22/02/2024 22/02/2024 Σαν σήμερα, στις 22 Φεβρουαρίου, του 1928 γεννήθηκε στο χωριό Λύση της Αμμοχώστου ο Γρηγόριος Αυξεντίου, Κύπριος υπαρχηγός της ΕΟΚΑ, ο οποίος κάηκε ζωντανός στο κρησφύγετό του, σε μια σπηλιά κοντά στη Μονή Μαχαιρά, στο όρος Τρόοδος, από τον αγγλικό στρατό, μετά από μάχη 10 ωρών, το 1957. Ήταν μόλις 29 ετών. Οι μοναχοί έκρυβαν...
22 Φεβρουαρίου, 2024 - 13:17
Τελευταία ενημέρωση: 22/02/2024 - 13:20

Σαν σήμερα: Γεννιέται ο ήρωας αγωνιστής της ΕΟΚΑ, Γρηγόρης Αυξεντίου

Διαδώστε:
Σαν σήμερα: Γεννιέται ο ήρωας αγωνιστής της ΕΟΚΑ, Γρηγόρης Αυξεντίου

Σαν σήμερα, στις 22 Φεβρουαρίου, του 1928 γεννήθηκε στο χωριό Λύση της Αμμοχώστου ο Γρηγόριος Αυξεντίου, Κύπριος υπαρχηγός της ΕΟΚΑ, ο οποίος κάηκε ζωντανός στο κρησφύγετό του, σε μια σπηλιά κοντά στη Μονή Μαχαιρά, στο όρος Τρόοδος, από τον αγγλικό στρατό, μετά από μάχη 10 ωρών, το 1957. Ήταν μόλις 29 ετών.

Οι μοναχοί έκρυβαν τον Αυξεντίου στη Μονή και μάλιστα ο ηγούμενος τον είχε «μεταμφιέσει» σε καλόγερο για να τον προστατέψει από τους Άγγλους, λέει ο Επίσκοπος Λήδρας κ. Επιφάνιος, Καθηγούμενος της Μονής, ο οποίος μας μιλάει για την Μονή Μαχαιρά, την μεγάλη και σημαντική ιστορία της και για τον Γρηγόριο Αυξεντίου. Η Ιερά, Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας του Μαχαιρά, στην Κύπρο, βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της οροσειράς του Τροόδους, σε υψόμετρο 870 μέτρων. Η Μονή είναι αφιερωμένη στην Παναγία και πανηγυρίζει στα Εισόδια της Θεοτόκου, στις 21 Νοεμβρίου. Επίσης, εορτάζει και στις 13 Δεκεμβρίου, ημέρα εορτής των κτιτόρων της, Αγίων Νεοφύτου, Ιγνατίου, Προκοπίου και Νείλου.

Πατήστε στην εικόνα  για να δείτε το αφιέρωμα: 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων