17/06/2023 17/06/2023 Στις βαρυσήμαντες νουθεσίες του [ο άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης] προσθέτουμε κι όσα αναφέρει για την χρήσι των χαρισμάτων: «Ο καθένας από μας οφείλει να υπηρετή τον άλλο με τα τάλαντα του, με τις ικανότητες, με τις δυνάμεις, με την θέσι που κατέχει, με την περιουσία, με την μόρφωσή του. Οι επιστήμονες, οι προϊστάμενοι των διαφόρων...
17 Ιουνίου, 2023 - 17:15
Τελευταία ενημέρωση: 17/06/2023 - 17:19

Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης: «Μην ακούτε τον διάβολο, που μας σφυρίζει στο αυτί να ασχολούμεθα μόνο με την προσωπική μας εσωτερική ζωή»

Διαδώστε:
Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης: «Μην ακούτε τον διάβολο, που μας σφυρίζει στο αυτί να ασχολούμεθα μόνο με την προσωπική μας εσωτερική ζωή»

Στις βαρυσήμαντες νουθεσίες του [ο άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης] προσθέτουμε κι όσα αναφέρει για την χρήσι των χαρισμάτων:

«Ο καθένας από μας οφείλει να υπηρετή τον άλλο με τα τάλαντα του, με τις ικανότητες, με τις δυνάμεις, με την θέσι που κατέχει, με την περιουσία, με την μόρφωσή του. Οι επιστήμονες, οι προϊστάμενοι των διαφόρων υπηρεσιών, οι διδάσκαλοι, οι συγγραφείς πρέπει να υπηρετούν την δόξα του Θεού και την ωφέλεια του λαού σύμφωνα με τις αρχές της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Να μη θεωρούν την ζωή σαν παιχνίδι ή σαν αλυσίδα παιχνιδιών και εγωιστικών ικανοποιήσεων.

Ιδιαίτερα οι κληρικοί δεν πρέπει να κρατούν το φως τους ή μάλλον το φως του Χριστού, άλλα πλούσια να το σκορπίζουν στις ψυχές των ανθρώπων».

Έχει εξαιρετική σημασία το επόμενο απόσπασμα, διότι πολλοί θεωρούν την Ορθοδοξία σαν σχήμα εκστατικού και παθητικού χριστιανισμού. Ακόμη και μεταξύ των ζηλωτών ορθοδόξων υπάρχει τάσις να περιορίζουν τις προσπάθειές τους μόνο στην ατομική εσωτερική καλλιέργεια:

«Μην ερωτάς, συμβουλεύει ο π. Ιωάννης, πότε να γράψης για την δόξα του Θεού ή πότε να πης κάτι το ωφέλιμο ή πότε να κάνης μια αγαθοεργία.

Όλα αυτά είμεθα υποχρεωμένοι να τα κάνουμε σε κάθε ευκαιρία.

Είμεθα υποχρεωμένοι να αξιοποιούμε τα τάλαντα που μας δώρισε ο Κύριος.

Μην ακούτε τον διάβολο, που μας σφυρίζει στο αυτί να ασχολούμεθα μόνο με την προσωπική μας εσωτερική ζωή».

Πηγή: pemptousia.gr /Από το βιβλίο, «Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης» έκδοση της Ιεράς Μονής Παρακλήτου/ Επιμέλεια Στέλιος Κούκος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων