05/07/2022 05/07/2022 Ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης θεωρείται ο θεμελιωτής του μοναχισμού στο Άγιο Όρος. Γεννήθηκε γύρω στο 930 μ.Χ. στην Τραπεζούντα. Ο Αθανάσιος έκτισε το 963 τη Μονή Μεγίστης Λαύρας στην άκρη του Άθω. Φωτογραφίες Ραφαήλ Γεωργιάδης Το έτος αυτό θεωρείται και το έτος έναρξης του μοναστηριακού κοινοβιακού βίου στο λεγόμενο πλέον «Άγιο Όρος». Η μνήμη...
05 Ιουλίου, 2022 - 16:31
Τελευταία ενημέρωση: 05/07/2022 - 16:48

Aγίασμα Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου

Διαδώστε:
Aγίασμα Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου

Ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης θεωρείται ο θεμελιωτής του μοναχισμού στο Άγιο Όρος. Γεννήθηκε γύρω στο 930 μ.Χ. στην Τραπεζούντα. Ο Αθανάσιος έκτισε το 963 τη Μονή Μεγίστης Λαύρας στην άκρη του Άθω.

Φωτογραφίες Ραφαήλ Γεωργιάδης

Το έτος αυτό θεωρείται και το έτος έναρξης του μοναστηριακού κοινοβιακού βίου στο λεγόμενο πλέον «Άγιο Όρος». Η μνήμη του τιμάται στις 5 Ιουλίου.

Η εμφάνιση της Παναγίας στον Όσιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη

Όταν ο όσιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης άρχισε να κτίζει στο Άγιο Όρος τη Μεγίστη Λαύρα, είδε να εξαντλούνται τα απαραίτητα χρήματα,τρόφιμα και λοιπά υλικά.

Δεν είχε χρήματα να πληρώσει τους τεχνίτες και τους εργάτες, δεν είχε τι να τους μαγειρέψει.

Τότε απελπισμένος εγκατέλειψε το έργο και ξεκίνησε για τις Καρυές, την πρωτεύουσα του Αγίου Όρους για να δει τι μπορεί να κάνει.

Μετά από δύο ώρες πορεία, φανερώθηκε στο δρόμο του μια μεγαλοπρεπή γυναίκα, η οποία με αυστηρό ύφος τον ρώτησε:

-Αββά Αθανάσιε, που πηγαίνεις; Γιατί άφησες το έργο που άρχισες; Γύρισε πίσω να συνεχίσεις το ιερό και θεάρεστο έργο σου.

Ο Όσιος έμεινε εκστατικός από την εμφάνιση της ολόφωτης μορφής που είχε η παράδοξη αυτή γυναίκα, και με τη σειρά του την ρώτησε:

-Ποια είσαι εσύ; Πού με γνωρίζεις; Πώς ξέρεις το όνομα μου, και με διατάζεις να γυρίσω πίσω;

Και με τι και πώς θα συνεχίσω το έργο της Μονής;

Τότε εκείνη του είπε πως είναι η μητέρα του Κυρίου και πως πρέπει να γυρίσει πίσω για να τελειώσει το έργο που άρχισε. Θα βρει δε, όλες τις αποθήκες γεμάτες, τα ταμεία με χρήματα και ό,τι άλλο χρειαστεί για να τελειώσει η οικοδομή του μοναστηριού.

Ο Άγιος Αθανάσιος, για να βεβαιωθεί πως όλα αυτά που του ανήγγειλε είναι αληθινά, ζήτησε σημείο. Τότε η κυρία Θεοτόκος του είπε να χτυπήσει με το ραβδί του στην πέτρα που ήταν μπροστά τους.

Όταν χτύπησε, βγήκε άφθονο νερό πολύ γευστικό και θεραπευτικό πολλών ασθενειών.

Το νερό αυτό μέχρι σήμερα λέγεται «αγίασμα Αγίου Αθανασίου».

Ο όσιος πιέσθηκε από τα λόγια της Θεομήτορος γύρισε πίσω και βρήκε όπως του είπε η Παναγία όλες τις αποθήκες και τα ταμεία γεμάτα απ όλα τα απαραίτητα.

Μέχρι που τελείωσε ολόκληρο το έργο, δεν έλειψε τίποτα, κατά την αψευδή υπόσχεση της Υπεραγίας Θεοτόκου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων