10/03/2023 11/03/2023 Αποστολή Ρουμανία www.ope.gr Στην Ιερά Μονή Διακονέστι στη Ρουμανία όπως δημοσιεύσαμε στο πρώτο μέρος της αποστολής μας, αποτυπώθηκαν συγκινητικές στιγμές στις μνήμες και στις καρδιές όσων παραβρέθηκαν στην υποδοχή του Σταυρού του Μεγάλου Κωνσταντίνου που έφτασε από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου προς ευλογία του πιστού λαού της επαρχίας και τον οποίο κόμισε ο καθηγούμενος...
10 Μαρτίου, 2023 - 20:36
Τελευταία ενημέρωση: 11/03/2023 - 9:37

Ο Σταυρός του Μεγάλου Κωνσταντίνου στο Διακονέστι της Ρουμανίας (β μέρος)

Διαδώστε:
Ο Σταυρός του Μεγάλου Κωνσταντίνου στο Διακονέστι της Ρουμανίας (β μέρος)

Αποστολή Ρουμανία www.ope.gr

Στην Ιερά Μονή Διακονέστι στη Ρουμανία όπως δημοσιεύσαμε στο πρώτο μέρος της αποστολής μας, αποτυπώθηκαν συγκινητικές στιγμές στις μνήμες και στις καρδιές όσων παραβρέθηκαν στην υποδοχή του Σταυρού του Μεγάλου Κωνσταντίνου που έφτασε από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου προς ευλογία του πιστού λαού της επαρχίας και τον οποίο κόμισε ο καθηγούμενος της ιεράς μονής Γέροντας Εφραίμ.

Δείτε το δεύτερο μέρος της αποστολής:

Μοντάζ Μαριάνθη Ματζίρη

Μετά την υποδοχή του πιστού αντιγράφου του Σταυρού του Μεγάλου Κωνσταντινου το πρωί της επομένης ημέρας , τελέσθηκε ιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Καθηγουμένου της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντος Εφραίμ ενώ ο πιστός λαός προσερχόταν να πάρει ευλογία και να προσκυνήσει τον Τίμιο Σταυρό αλλά και την Παναγία την Βηματάρισσα μέσα σε κλίμα κατάνυξης και ιερής μυσταγωγίας

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας της μεγαλύτερης ησυχαστικής πράξης που τελείται μέσα στην εκκλησία, οι μοναχές της Ιεράς Μονής Διακονέστι έψαλλαν το Άξιον Εστί δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερη την ανάγκη της προσευχής στους πιστούς που βίωναν μοναδικές στιγμές εμπνευσμένοι από την πνευαμτική αυτή εμπειρία

Ο Γέροντας Εφραίμ απηύθυνε πνευματικό λόγο στο εκκλησίασμα και κυρίως στις μοναχές τονίζοντας ότι στα μοναστήρια το κεντρικότερο γεγονός είναι η Θεία Λειτουργία:


Μόλις προσφέραμε την ιεροτάτη μυσταγωγία και όπως ξέρουμε η θεία λειτουργία είναι το μεγαλύτερο γεγονός που γίνεται στον κόσμο . Σε αυτό έχει την δυνατότητα ο κάθε άνθρωπος που είναι μέλος της Εκκλησίας να αναφερθεί στον Θεό με όλη την ψυχή του και να προβάλει όλα τα προβλήματά του, όλες τις δυσκολίες του και τότε βρίσκει λύση. Γι αυτό στα μοναστήρια το κεντρικότερο γεγονός της Μονής είναι η Θεία Λειτουργία. Στην λειτουργία δεχόμαστε δωρεάν φωτισμό , πέρα από την πνευματική μας κατάσταση πέρα από τα πνευματικά μας μέτρα, ο άνθρωπος δέχεται δωρεάν φωτισμό. Για αυτό και η μεγαλύτερη ησυχαστική πράξη μέσα στην Εκκλησία, είναι η Θεία Λειτουργία. Ο άγιος Σοφρώνιος μου έλεγε ότι ο άνθρωπος σήμερα κοινωνεί του πληρώματος της Χάριτος όχι στο σπήλαιο όχι στην απομόνωση αλλά στη Θεία Λειτουργία, διότι ο άνθρωπος στην σημερινή του κατάσταση μου έλεγε έχει αδυνατίσει δεν έχει τις δυνατότητες που είχε ο παλαιός άνθρωπος και τότε δωρεάν τα δέχετε αυτά που ποθεί και θέλει μέσα στη Θεία Λειτουργία. Γι αυτό ο μοναχός εκείνος ο οποίος ευπρεπίζει τον εαυτό του με την ακρίβια της συνειδήσεως εις την εξάρτηση και την υπακοή αφού εμείς οι μοναχοί δεν κάνουμε απλως μια πειθαρχία αλλά ταυτιζόμαστε απόλυτα με το πνεύμα του γέροντα ή της γεροντίσης, τότε ανοίγει τις πόρτες στην Θεία Χάρη και έρχεται εν τω πληρώματι Αυτής και μας ολοκληρώνει και μας δίνει αυτό που χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να αναδειχθούμε εις άνδραν τέλειον, εις μέτρου ηλικίας του πληρώματος του Χριστού.
Γι αυτό το πρότυπό μας είναι ο Χριστός και στο σημερινό Ευαγγέλιο λέει ο Απόστολος Λουκάς, ότι οι Απόστολοι κράτησαν τον λόγο του Χριστού. Πρέπει κι εμείς να κρατούμε τον Λόγον τον Ζωοποιόν Λόγον, τον εξερχόμενο εκ του στόματος της γεροντίσσης για να μπορέσουμε να ευαρεστήσουμε τον Θεόν και να έχουμε παρησσία εις τον Θεόν και τότε ο Χριστός μας καλύπτει όλες τις επιθυμίες τις πνευματικές.
Είναι μυστήριο πως η ελευθερία του ανθρώπου κρατήθηκε μετά την πτώση και δίνει ο Χριστός σε όλους μας αυτό που αιτούμεθα : “Αιτείτε, και δοθήσεται υμίν· ζητείτε, και ευρήσετε· κρούετε, και ανοιγήσεται υμίν, πάς γάρ ο αιτών λαμβάνει και ο ζητών ευρίσκει και τώ κρούοντι ανοιγήσεται” Είναι μεγάλο μυστήριον να κάνει ο άνθρωπος να κάνει τον Θεόν ότι θέλει και έτσι είναι, έτσι μαρυρεί η πραγματικότητα.
Γι αυτόν ήρθε ο Κύριος μας και μας εκάλεσε σε αυτό το ηγιασμένο πολίτευμα των μοναχών να προσπαθήσουμε να ταυτιστούμε απόλυτα μαζί του και με το φρόνημά του. Ο Σταυρός που σας φέραμε εδώ να σας εμπνέει, να σας αυξάνει την αγάπη σας για τον Εσταυρωμένο Χριστό και να θέλετε πάντα να αντιγράφετε τον Χριστό ως Εσταυρωμένοκαι τότε θα γευθείτε και την Ανάστασή του και θα είμαστε μαζί του πάντοτε και εις τους αιώνας.”

Παιδιά από το χωριό Διακονέστι τραγούδησαν παραδοσιακά, προς τιμή του Γέροντος Εφραίμ Βατοπαιδινού και της συνοδείας του ενώ ανέδειξαν γι άλλη μια φορά την αγάπη προς την παράδοση και τις παρακαταθήκες που φυλάττουν και τηρούν από τις παλαιότερες γεννιές για να κρατούν ζωντανές τις ρίζες του τόπου τους.

Παράλληλα κάθε στιγμή στον ιερό ναό οι πιστοί προσέρχονταν μπροστά στον Σταυρό του Μεγάλου Κωνσταντίνου για να ψάλλουν ύμνους και να προσευχηθούν παίρνοντας δύναμη από το Σταυρό.

Την επόμενη μέρα στο Καθολικό της Μονής τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο. Της Ευχαριστιακής Συνάξεως προεξήρχε ο ελληνομαθής Αρχιεπίσκοπος Covasna κος Ανδρέας πλαισιούμενος από τον Γέροντα Εφραίμ Βατοπαιδινό και άλλους πατέρες. Παρέστη συμπροσευχόμενος ο οικείος Αρχιεπίσκοπος Roman και Bacău κος Ιωακείμ.

Προ της απολύσεως αντηλλάγησαν μεταξύ των Επισκόπων και του Γέροντος λόγοι και δώρα. Ο Αρχιεπίσκοπος Roman και Bacău κος Ιωακείμ τίμησε τον Γέροντα Εφραίμ Βατοπαιδινό με την Ανώτατη Διάκριση της Αρχιεπισκοπής Roman και Bacău ενώ όλο το εκκλησίασμα αναφώνησε άξιος.

Νωρίτερα ο αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην σημασία της επίσκεψης του Γέροντα στην Ιερά Μονή τονίζοντας ότι η έλευση του Σταυρού είναι ένα μεγάλο δώρο από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου το οποίο θα ενισχύσει και θα στηρίξει όλον τον πιστό λαό και θα είναι μεγάλη ευλογία για τον τόπο.
“Για την επαρχία μας είπε και για μένα προσωπικά είναι μεγάλη ευλογία η παρουσία σας και το γεγονός ότι ο Σταυρός είναι δίπλα στην εικόνα της Παναγίας είναι η πιο δυνατή προστασία για την ιερά αυτή Μονή και για τον τόπο μας τόνισε συγκινημένος.”

Ο γέροντας Εφραίμ απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Μπακάου, αναφέρθηκε στην δύναμη του αρχιερέως την οποία ενδύεται με την χειροτονία και μίλησε για την σημασία που έχει για μια επαρχία ο Ποιμένας αφού καθοδηγεί τον κόσμο βοηθώντας πνευματικά τόσες ψυχές.

Μετά το πέρας της Ευχαριστιακής Συνάξεως ακολούθησε πανηγυρική Τράπεζα κατά την διάρκεια της οποίας αποδόθηκαν ύμνοι από τις Μοναχές οι οποίες έψαλλαν το Άξιον Εστί”

Κατά τη διάρκεια της ημέρας η Συνοδεία του Γέροντος Εφραίμ ξεναγήθηκε από Μοναχές της Αδελφότητας στην Μονή ενώ προσκύνησαν στο παρεκλήσι που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή και είναι χτισμένο κατω από την γη.

Το απόγευμα μετά το πέρας της ακολουθίας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε προσκυνηματική επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής της Ρουμανίας κου Μαρσελ Τσολάκου, τον οποίο υποδέχθηκαν με την προβλεπόμενη τάξη και επισημότητα ο Γέρων Εφραίμ Βατοπαιδινός και η Αδελφότητα της Μονής.


“Όλος ο πλανήτης βρίσκεται σε μια σύγχιση και σε μια αναταραχή, όπως γνωρίζεται εσείς καλύτερα από μένα, είπε ο Γέροντας στον πρόεδρο της Βουλής. Εμείς όμως οι Έλληνες κι εσείς οι Ρουμάνοι δεν χάνουμε το θάρρος μας γιατί έχουμε το μεγάλο όπλο που λέγεται Ορθοδοξία τόνισε”
Στην συνέχεια ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι όσο καιρό και αυτός και οι συνεργάτες του έχουν αυτές τις θέσεις θα προσπαθούν να υπερασπίζονται την Ορθοδοξία η οποία τους καθόρισε, τους δημιούργησε και τους οδήγησε μέχρι τώρα τα βήματα.

Το βράδυ της ιδίας ημέρας τελέσθηκε το Απόδειπνο, η ακολουθία του Όρθρου και εν συνεχεία η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Γέροντος Εφραίμ Βατοπαιδινού ο οποίος αποχαιρέτησε το εκκλησίασμα και την αδελφότητα η οποία περιέβαλε με αγάπη και πλούσια φιλοξενία τον ίδιο και την συνοδεία του δίνοντας την ευχή ο Τίμιος Σταυρός να ειναι πηγή δυνάμεως.


“Ας ευλογήσει ο Θεός, ο Τίμιος Σταυρός μαζί με τη μητέρα του να μας βοηθήσει να επιτύχουμε εις τη ζωή μας και να βιώνουμε την αιώνιο ζωή” είπε ο Γέροντας.
Μέσα σε κλίμα συγκίνησης ο Γέρων Εφραίμ και η συνοδεία του αναχώρησαν οδικώς για την Ιερά Μητρόπολη Ιασίου.

Μην χάσετε το τρίτο μέρος της αποστολής στο Ιάσιο

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων