16/01/2023 16/01/2023 Ο Ηγουμενεύων της Ιεράς Μονή Καθαρών Ιθάκης, αρχιμανδρίτης Σεβαστιανός Μόσχος και ο μοναχός π. Θεοδόσιος μας μιλούν για την ιστορία της Μονής, αλλά και τα θαύματα της Παναγίας της Καθαριώτισσας σήμερα στο πρόγραμμα της pemptousia.tv στις 17.35. Παναγία Καθαρών Ιθάκης Η Ιερά Μονή Παναγίας Καθαρών Ιθάκης είναι σημείο αναφοράς για τους απανταχού της γης Ιθακησίους. Χτισμένη στη...
16 Ιανουαρίου, 2023 - 13:30
Τελευταία ενημέρωση: 16/01/2023 - 13:09

Η Ιερά Μονή Καθαρών Ιθάκης σήμερα στην pemptousia.tv

Διαδώστε:
Η Ιερά Μονή Καθαρών Ιθάκης σήμερα στην pemptousia.tv

Ο Ηγουμενεύων της Ιεράς Μονή Καθαρών Ιθάκης, αρχιμανδρίτης Σεβαστιανός Μόσχος και ο μοναχός π. Θεοδόσιος μας μιλούν για την ιστορία της Μονής, αλλά και τα θαύματα της Παναγίας της Καθαριώτισσας σήμερα στο πρόγραμμα της pemptousia.tv στις 17.35.

Παναγία Καθαρών Ιθάκης

Η Ιερά Μονή Παναγίας Καθαρών Ιθάκης είναι σημείο αναφοράς για τους απανταχού της γης Ιθακησίους. Χτισμένη στη ΝΑ κορυφή του όρους Νήριτον, σε υψόμετρο 600 μ. και σε απόσταση 15 χλμ. από το Βαθύ, πλουτεί ως θησαυρό πολύτιμο την ιερά εικόνα της πολιούχου του νησιού, Υπεραγίας Θεοτόκου της Καθαριωτίσσης.

Οι πρώτες μαρτυρίες για τη Μονή ανάγονται στο 1696. Το όνομα «Καθαρά» προέρχεται, κατά την παράδοση, από τη λέξη «κάθαρα», που στην τοπική διάλεκτο σημαίνει τα ξερόκλαδα και τους μικρούς θάμνους που κόβονται και καίγονται για να καθαρίσει κάποιος τόπος. Επειδή λοιπόν την ιερή εικόνα του Γενεσίου της Θεοτόκου τη βρήκαν με θαυματουργό τρόπο μέσα στα καιόμενα κάθαρα, την ονόμασαν «Καθαριώτισσα». Άλλη εκδοχή συνδέει τη Μονή με την αίρεση των «καθαρών» και μια Τρίτη με την προχριστιανική λατρεία της «Καθαράς» «θεάς» Αθηνάς.

Πανηγυρίζει κάθε χρόνο στην εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου (8 Σεπτεμβρίου 2010) κατά την εκκλησιαστική τάξη. Μετά τη Θ. Λειτουργία, η ιερά εικόνα λιτανεύεται μέχρι το επιβλητικό καμπαναριό της Μονής, που δεσπόζει της πόλεως και του όρμου του Βαθέος και η Κυρά των Καθαρών από τον υψηλό Της Θρόνο ευλογεί το νησί Της.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στην Ι. Μονή φυλάσσονται λείψανα των Αγίων Παρασκευής, Ελευθερίου, Χαραλάμπους, Ανδρέου Κρήτης κ.ά.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων