17/11/2021 17/11/2021 Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, άνοιξε τις εργασίες του Διαδικτυακού Επιστημονικού Συνεδρίου «Η πολυδιάστατη, διαχρονική και οικουμενική Επανάσταση του 1821» που διοργανώνουν η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου και η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς χθες, Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021. Και οι 17 συνεδρίες μεταδίδονται ζωντανά από την Pemptousia TV. O κ. Παυλόπουλος...
17 Νοεμβρίου, 2021 - 9:39
Τελευταία ενημέρωση: 17/11/2021 - 9:45

Παυλόπουλος: Η πίστη ήταν συνεκτικό στοιχείο του Αγώνα

Διαδώστε:
Παυλόπουλος: Η πίστη ήταν συνεκτικό στοιχείο του Αγώνα

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, άνοιξε τις εργασίες του Διαδικτυακού Επιστημονικού Συνεδρίου «Η πολυδιάστατη, διαχρονική και οικουμενική Επανάσταση του 1821» που διοργανώνουν η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου και η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς χθες, Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021. Και οι 17 συνεδρίες μεταδίδονται ζωντανά από την Pemptousia TV.

O κ. Παυλόπουλος μίλησε για τρία ζητήματα που αγγίζουν τον πυρήνα του συνεδρίου: τι σημαίνει εθνεγερσία, γιατί είπαν όλοι ότι ήταν αγώνας για του Χριστού την πίστη την Αγία και της πατρίδος την ελευθερία και ποια ήταν η ελληνική και διεθνής επίπτωση της εθνεγερσίας του 1821 μέσω της Ίδρυσης του νέου ελληνικού κράτους.

Αρχίζοντας δε ευχήθηκε στον Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντα Εφραίμ, μετά την περιπέτεια της υγείας του να έχει υγεία, μακροημέρευση και δύναμη, ενώ απευθυνόμενος σε όλους είπε ότι όσοι ζουν αυτές τις περιπέτειες και βγαίνουν από αυτές, αντιλαμβάνονται τη σημασία της πίστης. Τόνισε δε ότι αυτό δεν αποτελεί ομολογία πίστεως, αλλά αληθείας, που απευθύνεται σε πιστεύοντες και μη πιστεύοντες. Από την πλευρά του, ο Γέροντας, ακούγοντας αυτά τα λόγια, σημείωσε: «Ανέστην εκ νεκρών»…

Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμα ο κ. Απόστολος Νικολαΐδης, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου “Άγιος Μάξιμος ο Γραικός” και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτης Εφραίμ. Την επίσημη έναρξη κήρυξε ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Γεώργιος Μαντζαρίδης ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: “Ησυχασμός και εθνεγερσία”. Τη συζήτηση σχολίαζαν οι π. Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Α.Θ.Π. και ο κ. Γεώργιος Κοντογιώργης, Ομότιμος Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου.

Σήμερα από τις 10:30 έως και τις 13:00 θα πραγματοποιηθεί η Α’ Συνεδρία με τις ακόλουθες εισηγήσεις:

Σωτήρης Αμάραντος, Δρ. Πολιτικής Φιλοσοφίας, “Ο Ελληνισμός πριν την Επανάσταση του 1821”

Απόστολος Νικολαΐδης, Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, “Το κοινοβιακό πνεύμα στην οργάνωση του Γένους κατά την Τουρκοκρατία”.

Μιχαήλ Τρίτος, Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., “Η παιδεία του Γένους και η ελληνική Επανάσταση”.

Σχολιάζουν: Ο κ. Ευάγγελος Χρυσός, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ και ο Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Khahil.

Το συνέδριο έχετε τη δυνατότητα να το παρακολουθήσετε ζωντανά από την PEMPTOUSIA TV.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων