.tv

Έντονη η συγκίνηση στον Καθεδρικό Ναό της Αθήνας από τη Θρησκευτική Μουσική Εκδήλωση “ΥΠΟΔΕΞΑΙ ΒΗΘΛΕΕΜ” με ύμνους της Εορτής των Χριστουγέννων από τον Βυζαντινό Χορό του Ιδρύματος Μουσικής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Χοράρχης ήταν ο Κωνσταντίνος Αγγελίδης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022 και παρουσιάστηκε ζωντανά στο πρόγραμμα της pemptousia.tv

Παρακολουθήστε την Εκδήλωση εδώ:

Βυζαντινός χορός απέδωσε δεξιοτεχνικά τους παρακάτω ύμνους.

  1. Η ΠΑΡΘΕΝΟΣ ΣΗΜΕΡΟΝ Προεόρτιο κοντάκιο των Χριστουγέννων. Ήχος γ´
  2. ΕΥΛΟΓΗΣΑΤΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟΝ

Στίχος από τον Λατρινό Πολυέλεο Δούλοι, Κύριον σε ήχο α´με παρεμβαλλόμενο εξωψαλμικό κείμενο: «Εμμανουήλ παιδίον, κατά το γεγραμμένον, μεθ’ υμών γενούΕμμανουήλ παιδίον, κατά το γεγραμμένον, μεθ’ υμών γενού, ο Θεός των απάντων, και Κύριος της δόξης βουλής μεγάλης άγγελος, ο πρώην αόρατος και πάσιν αθεώρητος και μένων εις αιώνας.

Σύνθεση του βυζαντινού μαΐστορα και οσίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Ιωάννου  Παπαδόπουλου του Κουκουζέλη (14ος αι.). Έχει μεταγραφεί στην Νέα Μέθοδο σημειογραφίας της εκκλησιαστικής μας μουσικής από τον Χουρμούζιο Χαρτοφύλακα της Μ.τ.Χ.Ε.

  1. ΣΗΜΕΡΟΝ ΓΕΝΝΑΤΑΙ ΕΚ ΠΑΡΘΕΝΟΥ

Ιδιόμελο ψαλλόμενο εις την ακολουθία των Μεγάλων Ωρών. Το μέλος είναι του Πέτρου Φιλανθίδη Είναι σε ήχο πλ. β.

  1. – δύο καθίσματα του όρθρου της εορτής σε ήχο δ΄, σκληρό χρωματικό, νενανώ – το ιδιόμελο Τὰ σύμπαντα σήμερον, χαρᾶς πληροῦνται. Χριστὸς ἐτέχθη ἐκ τῆς Παρθένου ψαλλόμενο σε ήχο β΄ μετά τον ν΄ ψαλμό, σε μέλος Γερμανού Αρχιερέως Νέων Πατρών· – το εξαποστειλάριο της εορτής: Ἐπεσκέψατο ἡμᾶς, σε ήχο γ΄· – δύο ιδιομελα των αίνων, συνθέσεις Στεφάνου Λαμπαδαρίου της Μ.τ.Χ.Ε., σε ήχο δ΄ και μέλος λεγέτου· – καθώς και την α΄ ωδή των δύο κανόνων της εορτής σε ήχο α΄.
  2. Ακολούθησε  το περίφημο ιδιόμελο: Ὅτε καιρός, τῆς ἐπὶ γῆς παρουσίας σου, Ψαλλόμενο ως δοξαστικό των αίνων, σε ηχο πλ.β,΄ αποτελεί σύνθεση του Ιακώβου Πρωτοψάλτου της Μ.τ.Χ.Ε.,
  3. το αποστολικό ανάγνωσμα της εορτής της του Χριστού Γεννήσεως με την παλαιά τυπική διάταξη, κατά την οποία το προκείμενο ψάλλεται σε ήχο πλ.δ΄ και το ακόλουθο αλληλουιαριον του Ευαγγελίου ψάλλεται σε ήχο α΄ τετράφωνο, αμφότερα μετά των στίχων αυτών.
  4. Τον κοινωνικό ύμνο Λύτρωσιν ἀπέστειλε Κύριος τῷ λαῷ αὐτοῦ. Μια έξοχη μελοποίηση από τον Πρωτοψάλτη Δανιήλ, μαθητή του Παναγιώτη Χαλάτζογλου.
  5. Δεξιοτεχνική ανάπτυξη εμφανίζεται στους ειρμούς της α΄ και της θ΄ωδής του κανόνα των Χριστουγέννων.

Ο Σπυρίδων Βατοπαιδινός (19ος αι.) σημειώνει: «Καταβασία της εορτής των Χριστουγέννων ψαλλομένη παρ’ ημών, ως φαίνεται αργώς κατ’ αρχαίαν τάξιν· μέλος Ματθαίου Βατοπαιδινού.»  Ο Ματθαίος Εφέσιος Βατοπαιδινός (1774-1849), σπουδαίος γραφέας, ικανός εξηγητής, «ειδήμονας της παλαιάς και της νέας μουσικής μεθόδου» συνθέτης, έμπειρος μουσικός, καλλιγράφος κωδικογράφος, υπήρξε ένας απαράμιλλος διδάσκαλος της ψαλτικής τέχνης. Τους Ειρμούς ερμήνευσε  ο Κωνσταντίνος Αγγελίδης.

  1. Με το απολυτίκιο της εορτής σε ήχο δ΄ χρωματικό πραγματοποιήθηκε η έξοδος του Χορού και ολοκληρώθηκε η συναυλία καταχειροκροτούμενοι από το πλήθος του κόσμου εντός του μητροπολιτικού ναού των Αθηνών

 Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι κατά την διάρκεια της εκδηλώσεως ο χορός χωρίστηκε σε δύο ημιχόρια  με διευθυντή του δεξιού ημιχορίου τον Κωσταντίνο Αγγελίδη και διευθυντή του αριστερού τον Γεώργιο Σάββα.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων