29/03/2023 29/03/2023 Στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή η οποία μέσα από το στάδιο των αρετών και την καταπολέμηση των παθών, μας οδηγεί προς το Άγιο Πάσχα, μίλησε στην Pemptousia.TV ο Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Δημήτρη Στρουμπάκο ο Θεοφιλέστατος μίλησε στην ψηφιακή τηλεόραση...
29 Μαρτίου, 2023 - 12:09

Ο Επίσκοπος Ωρεών για τον πνευματικό αγώνα στην πορεία προς το Άγιο Πάσχα

Διαδώστε:
Ο Επίσκοπος Ωρεών για τον πνευματικό αγώνα στην πορεία προς το Άγιο Πάσχα

Στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή η οποία μέσα από το στάδιο των αρετών και την καταπολέμηση των παθών, μας οδηγεί προς το Άγιο Πάσχα, μίλησε στην Pemptousia.TV ο Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Δημήτρη Στρουμπάκο ο Θεοφιλέστατος μίλησε στην ψηφιακή τηλεόραση της Πεμπτουσίας για την κατανυκτική περίοδο της Εκκλησίας μας.

Πατήσε στη φωτογραφία για να δείτε το αφιέρωμα:

Ευκαιρία επανέναρξης της ζωής μας

”Η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι μια ευκαιρία για όλους μας να κάνουμε μια δυναμική επανέναρξη της ζωής μας.Μια ευκαιρία που μας προσφέρει η αγάπη του Θεού να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα.Υποφέρουμε όλοι μας από την αμαρτία , τα πάθη μας από καταστάσεις δύσκολες και οδυνηρές.Μέσα στην Εκκλησία έχουμε την δυνατότητα της επαναφοράς.Ο Θεός δεν μας κρίνει με βάση το παρελθόν μας αλλά με την προοπτική του μέλλοντος και της μετανοίας μας”, είπε.

Η πνευματική νηστεία

Η νηστεία είναι ένας τρόπος άσκησης επισημαίνει ο Θεοφιλέστατος και προσθέτει: “Είναι και πνευματική η νηστεία όχι μόνο σωματική. Καλούμαστε να εκβάλλουμε τα πάθη μας, να αρνηθούμε τον εμπαθή βίο. Να αρμηθούμε την κατάκριση, να προσπαθήσουμε μέσα από την άσκηση της ταπείνωσης να χαλιναγωγήσουμε τον εγωισμό μας, ο οποίος αποτελεί την ρίζα και την πηγή όλων των υπολοίπων παθών μας. Καλούμαστε να μην βλέπουμε τους συνανθρώπους μας ως εχθρούς αλλά ώς αδελφούς του Χριστού και άρα δικούς μας”.

”Ο δρόμος για την Ουράνια Βασιλεία είναι δύσκολος και ανηφορικός.Ομως δεν είναι ακατόρθωτο..Μας βεβαιώνει για αυτό η παρουσία των Αγίων μας. Ηταν άνθρωποι και αυτοί όπως και εμείς.Ταπεινώθηκαν όμως στο Θέλημα του Θεού αρνούμενοι το δικό τους θέλημα. Μπορούμε να μιμηθούμε τους Αγίους μας να γίνουν τα παραδείγματά μας και τα πρότυπα στην ζωή μας. Η Αγιότητα αφορά και εμάς. Μπορούμε να αγωνιστούμε για αυτήν”, πρόσθεσε.

Ο ασκητικός αγώνας δεν είναι ατομικός

“Αυτός ο ασκητικός αγώνας που κάνουμε δεν είναι ατομικός. Τον κάνουμε όλοι μαζί. Συναγωνιζόμενοι και ποτέ ανταγωνιζόμενοι μέσα στο Σώμα του Χριστού την Αγία μας Εκκλησία. Η Εκκλησία λέει όλοι μαζί θα νηστέψουμε. Για να φανεί μέσα από αυτόν τον αγώνα της νηστείας και της άσκησης, πόσο σημαντικό πράγμα είναι η ενότητα της Εκκλησίας η οποία φαίνεται όχι μόνο στο επίπεδο της Ιεραρχίας αλλά και στο επίπεδο της καθημερινής ζωής των πιστών”, καταλήγει.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων