21/09/2023 21/09/2023 Για την παραμυθία που δίνει το έλεος του Θεού σ’ όσους ακολουθούν για χάρη Του τον βίο της ησυχίας. Αν δεν υπήρχε ο αγώνας, δεν θα ήταν απαραίτητες κι οι προφυλάξεις. Πολλοί μάλιστα θεωρούν τις προφυλάξεις περιττές, σαν να μην συνέβαιναν μεταβολές στην εσωτερική ζωή του ανθρώπου! Εάν ήταν έτσι, θα είχαν όλοι οι άνθρωποι...
21 Σεπτεμβρίου, 2023 - 21:40
Τελευταία ενημέρωση: 21/09/2023 - 21:48

Άγιος Ισαάκ ο Σύρος: Αν δεν υπήρχε ο αγώνας, δεν θα ήταν απαραίτητες κι οι προφυλάξεις

Διαδώστε:
Άγιος Ισαάκ ο Σύρος: Αν δεν υπήρχε ο αγώνας, δεν θα ήταν απαραίτητες κι οι προφυλάξεις

Για την παραμυθία που δίνει το έλεος του Θεού σ’ όσους ακολουθούν για χάρη Του τον βίο της ησυχίας.

Αν δεν υπήρχε ο αγώνας, δεν θα ήταν απαραίτητες κι οι προφυλάξεις.

Πολλοί μάλιστα θεωρούν τις προφυλάξεις περιττές, σαν να μην συνέβαιναν μεταβολές στην εσωτερική ζωή του ανθρώπου! Εάν ήταν έτσι, θα είχαν όλοι οι άνθρωποι ίσο μερίδιο στις ευλογίες και τα αγαθά που αναφέραμε, και όλοι θα αποκτούσαν εξίσου τα κάλλη της ψυχής.

Δεν θα ξεχώριζε ο νωθρός από τον άγρυπνο και τον προσεκτικό, ή θα ήταν όλοι οι άνθρωποι εξίσου κακοί. Ο λογισμός αυτός όμως είναι προϊόν της αμέλειας και της νωθρότητας μπροστά στην ακηδία.

Η νωθρότητα γεννά αυτόν τον λογισμό· γιατί εάν ίσχυε, η επιμέλεια και η εγρήγορση καθώς και η προσευχή και η παράκληση δεν θα είχαν καμμία αξία, κι επομένως θα μπορούσαμε να ξεκουραζόμαστε ανενόχλητοι.

Όμως αν οι δύτες έβρισκαν στο κάθε όστρακο κι ένα μαργαριτάρι, θα πλούτιζαν όλοι στην στιγμή.

Kι αν ήταν ο κάθε δύτης να βρίσκει κι από ένα μαργαριτάρι αμέσως μόλις καταδυθεί, χωρίς να χρειαστεί να κτυπηθεί με τα κύματα και να συναντήσει καρχαρίες, χωρίς να αναγκαστεί να κρατήσει την αναπνοή του μέχρι που να κοντέψει να ξεψυχήσει, στερούμενος ακόμη και τον καθαρό αέρα που όλοι τον απολαμβάνουν, και να κατεβεί ως τα βάθη της αβύσσου, τότε τα μαργαριτάρια θα ήταν πιο άφθονα και από τα βότσαλα.

Απόσπασμα από το βιβλίο, Ισαάκ του Σύρου, «Ασκητικά», τόμος Β3, Λόγοι ΙΒ’-ΜΑ’, των εκδόσεων Θεσβίτης. Μετάφραση από τα Συριακά Νέστωρ Καββαδάς.

Πηγή: pemptousia.gr / Επιμέλεια Στέλιος Κούκος

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων