15/03/2024 15/03/2024 Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης: Δίψα Θεού Συνέχεια από εδώ: http://www.pemptousia.gr/?p=394547   Αγαπητοί μου αδελφοί, αυτά τα γράφω με δάκρυα. Όταν η ψυχή γνωρίση τον Κύριο με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος, τότε εξίσταται κάθε λεπτό για την ευσπλαγχνία του Θεού, για το μεγαλείο και τη δύναμή Του. Αν όμως η ψυχή δεν απέκτησε ακόμα την...
15 Μαρτίου, 2024 - 20:42
Τελευταία ενημέρωση: 15/03/2024 - 19:33

Άγιος Σιλουανός: Ψυχή που γνώρισε αληθινά εν Πνεύματι Αγίω τον Κύριο και πληγώθηκε από την αγάπη Του, δεν μπορεί πια να Τον λησμονήσει!

Διαδώστε:
Άγιος Σιλουανός: Ψυχή που γνώρισε αληθινά εν Πνεύματι Αγίω τον Κύριο και πληγώθηκε από την αγάπη Του, δεν μπορεί πια να Τον λησμονήσει!

Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης: Δίψα Θεού

Συνέχεια από εδώ: http://www.pemptousia.gr/?p=394547

 

Αγαπητοί μου αδελφοί, αυτά τα γράφω με δάκρυα. Όταν η ψυχή γνωρίση τον Κύριο με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος, τότε εξίσταται κάθε λεπτό για την ευσπλαγχνία του Θεού, για το μεγαλείο και τη δύναμή Του.

Αν όμως η ψυχή δεν απέκτησε ακόμα την ταπείνωση, αλλ᾽ απλώς την επιδιώκει, τότε θα υποστή πολλές αλλαγές: Άλλοτε αγωνίζεται εναντίον των λογισμών και ταράζεται.

Άλλοτε όμως απαλλάσσεται από τους λογισμούς, και τότε αξιώνεται να θεωρήση τον Κύριο κι έτσι εννοεί την αγάπη Του.

Γι’ αυτό λέγει ο Κύριος: «Μάθετε απ’ εμού την πραότητα και την ταπείνωσιν και θα εύρητε ανάπαυσιν εις τας ψυχάς υμών».

Κι αν κανείς δεν μάθη την ταπείνωση, την αγάπη και την ακακία, τότε ο Κύριος δεν θα του δώση τη γνώση του Εαυτού Του.

Ψυχή όμως που γνώρισε αληθινά εν Πνεύματι Αγίω τον Κύριο και πληγώθηκε από την αγάπη Του, δεν μπορεί πια να Τον λησμονήση, αλλά όπως ο άρρωστος θυμάται διαρκώς την ασθένειά του, έτσι και η ψυχή που αγαπά τον Κύριο πάντα θυμάται τον Κύριο και την αγάπη Του για όλο το ανθρώπινο γένος.

Τι να Σου ανταποδώσω, Κύριε; Συ, ελεήμων, ανέστησες την ψυχή μου από τις αμαρτίες και μου έδωσες να γνωρίσω το έλεός Σου για μένα, και η καρδιά μου αιχμαλωτίστηκε από την αγάπη Σου και αδιάλειπτα ελκύεται προς Σε, το Φως μου.

Τι να Σου ανταποδώσω, Κύριε; Συ ανέστησες την ψυχή μου, για να αγαπά Σε και τον πλησίον, και μου δίνεις δάκρυα για να προσεύχωμαι για όλο τον κόσμο.

Καλότυχη η ψυχή που γνώρισε τον Κτίστη μας και Τον αγάπησε, γιατί βρήκε κοντά Του την τέλεια ανάπαυση.

Άπειρα σπλαγχνικός είναι ο Κύριος. Γνωρίζει η ψυχή μου το έλεός Του γι’ αυτό και γράφω με την ελπίδα πως έστω και μια ψυχή θ᾽ αγαπήση τον Κύριο φλογισμένη από τη φωτιά της μετάνοιας.

Αν ο Κύριος δεν μ’ αξίωνε να γνωρίσω εν Πνεύματι Αγίω το έλεός Του, θα απελπιζόμουν από το πλήθος των αμαρτιών μου. Τώρα όμως Αυτός προσείλκυσε την ψυχή μου και αυτή Τον αγάπησε και λησμονεί κάθε τι γήινο.

Κύριε, ταπείνωσε την καρδιά μου, για να είναι πάντα αρεστή σε Σένα.

Καταλάβετέ το όλα τα έθνη της γης: Μας αγαπά πολύ ο Κύριος και μας καλεί κοντά Του: «Δεύτε προς με… καγώ αναπαύσω υμάς».

«Θα σας αναπαύσω και στη γη και στον ουρανό και θα βλέπετε τη δόξα μου.

«Τώρα δεν αντιλαμβάνεστε την αγάπη μου για σας, αλλά θάρθη η ώρα, οπότε το Άγιο Πνεύμα θα σας δώση να την καταλάβετε.

«Μην αργήτε, ελάτε κοντά μου. Σας περιμένω με πόθο σαν παιδιά αγαπημένα και θα σας δώσω την ειρήνη μου και θα έχετε χαρά και η χαρά σας θα είναι αιώνια».

Απόσπασμα από το βιβλίο του Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου, νυν οσίου Σωφρονίου, ο «Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης», έκδοση της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας.

Πηγή: pemptousia.gr (Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων