08/05/2021 08/05/2021 Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς Σήμερα, λίγοι είναι οι άνθρωποι που έχουν υγιή φιλοσοφική αίσθηση. Συνήθως, τα γεγονότα εκτιμώνται αποσπασματικά και πολύ σπάνια, μέσα στην οργανική τους πληρότητα. Η εγωιστική αυτοτύφλωση, ατομικού, εθνικού ή και ταξικού χαρακτήρα, φράζει τον νου του ανθρώπου προς κάθε κριτική προοπτική και έτσι αυτός βασανίζεται μέσα στην προσωπική του κόλαση. Δεν υπάρχει...
08 Μαΐου, 2021 - 17:47
Τελευταία ενημέρωση: 08/05/2021 - 17:09

“Δεν υπάρχει διέξοδος αφού δεν υπάρχει φιλανθρωπία”

Διαδώστε:
“Δεν υπάρχει διέξοδος αφού δεν υπάρχει φιλανθρωπία”

Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς

Σήμερα, λίγοι είναι οι άνθρωποι που έχουν υγιή φιλοσοφική αίσθηση.

Συνήθως, τα γεγονότα εκτιμώνται αποσπασματικά και πολύ σπάνια, μέσα στην οργανική τους πληρότητα.

Η εγωιστική αυτοτύφλωση, ατομικού, εθνικού ή και ταξικού χαρακτήρα, φράζει τον νου του ανθρώπου προς κάθε κριτική προοπτική και έτσι αυτός βασανίζεται μέσα στην προσωπική του κόλαση.

Δεν υπάρχει διέξοδος αφού δεν υπάρχει φιλανθρωπία.

Οι Ευρωπαίοι μεταλλάσσονται ραγδαία σε ανθρωποφάγους επειδή με την αυτάρκεια τους στέρησαν από τον εαυτό τους την ικανότητα για μια ζώσα αίσθηση της ευαγγελικής αγάπης.

Γιατί μονάχα η ευαγγελική και Χριστοειδής αγάπη υποτάσσει κάθε μορφή ανθρωπίνου εγωισμού και αυτάρκειας.

Μια τέτοια αγάπη σημαίνει πάντοτε την αυτοθυσία.

Δεν μπορεί ο άνθρωπος να εξέλθει από αυτήν την δαιμονική τάση προς αμαρτία αν δεν μεταδώσει την ψυχή του στους άλλους μέσα από την άσκηση της αυτοθυσιαζομένης αγάπης, υπηρετώντας τους με ευαγγελική αφοσίωση και ειλικρίνεια.

Μεγάλη χαρά μου προξενεί πάντοτε, όταν ανάμεσα στους διανοούμενους συναντήσω κάποιαν ανθρώπινη ύπαρξη η οποία κατά την ιστοριοσοφία της δεν εμπίπτει στο χώρο της ζωολογίας.

Συγχωρήστε μου το παράδοξο της διαπίστωσης μα μου το επιβάλλει η εμπειρία μου.

Το πιο εμφανές σημείο της χριστιανικής φιλίας είναι το ακόλουθο: να θυμάσαι τον φίλο σου στις καθημερινές σου προσευχές.

Επιμέλεια: Στέλιος Κούκος

πηγή: pemptousia.gr 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων