02/11/2023 02/11/2023 Άγιος Γαβριήλ, ο διά Χριστόν σαλός και Ομολογητής (1929-1995). Η μετάνοια Μετάνοια καρδιακή συντελείται όταν, μετά τη συγχωρητικη ευχή από την εξομολόγηση, σιχαίνεσαι την αμαρτία και δεν την ξανακάνεις πια. Όταν μετανοήσεις με την καρδιά σου, μπορεί και να μη δακρύσεις καν. Αυτό είναι προτιμότερο από το να κλαις στην εξομολόγηση και ύστερα να επαναλαμβάνεις...
02 Νοεμβρίου, 2023 - 18:28
Τελευταία ενημέρωση: 02/11/2023 - 17:45

Άγιος Γαβριήλ ο διά Χριστόν σαλός: Η καρδιακή μεταμέλεια καθαρίζει την ψυχή, σηκώνει τον πεπτωκότα και χαρίζει ανακούφιση!

Διαδώστε:
Άγιος Γαβριήλ ο διά Χριστόν σαλός: Η καρδιακή μεταμέλεια καθαρίζει την ψυχή, σηκώνει τον πεπτωκότα και χαρίζει ανακούφιση!

Άγιος Γαβριήλ, ο διά Χριστόν σαλός και Ομολογητής (1929-1995).

Η μετάνοια

Μετάνοια καρδιακή συντελείται όταν, μετά τη συγχωρητικη ευχή από την εξομολόγηση, σιχαίνεσαι την αμαρτία και δεν την ξανακάνεις πια. Όταν μετανοήσεις με την καρδιά σου,
μπορεί και να μη δακρύσεις καν.

Αυτό είναι προτιμότερο από το να κλαις στην εξομολόγηση και ύστερα να επαναλαμβάνεις την αμαρτία. Αυτό δεν είναι μετάνοια εκ καρδίας.

Βέβαια αν την ειλικρινή μετάνοια τη συνοδεύσεις με δάκρυα, τότε ακόμη καλύτερα.

Γενικά τα δάκρυα καθαρίζουν τις αμαρτίες. Αυτό όμως αφορά τα εκούσια παραπτώματα.

Τα ακούσια κανείς δεν μπορεί να τα αποφύγει και πρέπει να τα λέμε στην εξομολόγησή μας.

Η θερμή καρδιακή μεταμέλεια καθαρίζει την ψυχή από αμαρτία, σηκώνει τον πεπτωκότα άνθρωπο και χαρίζει ανακούφιση στην ψυχή του.

Λέγεται ότι μια πόρνη κάποτε μετανόησε και αποφάσισε να αλλάξει ζωή και να γίνει μοναχή.

Όμως, στην πύλη του μοναστηριού πέθανε. Όταν στάθηκε η ψυχή της μπροστά στον Κύριο, μαζί με τους αγγέλους και τους δαίμονες, που ζύγιζαν τις αμαρτίες και τις αρετές της, δεν βρήκαν τίποτα από καλές πράξεις.

Ο Κύριος τότε είπε: «Εγώ την πήρα απ’ αυτή τη ζωή. Αν δεν την έπαιρνα, θα γινόταν μοναχή. Είναι πολλές οι αμαρτίες της, αλλά εγώ μέτρησα την απόφασή της να θυσιαστεί».

Η ειλικρινής λοιπόν μετάνοια καθαρίζει τις ψυχές και τις βοηθάει να κερδίσουν τη Βασιλεία των Ουρανών.

Η μνήμη του τιμάται στις 2 Νοεμβρίου.

Από το βιβλίο ο «Άγιος Γαβριήλ ο διά Χριστόν σαλός και ομολογητής».

Πηγή: pemptousia.gr

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων