13/11/2023 14/11/2023 Σε πανηγυρικό κλίμα κλήρος και λαός στην πόλη της Πάτρας είχαν τη μεγάλη ευλογία να υποδεχθούν το πιστό αντίγραφο του Σταυρού του Μεγάλου Κωνσταντίνου από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου το απόγευμα της Δευτέρας 13 Νοεμβρίου 2023, στο πλαίσιο των εορτασμών «Πρωτοκλήτεια 2023». Αποστολή στην Πάτρα Ρεπορτάζ: Νικόλαος Ζαΐμης Φωτογραφία: Ραφαήλ Γεωργιάδης Κάμερα: Ανδρέας Χαλκιόπουλος...
13 Νοεμβρίου, 2023 - 17:35
Τελευταία ενημέρωση: 14/11/2023 - 12:21

Αποστολή στην Πάτρα: Yποδoχή αντιγράφου του Σταυρού του Μ. Κωνσταντίνου στον Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα από την Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Αποστολή στην Πάτρα: Yποδoχή αντιγράφου του Σταυρού του Μ. Κωνσταντίνου στον Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα από την Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

Σε πανηγυρικό κλίμα κλήρος και λαός στην πόλη της Πάτρας είχαν τη μεγάλη ευλογία να υποδεχθούν το πιστό αντίγραφο του Σταυρού του Μεγάλου Κωνσταντίνου από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου το απόγευμα της Δευτέρας 13 Νοεμβρίου 2023, στο πλαίσιο των εορτασμών «Πρωτοκλήτεια 2023».

Αποστολή στην Πάτρα

  • Ρεπορτάζ: Νικόλαος Ζαΐμης

  • Φωτογραφία: Ραφαήλ Γεωργιάδης

  • Κάμερα: Ανδρέας Χαλκιόπουλος

Υπό τον ήχο χαρμόσυνων κωδωνοκρουσιών, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέρων Εφραίμ κόμισε το ιερό κειμήλιο με απότμημα του Τίμιου Ξύλου στο νέο Ιερό Ναό του Πολιούχου και Προστάτη της πόλεως Αγίου Ανδρέα, όπου το υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος και πλήθος κλήρου και λαού.

Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας και των τοπικών αρχών.

Την υποδοχή συντόνισε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, Αρχιμανδρίτης Αρτέμιος Αργυρόπουλος.

Στη συνέχεια με τη συνοδεία αντρών και γυναικών με παραδοσιακές φορεσιές, ο Σταυρός τοποθετήθηκε στο μέσο του Ιερού Ναού. Σημειώνεται ότι το ιερό κειμήλιο θα δοθεί στην Αποστολική Εκκλησία της Πάτρας και θα παραμείνει εσαεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα προς ευλογία κλήρου και λαού.

Κατά την είσοδο του Σταυρού στο Ναό εψάλη το «Άξιον Εστί» και το «Σώσον Κύριε τον λαό σου».

Ακολούθησε Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου και συγχοροστατούντων εκ των παραθρονίων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρύσανθου και του Καθηγουμένου Γέροντος Εφραίμ.

Στην προσφώνηση του ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την ευγνωμοσύνη του στον Γέροντα Εφραίμ για την πνευματική χαρά που προσφέρει η έλευση του Σταυρού και του αποτμήματος του Τιμίου Ξύλου. Επίσης δεν παρέλειψε να τον ευχαριστήσει για την προσφορά της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου προς τους ευάλωτους συνανθρώπους μας. Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης ο Μητροπολίτης Πατρών δώρισε στον Γέροντα Εφραίμ ένα επιγονάτιο με τον Απόστολο Ανδρέα.

Στην αντιφώνηση του ο Γέροντας Εφραίμ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις ιστορικές εκδοχές της δωρεάς του Τιμίου Σταυρού στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.

Επίσης παρέστη ο Ουκρανός δωρητής που συνεισέφερε στην κατασκευή του πιστού αντιγράφου.

Στη συνέχεια εψάλησαν οι Χαιρετισμοί προς τον Τίμιο Σταυρό.

Παρακολουθήστε την υποδοχή του αντιγράφου του Σταυρού του Μεγάλου Κωνσταντίνου, τη Δοξολογία και τους Χαιρετισμούς προς τον Τίμιο Σταυρό:

 

Ο Μητροπολίτης Πατρών αποκλειστικά στην Pemptousia TV για την έλευση του αντιγράφου του Σταυρού του Μεγάλου Κωνσταντίνου

Στην έλευση του αντιγράφου του Σταυρού του Μεγάλου Κωνσταντίνου αναφέρθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος μιλώντας αποκλειστικά στην κάμερα της Pemptousia TV και επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται «για ξεχωριστή ευλογία και μεγάλη δωρεά από τον Θεό».

Όπως είπε ο Σεβασμιώτατος, «ο Σταυρός είναι η ζωή μας, είναι ο φύλαξ της Εκκλησίας, είναι το όπλο εναντίον του διαβόλου, είναι η νίκη της ζωής εναντίον του θανάτου». Τόνισε δε ότι «ο Σταυρός δεν κοσμεί μόνο ως ένα στοιχείο τους τρούλους των εκκλησιών ή εμάς τους ιδίους, αλλά είναι η ουσία της θυσίας του Χριστού για τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων