26/04/2023 27/04/2023 Σε ζωντανή μετάδοση προβλήθηκε στην Pemptousia TV, το Σεμινάριο “Η Βυζαντινή Μουσική (Ψαλτική) στην ολότητά της” που διοργανώνει η Ψηφιακή Ακαδημία «Ευγένιος Βούλγαρης» με εισηγητή τον Δρ. Γεώργιο Κωνσταντίνου. Το διαδικτυακό Σεμινάριο ήταν δωρεάν στα Ελληνικά  με μετάφραση στα Ρουμανικά και διήρκεσε περισσότερο από τριάμισι ώρες. Παρακολουθήστε το σεμινάριο “η Βυζαντινή Μουσική (Ψαλτική) στην ολότητά...
26 Απριλίου, 2023 - 20:00
Τελευταία ενημέρωση: 27/04/2023 - 10:39

Mεταδόθηκε ζωντανά το σεμινάριο “η Βυζαντινή Μουσική (Ψαλτική) στην ολότητά της” από τον δρ. Γεώργιο Κωνσταντίνου (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Mεταδόθηκε ζωντανά το σεμινάριο “η Βυζαντινή Μουσική (Ψαλτική) στην ολότητά της” από τον δρ. Γεώργιο Κωνσταντίνου (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε ζωντανή μετάδοση προβλήθηκε στην Pemptousia TV, το Σεμινάριο “Η Βυζαντινή Μουσική (Ψαλτική) στην ολότητά της” που διοργανώνει η Ψηφιακή Ακαδημία «Ευγένιος Βούλγαρης» με εισηγητή τον Δρ. Γεώργιο Κωνσταντίνου.

Το διαδικτυακό Σεμινάριο ήταν δωρεάν στα Ελληνικά  με μετάφραση στα Ρουμανικά και διήρκεσε περισσότερο από τριάμισι ώρες.

Παρακολουθήστε το σεμινάριο “η Βυζαντινή Μουσική (Ψαλτική) στην ολότητά της”

Σκοπός του σεμιναρίου:

Να συναντηθεί η μουσική γραφή και η θεωρητική τεκμηρίωση της βυζαντινής μουσικής με την ούτως ή άλλως ανεπτυγμένη προφορική παράδοση των ύμνων.
Να δρομολογηθεί η κατανόηση, διαφοροποίηση ή ακόμη και μη εφαρμογή θεωρητικών διατυπώσεων (ονοματολογία, ιδιώματα, μουσικές σχέσεις κ.ά.) και φράσεων-μελωδιών των μουσικών συνθέσεων (παλαιοτέρων και νεοτέρων), η οποία προφανώς θα είναι ενταγμένη μέσα στο πλαίσιο της συνέχειας, της εξέλιξης και της μη στασιμότητας της ψαλτικής ως θρησκευτικής μουσικής.

Μέσα από μια τεκμηριωμένη παρουσίαση θα γίνει προσπάθεια προσέγγισης της θεωρίας, της παρασήμανσης αλλά και της προφορικότητας των εκκλησιαστικών ύμνων με επισήμανση και των ορίων της ελαστικότητας που μπορεί να επιδειχθεί, όχι με στόχο την απόρριψη και σύγκρουση αλλά την κατανόηση, την εξήγηση και ίσως την «περιθωριοποίηση» μη υφιστάμενων δεδομένων (θεωρίας και πράξης).

Το σεμινάριο αφορούσε όλους όσοι μπορούν να διαβάσουν και να κατανοήσουν την παρασήμανση και τη ψαλμώδηση των εκκλησιαστικών ύμνων αλλά κυρίως στους ψάλτες που είναι οι κατεξοχήν αποδέκτες και εκφραστές της.

Το σεμινάριο ήταν δωρεάν μεταδόθηκε στην pemptousia.tv, το facebook του ope.gr  και έγινε μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ

Μετάφραση στα Ρουμανικά: Αντριάν Σάρμπου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων