22/12/2023 22/12/2023 Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Χριστουγεννιάτικη Συναυλία με τίτλο “Ο λόγος σαρξ εγένετο”, στον κατάμεστο Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ραγκαβά στην Πλάκα, την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου. Η Συναυλία συνδύασε την θεολογία και τη φιλοσοφία του Λόγου μέσα από τη βυζαντινή υμνωδία της Νεκταρία Καραντζή καθώς και τη φιλοσοφική σκέψη του Βασίλη Τσαμπρόπουλου. Μαζί τους συνέδραμαν η Αλίκη...
22 Δεκεμβρίου, 2023 - 22:01
Τελευταία ενημέρωση: 22/12/2023 - 21:57

H Χριστουγεννιάτικη Συναυλία με τη Νεκταρία Καραντζή στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ραγκαβά στην Πλάκα (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
H Χριστουγεννιάτικη Συναυλία με τη Νεκταρία Καραντζή στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ραγκαβά στην Πλάκα (ΦΩΤΟ)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Χριστουγεννιάτικη Συναυλία με τίτλο “Ο λόγος σαρξ εγένετο”, στον κατάμεστο Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ραγκαβά στην Πλάκα, την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου. Η Συναυλία συνδύασε την θεολογία και τη φιλοσοφία του Λόγου μέσα από τη βυζαντινή υμνωδία της Νεκταρία Καραντζή καθώς και τη φιλοσοφική σκέψη του Βασίλη Τσαμπρόπουλου.

Μαζί τους συνέδραμαν η Αλίκη Μαρκαντωνάτου (αρχαία ελληνική λύρα), ο Σταύρος Παργινός (βιολοντσέλο), ο γυναικείος βυζαντινός χορός “Ψάλτριες”, ο βυζαντινός χορός κοριτσιών “Νέκταρ”.

Λίζα λόγια την συναυλία

Δύο διαστάσεις της έννοιας του Λόγου αναδείχθηκαν στην παράσταση μουσικής και λόγου παρουσιάστηκε ενόψει της εορτής των Χριστουγέννων στον ιστορικό Ναό του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά στην Πλάκα.

Ο Λόγος, μια από τις πιο πολυεπίπεδες και δυσερμήνευτες  έννοιες, δομείται με τρόπους διαφορετικούς αν επιχειρηθεί να ιδωθεί ως θεολογική ή ως φιλοσοφική έννοια. Παρά το γεγονός ότι θεολογία και φιλοσοφία υπήρξαν στα σπερματικά τους βήματα συντεταγμένες σε κοινή πορεία, με κοινά θεμελιώδη ερωτήματα, στην ιστορική τους συνέχεια και όσο πλήθαιναν οι απαντήσεις, ενώ ελαττώνονταν τα ερωτήματα, οι κατευθύνσεις τους επαναπροσδιορίστηκαν σε αντιδιαμετρικές συντεταγμένες.

Ωστόσο, ο Λόγος, η προνοητική δύναμη που δημιουργεί τον κόσμο στον φιλοσοφικό στοχασμό και η εναρκτήρια λέξη του Ιωάννειου Ευαγγελίου, είναι σημείο της σκέψης που θεολογία και φιλοσοφία συναντιούνται στον ίδιο τοπο.

Σε αυτόν τον τόπο, ο στοχασμός του Βασίλη Τσαμπρόπουλου θα επιχειρήσει να αναδείξει τη φιλοσοφική διάσταση της πολυεπίπεδης έννοιας του Λόγου, σε μια παράλληλη μουσική διαδρομή συνάντησής του με το θεολογικό νόημα της ενανθρώπησης του Λόγου, όπως αυτό αναδεικνύειται στους βυζαντινούς ύμνους αλλά και στην ποιητική λαϊκή ρίμα των καλάντων που θα ερμηνεύσει η Νεκταρία Καραντζή.

Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος εμφανίστηκε με την παράλληλη, προς τη διακεκριμένη διεθνή μουσική του πορεία, ιδιότητα στον χώρο της Φιλοσοφίας, που τον έχει αναδείξει ως εναν από τους σύγχρονους διανοητές ενός σπάνιου συνδυασμού: του φιλοσοφικού στοχασμού με τη μουσική έκφραση στη δεξιοτεχνική και εξευγενισμένη μορφή της. Ενώ, η Νεκταρία Καραντζή, αφοσιωμένη πιστά στο μουσικό μονοπάτι της ελληνικής βυζαντινής και πατρώας παράδοσης προέβαλε τον ρόλο της γυναίκας ψάλτριας, στην αναβίωση του οποίου έχει αφιερώσει το έργο της και απέδειξε με την ερμηνεία της τον λόγο που έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως μια από τις πιο επιδραστικές φωνές του ιερού μέλους.

Χορηγός επικοινωνίας:

*PemptousiaTv

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων