25/01/2023 25/01/2023 Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν για τον ξεσηκωμό και την ένωση της Καρπάθου με την Ελλάδα τον Οκτώβρη του 1944, οκτώ μήνες νωρίτερα από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα. Οι Καρπάθιοι επαναστάτησαν χωρίς την παραμικρή βοήθεια από μεγάλες και μυστικές δυνάμεις. Στο βίντεο ντοκουμέντο, οι τελευταίοι επιζώντες αγωνιστές εξηγούν την “επιχείρηση” ξεσηκωμού και τη δίψα του νησιού να φορέσει...
25 Ιανουαρίου, 2023 - 20:15
Τελευταία ενημέρωση: 25/01/2023 - 19:34

Κάρπαθος: Μαρτυρίες ξεσηκωμού στην Pemptousia TV

Διαδώστε:
Κάρπαθος: Μαρτυρίες ξεσηκωμού στην Pemptousia TV

Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν για τον ξεσηκωμό και την ένωση της Καρπάθου με την Ελλάδα τον Οκτώβρη του 1944, οκτώ μήνες νωρίτερα από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα.

Οι Καρπάθιοι επαναστάτησαν χωρίς την παραμικρή βοήθεια από μεγάλες και μυστικές δυνάμεις. Στο βίντεο ντοκουμέντο, οι τελευταίοι επιζώντες αγωνιστές εξηγούν την “επιχείρηση” ξεσηκωμού και τη δίψα του νησιού να φορέσει τη γαλανόλευκη.

To ντοκιμαντέρ θα προβληθεί την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 στην Pemptousia TV

Η εξέγερση της Καρπάθου

Η εξέγερση της 5ης Οκτωβρίου 1944 ήταν αποτέλεσμα συλλογικής δράσης του χωριού Μενετές, του δήμου Μενεταρκασίων, μόλις μια μέρα μετά την ολοκλήρωση της αποχώρησης των Γερμανών. Όμως ας μην ξεχνάμε ότι το νησί άνηκε από το 1912 στους Ιταλούς, που με τη σειρά τους είχαν διαδεχτεί τους Τούρκους!

Την ημέρα του Ξεσηκωμού στο νησί υπήρχαν τουλάχιστον 250 ένοπλοι Ιταλοί στρατιώτες, ενώ η ιταλική πολιτικο-στρατιωτική διοίκηση εξακολουθούσε ως θηλιά να πνίγει τους Καρπάθιους. Επίσης αξίζει να επισημάνουμε δεν υπήρχε καμιά επικοινωνία με τον γύρω κόσμο, ούτε έφταναν πληροφορίες για τις πολεμικές κινήσεις στην θαλάσσια περιοχή.
Με την πίστη για την μητέρα Ελλάδα να παραμένει ακλόνητη, όπως ο βράχος, οι Μενετιάτες στο σύνολο τους, πρώτοι πήραν τα όπλα και σήκωσαν τη γαλανόλευκη.

Στη συνέχεια στον αγώνα μπήκαν και τα κάτω χωριά και έτσι σχηματίστηκε κεντρική Επαναστατική Επιτροπή.

Όλοι και όλα έτρεξαν πιο γρήγορα, οργανώθηκε η περίφημη αποστολή της ΙΜΜΑΚΟΛΑΤΑΣ προς στην Αίγυπτο και οι σύμμαχοι με τα αντιτορπιλικά ΚΛΗΒΕΛΑΝΤ και ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ στις 17 Οκτώβρη 1944, κατέλαβαν την Κάρπαθο. Αργότερα ακόμη κι αυτοί διεκδίκησαν την Κάρπαθο! Όμως οι ημέρες επιβάλουν να ξαναγυρίσουμε στα γεγονότα της 5ης Οκτώβρη 1944!
Η επέτειος είναι αφιερωμένη στους πρωταγωνιστές Καρπάθιους, που διεκδίκησαν και πέτυχαν να κερδίσουν την ελληνική ταυτότητα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Ετικέτες: ,
Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων