06/01/2024 06/01/2024 Παρακουθήστε ένα πλούσιο αφιέρωμα στα Άγια Θεοφάνεια από την τηλεόραση της Πεμπτουσίας. Η Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη, τιμά με την σημερινή μέρα την Βάπτιση του Κυρίου, διανύοντας στο χρόνο την λυτρωτική διάσταση και μεταφέροντας το μήνυμα της χριστιανικής αναγεννήσεως, μέσα από την φανέρωση του Θεού στον άνθρωπο και τον φωτισμό του ανθρώπου με το φως της αληθινής...
06 Ιανουαρίου, 2024 - 10:26
Τελευταία ενημέρωση: 06/01/2024 - 10:19

Πλούσιο αφιέρωμα σήμερα στα Άγια Θεοφάνεια από την Pemptousia.Tv – To νόημα της Βάπτισης του Κυρίου

Διαδώστε:
Πλούσιο αφιέρωμα σήμερα στα Άγια Θεοφάνεια από την Pemptousia.Tv – To νόημα της Βάπτισης του Κυρίου

Παρακουθήστε ένα πλούσιο αφιέρωμα στα Άγια Θεοφάνεια από την τηλεόραση της Πεμπτουσίας.

Η Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη, τιμά με την σημερινή μέρα την Βάπτιση του Κυρίου, διανύοντας στο χρόνο την λυτρωτική διάσταση και μεταφέροντας το μήνυμα της χριστιανικής αναγεννήσεως, μέσα από την φανέρωση του Θεού στον άνθρωπο και τον φωτισμό του ανθρώπου με το φως της αληθινής Θεογνωσίας.

Ιστορική στιγμή στην Τρίγλια: Αγιασμός υδάτων για πρώτη φορά μετά το 1922

Για πρώτη φορά στην ιστορία ένας Οικουμενικός Πατριάρχης προέστη της Θείας Λειτουργίας στην Τρίγλια, της Ι. Μητροπόλεως Προύσης και της τελετής του αγιασμού των υδάτων με την κατάδυση του Σταυρού στην Προποντίδα, το 2019. Ήταν και η πρώτη φορά, ύστερα από 97 χρόνια, που πραγματοποιήθηκε κατάδυση του Σταυρού στη Μικρασιατική πόλη.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

 Τα Άγια Θεοφάνεια στη Μονή Βατοπαιδίου (2023)

Τα Άγια Θεοφάνεια εορτάστηκαν στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, το 2023. Της Ευχαριστιακής Συνάξεως προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευμενείας κ. Ειρηναίος, πλαισιούμενος από τον Καθηγούμενο της Μονής Γέροντα Εφραίμ και άλλους Βατοπαιδινούς, Αγιορείτες και επισκέπτες πατέρες.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

Θεοφάνεια στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου (2022)

Εορτάστηκε η Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, το 2022. Του Αγιασμού και της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Καθηγούμενος της Μονής Γέρων Εφραίμ, πλαισιούμενος από Βατοπαιδινούς Πατέρες. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, με λιτανευτική πομπή, μετέβησαν στον αρσανά της Μονής, όπου ο Καθηγούμενος τέλεσε τον Καθαγιασμό των Υδάτων.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

 Η εορτή των Θεοφανείων στην Μονή Βατοπαιδίου (2016)

Στιγμές από την εορτή των Θεοφανείων στην Ι. Μ. Μονή Βατοπαιδίου το 2016, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου και συγχοροστατούντος του Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου του Δ΄. Στην ομιλία του, στο Συνοδικό της Μονής, ο κ. Χρυσόστομος μίλησε για τη σημασία του εορτολογίου έναντι του ημερολογίου στην ορθή βίωση του γεγονότος του μυστηρίου της Χριστού Ενανθρωπήσεως και Επιφάνειας.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

Καθαγιασμός των υδάτων στην Ι.Μ. Μονή Βατοπαιδίου (2015)

Η εορτή των Θεοφανείων και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, το 2015, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, συγχοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αρτσίζσκι κ. Βίκτωρα, Βοηθού Επισκόπου του Μητροπολίτου Οδησσού.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

Ένα ασυνήθιστο έθιμο των Θεοφανείων

Ο πρωτοπρεσβύτερος π. Στυλιανός Χατζηγρηγορίου, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Βασιλικών, μιλάει στην Πεμπτουσία για την ιστορία του Ιερού Ναού και ένα ασυνήθιστο έθιμο της εορτής των Θεοφανείων, τον στολισμό του Ναού με πορτοκάλια.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

Δημήτρης Μανούσης: Τριάδος η Φανέρωσις”

Ο Δημήτρης Μανούσης, Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Παναγίας Λαοδηγήτριας και Χοράρχης του Χορού Ψαλτών «Φιλαθωνίται» ψάλει το Ιδιόμελο των Θεοφανείων «Τριάδος η φανέρωσις» σε μέλος Στεφάνου Λαμπαδαρίου (+1864).

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

Απόστολος Ιωαννίδης: «Φως εκ φωτός»

Ο Απόστολος Ιωαννίδης, Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Ντεπώ ψάλλει τα Ιδιόμελα των αίνων των Θεοφανείων «Φως εκ φωτός», «Πώς σε Χριστέ», «Το αληθινόν φως».

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

Απόστολος Ιωαννίδης: Εν Ιορδάνη

Ο Απόστολος Ιωαννίδης, Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγ. Ελευθερίου Ντεπώ, ψάλλει το Απολυτίκιο των Θεοφανείων «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε, η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις…»

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

«Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε», ήχ. α΄ Κωνσταντίνου Πρίγγου

Ο Χαράλαμπος Τζινευράκης, Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και Λαμπαδάριος, του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης, ερμηνεύει το περίφημο «Όσοι εις Χριστόν» του Κωνσταντίνου Πρίγγου.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

Ο εορτασμός των Θεοφανείων στον Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αλεξάνδρεια

Η Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων εορτάστηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, το 2020. Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος ετέλεσε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, συμπαραστατούμενος υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Άκκρας κ. Ναρκίσσου, Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

 

Ο Ιεραπόστολος Πατριάρχης – Αφιέρωμα στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο

Δεκαεπτά χρόνια στο «πηδάλιο» του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου συμπλήρωσε το 2021, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος, ο «Ιεραπόστολος Πατριάρχης», όπως τον αποκαλούν. Παρακολουθήστε ένα αφιερωματικό βίντεο το οποίο αναφέρεται στη ζωή και στα σημαντικότερα σημεία της Ιεραποστολής του Μακαριωτάτου.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

To νόημα της Βαπτίσεως του Κυρίου

Με αφορμή την σημερινή ημέρα παραθέτουμε κείμενο της Σοφίας Δασκαλοπούλου, Θεολόγου, Υπ. Διδάκτωρα Κοινωνιολογίας Χριστιανισμού Α.Π.Θ, το οποίο δημοσιεύτηκε στην pemptousia.gr:

Η Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη, τιμά με την σημερινή μέρα την Βάπτιση του Κυρίου, διανύοντας στο χρόνο την λυτρωτική διάσταση και μεταφέροντας το μήνυμα της χριστιανικής αναγεννήσεως, μέσα από την φανέρωση του Θεού στον άνθρωπο και τον φωτισμό του ανθρώπου με το φως της αληθινής Θεογνωσίας.

Η γιορτή των Θεοφανείων ή Επιφανείων ή Αγίων Φώτων , είναι μία από τις μεγαλύτερες γιορτές του Δωδεκαόρτου του λειτουργικού έτους, και αποτελεί την αρχαιότερη, μετά το Πάσχα, δεσποτική γιορτή. Το περιεχόμενο της, είναι η βάπτιση του Ιησού Χρίστου από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο, στον Ιορδάνη ποταμό και η Θεοφάνεια του Πατέρα για τον Υιό, με την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος «εν είδει περιστεράς». Την ημέρα της εορτής των Αγίων Θεοφανείων διαβάζεται κατά την θεία Λειτουργία η ευαγγελική περικοπή από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου « ….. ούτος εστίν ο υιός μου ο αγαπητός, εν ω ευδόκησα», σημειώνοντας μια σημαντική στιγμή στην ιστορία του Ιησού και στην αποκάλυψη του προσώπου και της αποστολής του στον κόσμο, ως συλλογική απόφαση του Τριαδικού Θεού. Η γιορτή των Θεοφανείων αποτελεί επίσης, την απαρχή τον χριστιανικού βαπτίσματος και του φωτισμού και αγιασμού του κόσμου, καθώς και του καθαγιασμού της φύσεως και του υγρού στοιχείου που αποτελεί την βάση της ζωής σε ολόκληρη την δημιουργία.

 

Στην αφήγηση των ιερών ευαγγελιστών, ένα από τα βασικά στοιχεία της Βάπτισης του Ιησού μετά την άνοδό του από το ρεύμα του ποταμού, αποτελεί η διάνοιξη των ουρανών, δηλώνοντας με παραστατικό τρόπο την επικοινωνία του επίγειου και ουράνιου κόσμου κατά την οποία «τα άνω τοις κάτω συνεορτάζει και τα κάτω τοις άνω συνομιλεί». Εκφράζοντας την πραγματική σχέση Θεού και ανθρώπου που επιτυγχάνεται με το έργο του Χριστού, η βάπτιση Του κατέστη ο θεμέλιος λίθος της σύνδεσης κάθε πιστού με το μυστήριο της βάπτισης του, με το οποίο ξαναγεννιέται και εισέρχεται στη νέα εν Χριστώ ζωή.

Τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδας που βρίσκονται επί σκηνής μαρτυρούν ότι το γεγονός της Βαπτίσεως του Κυρίου αποτελεί φωτεινό ορόσημο στην επί γης πορεία και δράση του Σωτήρα μας. Η μαρτυρία του Θεού Πατέρα για τον Υιό, φανερώνει ότι ο Υιός είναι απαύγασμα της «δόξης του Πατρός» ως κοινή ουσία και ενέργεια του Τριαδικού Θεού, αρχίζοντας έτσι το μεσσιανικό έργο του. Η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος με την μορφή περιστεράς, δηλώνει το τέλος του κατακλυσμού της αμαρτίας και την έναρξη μιας νέας εποχής για την ανθρωπότητα αυτή του Μεσσία, εκφράζοντας ένα μήνυμα ελπίδας για την ανθρωπότητα. Με την αποκορύφωση στη φωνή εξ ουρανού του Θεού Πατέρα, υποδηλώνεται η ενθρόνιση Του ως του μόνου αληθινού Βασιλέως και Κυρίου της ανθρωπότητας. Σημειώνεται μια σημαντική στιγμή στην ιστορία του Ιησού και της αποστολής Του στον κόσμο, αναγνωρίζοντας δημόσια ότι είναι ο Υιός του Θεού, και ορίζοντας ότι η ενανθρώπησή Του ήταν το κατ’ ευδοκία θέλημα Του.

Μέσα σε καιρούς που απασχολούνται οι σκέψεις μας, ας ρίξουμε το βλέμμα μας στον Βαπτισθέντα Χριστό και ας αντιληφθούμε ότι Αυτός είναι η λύση σε κάθε πρόβλημα μας. Ας λουσθούμε στα νάματα του Ιορδάνου μέσα από τον αγιασμό, προσεγγίζοντας το μεγάλο μυστήριο και το βαθύτερο νόημα της γιορτής των Θεοφανείων βιωματικά. Το μήνυμα του ακέραιου και του αυθεντικού ανθρώπου αποτελεί ένα σύγχρονο και επίκαιρο μήνυμα που διαφυλάσσεται στους αιώνες στο χώρο της εκκλησίας, έναν χώρο λυτρώσεως της ανθρώπινης αξίας, που διασώζεται η κληρονομιά του ανθρώπου και ορίζεται το νόημα του μέσα στον κόσμο. Το Άγιο Πνεύμα όμως, ούτε αντικαθιστά, ούτε υποκαθιστά τον Χριστό μας, αλλά μας ικανώνει όλους μας απέναντι στον Χριστό και την παρουσία Του, διότι χωρίς Αυτό παραμένει άγνωστη η Θεότητα και η Θεανθρωπότητά του Κυρίου μας.

Ας γίνει αντιληπτό το θεολογικό βάθος των ευχών της γιορτής των Θεοφανείων, αποτελώντας τον ύμνο της ανακαινισμένης εν Χριστώ κτίσεως. Ας επιλέξουμε φέτος την εσωτερική χαρά και ελπίδα για όλους μας, προκειμένου να γευτούμε αυτή την χαρά της άλλης βιοτής, ως την άγκυρα της δικής μας ελπίδας.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων